Söndagstuggare: Victor Estby om att skapa litterära evenemang

Victor Estby är litterär verksamhetsledare för Dalslands Litteraturförening och Bokdagar i Dalsland. Foto: Jens Andersson.

Hur startar man en litteraturfestival? Två kvinnor i Dalsland gjorde det utan att fundera över om det egentligen var möjligt. Victor Estby berättar om hur han tillsammans med kollegor förvaltar arvet.

Bokdagar i Dalsland är som en humla i litteratur-Sverige

Text: Victor Estby

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Det borde inte gå. Humlan som flyger, ni vet. Men den pensionerade bankkvinnan Anita K Alexanderson och gymnasieläraren Lynn Nordin, två aktiva medlemmar i då nystartade Dalslands Litteraturförening, som ingen av dem visste något om att driva litteraturfestivaler, startade just en sådan festival. De älskade ju litteratur och det ägde med självklarhet rum litterära möten mellan författare och läsare i storstäderna. Varför skulle inte läsarna i lilla Dalsland kunna få vara med om sådana möten? Det hade de väl samma rätt till som stockholmare och göteborgare?

Alexanderson och Nordin lånade varsin tusenlapp privat, ordnade lokal i Dalslands Center intill Håverudsakvedukten (där det ju rör sig många människor sommartid) och bokade författare. Det blev succé. 300 besökare totalt.

Det är nu 19 år sedan. Bokdagar i Dalsland, landets troligen äldsta litteraturfestival, har sedan länge växt ur Håverudslokalerna. Sommarens Bokdagarfestival lockade förra året drygt 3600 besökare (vilket motsvarar två utsålda Friendsarenor om man jämför Åmåls och Stockholms befolkning). Bokdagar i Dalsland är numera även en året-runt-verksamhet med stöd från kommun, region och Kulturrådet.

Förutom sommarfestivalen arrangerar vi dalsländska författarkvällar (åtta i tre olika kommuner från och med i år), en årlig nordisk novelldag, seminarier, bokcirklar, nordiska stipendiater, öppet hus-evenemang och skrivarkurser (Nya Röster-projektet med nyanlända unga kvinnor från Syrien, uppmärksammades i TT, TV4, SVT och Sveriges Radios alla kanaler 2017).

2018 hade vi totalt 7700 besökare. Och en omsättning på närmare två miljoner kronor.

Vi förfogar snart över ett helt hus (Nordiska Litteraturhuset) i Åmål. Vi har fått Åmåls kommun att döpa en plats och en gata efter en av stadens och landskapets oförtjänt bortglömda författare Ida Bäckmann. Invigning med ambitiöst litterärt program sker i juni i år. Vårt egengjorda bokskåp (vi tar emot böcker från hela Dalsland) hade i år 250 utlån och i vår ställer vi ut ytterligare tio i Åmål, Mellerud och Bengtsfors.

I år spränger vi också regiongränsen tillsammans med värmländska grannorten Säffle och anordnar tillsammans en första författardag under sommarens Bokdagar, Bokdagar i Dalsland i Säffle, 25 juli.

På alla orter där vi är verksamma samarbetar vi med bibliotek, bokhandlar och bokcirklar. Vi har även sedan länge förstås många litterära kontakter runt om i Sverige och övriga Norden. Och de flesta bokförlag har vi goda samarbeten med. I höstas fördjupade vi vårt samarbete med Island genom en resa till Reykjavik, vilket uppmärksammades i Islands största tidning och isländsk TV. De flesta författare som gästat oss svarar ja utan särskilt lång betänketid när vi bjuder in dem igen.

Men de som inte besökt oss har oftast aldrig varit i Dalsland heller. ”Fucking Åmål”, säger de och när de åker hem igen berättar de om det verkliga Dalsland (inte en enda scen i Lukas Moodysons utmärkta film är inspelad i Åmål). De berättar om makalösa, vackra miljöer, trevliga, välkomnande människor, god mat och proffsiga engagemang. Som en liten ideell litteraturförening i lilla Dalsland anordnar.

Den 7 februari anordnade vi årets första författarkväll tillsammans med Forum för poesi och prosa på Åmåls stadshotell. Kvällens författare: Kritikertokhyllade Johanna Frid och pristyngda Maciej Zaremba.

Efter nitton år fortsätter humlan att flyga. Högre och längre än någonsin.

Om gästbloggaren:
Victor Estby
är litterär verksamhetsledare för Dalslands Litteraturförening och Bokdagar i Dalsland. Han är även författare, har gett ut de egna böckerna Under och Versting och tre ungdomsböcker med Stefan Estby, och medverkat som redaktör och författare i elva antologier. Victor är också journalist och var tio år redaktör för Situation Sthlm och har publicerat omkring tvåtusen dagsverser i olika tidningar. Han har arbetat som skrivarkursledare och som frilansande bokredaktör och lektör.

LÄS MER: Här hittar du massor av författarfestivaler och bokmässor runtom i Sverige (och världen) under 2019.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,