Världens dramatiska historia av Dick Harrison är en ny historieserie skriven för att kunna konkurrera med tv-zappande och mobilscrollande.
När Historiska Media i år ger ut Dick Harrisons nya bokserie Världens dramatiska historia satsar de både på ett kortare format och mjukt band. Anledningen är en efterfrågan på mer lättillgänglig historisk litteratur, något förläggare Lena Amuren delvis tror handlar om de många val dagens mediekonsumenter ställs inför i kombination med det enorma sortimentet av media som finns:
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
— Det är betydligt svårare att hänga med i medieutbudet numera än det var för några år sedan, säger hon. Det är sociala medier, poddar, traditionella artiklar, radio och vanlig tv, Netflix och HBO, som pockar på uppmärksamhet, säger hon. Då får tiden som finns kvar för traditionell bokläsning stryka på foten. Jag kan bara gå till mig själv. På bokmässan i Göteborg köpte jag Jens Liljestrands Mannen i skogen. Boken har legat på mitt nattduksbord och sneglat på mig hela hösten. Jag har varit så lässugen men drygt 700 sidor kräver tid och så mycket tid har jag inte haft. Det var först nu under julledigheten när jag hade mer sammanhängande tid för läsning som jag kände att jag hade tid att börja läsa denna bok. Samtidigt som jag hade koll på det vanliga flödet. Därför tror jag att böcker i kortare format lockar läsare.
Seriens slutliga volym kommer att bero på efterfrågan men för 2019 finns planer för två böcker per säljsäsong, alltså sex böcker totalt. De två första böckerna i serien, Digerdöden och Trettioåriga kriget utkom som ljudböcker redan förra året. Responsen har, uppenbarligen, varit tillräckligt god för att ge ut dem i tryck, men exakt hur många som lyssnat är oklart.
— Vi har dessvärre inte fått någon kunskap om vem som lyssnat på ljudböckerna, vilket givetvis vore väldigt intressant, säger Lena. Rent allmänt tror jag att förlagens marknads- och försäljningsmedarbetare har mycket att lära sig om kundernas beteende framöver för att göra det enklare att nå nya målgrupper och läsare. Samtidigt är det svårare för de traditionella bokläsarna idag att hitta böcker eftersom det är färre böcker som recenseras. Papperstidningar och bokklubbar är två kanaler som tidigare har haft stor betydelse för vår utgivning men som nu har färre prenumeranter och medlemmar
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Kortformatet för med sig att de dramatiska historieepisoderna har få bisatser och är skrivna på ett koncist och intensivt sätt. Att skriva så är en uppvisning i konsten att balansera eftersom texten inte får bli banal och tappa nerv inför läsaren som helst ska välja historiebok framför kriminalaren på tv för en stunds verklighetsflykt. Produktionskostnaden för mjukband gör att böckerna kan ligga på en lägre prisnivå än inbundna böcker.
— Konsumenten ska kunna ta del av väl berättad historia i bokformat till samma pris som du betalar för en månad på Netflix, eller för en biobiljett, eller ett månadsabonnemang på en streamad ljudbokstjänst, säger Lena. Jag tror att böcker i kortare format är här för att stanna. Det har förvisso alltid funnits kortare böcker men efterfrågan blir extra tydlig nu eftersom det finns så många olika möjligheter att ge ut en bok idag. Kanske är det snarare de riktigt omfångsrika böckerna som blir färre.