Förlikningen klar: Katarina Frostenson lämnar Akademien

Katarina Frostenson lämnar frivilligt sin stol i Svenska Akademien. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Ledamoten Katarina Frostenson lämnar sin stol i Svenska Akademien. Det står klart sedan Akademien och Frostenson enats om en förlikning.

– Det känns som en otrolig lättnad, säger Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson till TT.

Förhandlingarna mellan de olika parterna har varit segdragna, men under fredagen skrev de båda parterna under ett förlikningsavtal.

– Jag är väldigt glad över att det har kommit så här långt till ett samförstånd. Jag är väldigt lycklig över det. Och jag tycker också att det är bra att Katarina Frostenson har varit villig att gå in i den här dialogen. Det har varit en förutsättning för att vi har nått den här lösningen.

Katarina Frostensons återkommande krav har varit att hon ska kunna fortsätta sitt värv som poet även efter utträdet ur Akademien.

Akademien har inte velat särbehandla Katarina Frostenson utan försökt skapa en rimlig pensionsliknande lösning, menar Olsson.

– Vi vill kunna ha en liknande lösning också för andra som lämnar Akademien, så att det inte blir orimliga belopp eller en känsla av utköp. Det här tycker vi är ett modest belopp, säger han.

Parterna är också överens om att inte gå vidare med någon rättslig prövning av konflikten. Akademien har tidigare anklagat Frostenson för sekretessbrott, vilket hon förnekar. Frostenson har å sin sida anklagat Akademien för att bryta mot sina förpliktelser mot henne.

Enligt överenskommelsen ska Svenska Akademien framöver ersätta Frostenson med 12 875 kronor i månaden.

Anders Olsson säger att summan som Katarina Frostenson får av Akademien varje månad inte riktigt täcker hyran av den lägenhet som hon hyr av Akademien – och att det är därför som hon också får en viss hyresreduktion.

Olsson har i flera intervjuer med TT framhållit att överenskommelsen skulle fungera som en pensionslösning – inte bara för Frostenson, utan även för andra som lämnar institutionen.

Nobelstiftelsen vill inte uttala sig om vad förlikningen betyder för beslutet om huruvida det blir ett Nobelpris i litteratur i år.

– Det finns en rad åtgärder som Akademien behöver vidta och Nobelstiftelsen preciserar inte vilka, utan det gör man i en dialog med Akademien. Vi går inte in på enskildheter, säger Nobelstiftelsens presschef Mikael Östlund till TT.

Nobelstiftelsens tidigare besked om att beslut om ett Nobelpris 2019 ska tas “i början av året” gäller fortfarande, enligt Mikael Östlund.

Hovets informationschef Margareta Thorgren avböjer att kommentera och vill inte uttala sig om huruvida kungen har varit delaktig i beslutet.

Inte heller Frostensons juridiska ombud Per E Samuelsson vill kommentera överenskommelsen.

Samtidigt pågår en utredning om misstänkta bokföringsbrott vid den verksamhet, som Katarina Frostenson drivit tillsammans med den så kallade kulturprofilen, och som fått bidrag av Akademien.

Ekobrottsmyndigheten räknar med att ge besked i ärendet på tisdag nästa vecka, uppger myndigheten för TT.

Rättad: I en tidigare version angavs fel dag för Ekobrottsmyndighetens besked. Rätt dag är tisdag.

Fakta: Turerna kring Frostenson

  • Poeten Katarina Frostenson efterträdde 1992 Artur Lundkvist på stol 18 i Akademien. Då var hon institutionens dittills yngsta kvinnliga ledamot.
  • Frostenson har nära kopplingar till den så kallade kulturprofilen, som har dömts till fängelse för våldtäkt. Enligt en advokatutredning har hon läckt information om Nobelpristagare och inval till kulturprofilen.
  • I våras uppstod en djup spricka mellan två falanger inom Akademien om behandlingen av Frostenson. Efter att en omröstning om att utesluta henne inte gått igenom valde flera ledamöter att hoppa av, vilket utlöste fler avhopp och en fördjupad kris. Sedan i april förra året deltar hon inte på möten.
  • I höstas skickade Svenska Akademien en resolution till Frostenson där hon uppmanades att frivilligt lämna sin stol.
  • Den 7 januari kom Frostenson med ett förlikningsförslag, där hon bland annat krävde att kompenseras så att hon kan fortsätta försörja sig som poet.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.