Muntligt berättande uppmärksammas på biblioteken i Kungsbacka

Berättarbarerna är en del av Ordet är ditt.

Kungsbackabibliotekens satsning på berättartraditioner i projektet Ordet är ditt värnar om den muntliga historien som berättarteknik.

I våras drog biblioteken i Kungsbacka i gång Ordet är ditt – ett projekt som ska främja den muntligt berättade historien. Det är berättelserna som inte redan finns sparade mellan pärmar på biblioteken som står i fokus och genom workshops, föreläsningar, berättarbar, biblioterapi och podcasts både bevaras och utvecklas berättartraditioner med samtida medel.

Den muntligt berättade historien har funnits sedan urminnes tider och i Ordet är ditt får varje deltagare möjlighet att dela sin historia och lyssna till andras. Nytillträdda projektledaren Andréa Ager-Hanssen som tagit över efter Christina Kall menar att det finns ett mänskligt behov som får sitt uttryck i berättandet:

— Det är väldigt inkluderande, det händer något i stunden när man lyssnar eller berättar,

Andrea Ager-Hanssen
Foto: Privat

säger Andrea. Det finns en poäng i att lyfta fram den muntliga berättelsen och uppmuntra folk att dela med sig eftersom det är ett sätt att mötas.

Projektet finansieras av Statens Kulturråd och det har hittills beviljats pengar för att bedriva verksamheten i ett och ett halvt år. För publiken är det gratis att vara med och programmet riktar sig till ”alla vuxna”. Upplägget i höstas var tre tillfällen med berättarbarer som hölls på Café Trubaduren på Kulturhuset Fyren i Kungsbacka med olika teman och talare för varje gång. Stämningen där var god och intrycket Andréa fick var att det finns ett allmänt sug efter att få ta del av den muntliga traditionen:

— Jag var själv på de två sista tillfällena och det var väldigt bra, säger Andréa. Vi kommer att köra ett liknande upplägg i vår och vi har en vision om att framöver uppmuntra deltagarna i publiken till att gå upp på scen och dela med sig av sina egna berättelser. Vi håller på att planera en picknick-berättarbar där även publiken kan delta.

En del av projektet är biblioterapi som är ett sätt för läsare att spegla existentiella och relationella frågor via litteraturen. Det smygstartade i höstas under det tredje tillfället med författaren Anna Sundström Lindmark under temat Med pennan och böckerna som medicin, och just nu håller arbetsgruppen på att ta fram ett sätt att kunna fördjupa det. I den delen håller fortfarande Christina Kall som också ansvarar för podcasten.

— Att man valde podcast handlar om den röda tråden för projektet: det muntliga och att lyssna, säger Andréa. Hittills har vi släppt tre avsnitt och i det fjärde är Anna Sundström Lindmark som medverkade vid tillfället om biblioterapi i höstas med och pratar om litteratur och skrivande som medicin.

På onsdag den 30 januari drar vårsäsongen igång med en berättarbar som handlar om mord och mysterier. Då kommer kriminalförfattaren CT Karlsson och professorn i litteraturvetenskap Dag Hedman till café Trubaduren. Det följs av ytterligare två berättarbarer, en workshop om dramaturgi och så ett sista tillfälle som ännu inte fått något bestämt datum.

— Det här är till för alla och det är bara att komma, förutom till workshopen som är gratis men kräver föranmälan, säger Andréa.

— Ordet är ditt är ett läsfrämjande projekt och vi hoppas nå ut till alla, dels de som kanske har svårigheter att läsa men också alla som vill berätta eller lyssna till muntligt berättande.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.