Många böcker om kost och hälsa innehåller allvarliga fel som riskerar att påverka människors beteende och hälsa negativt, skriver fyra medicinforskare på DN Debatt.
De föreslår att en oberoende aktör får i uppgift att granska innehållet i böcker som sägs vara grundade i forskning och vetenskap.
Några påståenden som forskarna stött på i populära hälsoböcker och som de svarar på är: Nej, hälsoeffekterna av antiinflammatorisk kost är inte vetenskapligt belagda. Nej, det är inte klarlagt att tarmfloran orsakar psykisk sjukdom som kan motverkas med en viss kosthållning och nej, man blir inte ännu friskare av att äta enskilda livsmedel.
De tycker att hälsoböcker, för att de inte ska klassas som skönlitterära, ska ha fakta som är korrekt. Om författaren citerar enstaka forskningsstudier ska det också anges på vilket sätt dessa speglar forskningen i stort eller utgör ett undantag.
“Det vi efterlyser är helt enkelt en hjälp för läsare att få möjligheten att välja de böcker som förtjänar att stå bland faktaböckerna”, skriver forskarna.