Rhuddem, 69 och Cecilia, 41 kände inte varandra innan de hamnade i samma panel på ett seminarium. Men det blev starten på en vänskap som mynnade ut i att de översatte varandras böcker.
BOKSYSTRAR – Om möten som kan leda till oväntade bekantskaper och samarbeten
Text: Rhuddem Gwelin och Cecilia Larsson Kostenius
I juni 2018 hölls Fantastika i Sickla, Stockholm, Swecons fantasy- och scifi-kongress. En av programpunkterna var Harry Potter 20 år där panelen diskuterade JK Rowlings boksuccé, som har tagit hela världen med storm och som fortfarande är populär efter 20 år.
Samtalsmoderator var Rhuddem Gwelin, 69, och en av paneldebattörerna var Cecilia Larsson Kostenius, 41 – två författare med olika kopplingar till Harry Potter. Cecilia har studerat barn- och ungdomslitteratur på universitet med särskilt fokus på just Harry Potter och Rhuddem är ett stort fan som äger Harry Potter både på latin, arabiska och walesiska.
Efter konventet läste vi varandras böcker och slogs av hur många likheter det fanns – exempelvis närheten till naturen, de olika elementens betydelse och religionsskillnader.
Cecilia: Det är nästan kusligt hur lika vi skriver, både när det gäller ämnet och hur vi väljer att formulera oss, trots att Rhuddem skriver på engelska och jag själv på svenska. Vi måste helt enkelt vara boksystrar!
Rhuddem: Så är det, instämmer. Våra böcker, och vi, fann varandra direkt.
The Nature of Things är den första delen i Rhuddem Gwelins bokserie om Merlin, en unik version av legenden om kung Arthur, Guinevere, Morgana och det runda bordet, där kontakten med de olika elementens andar är få förunnat och där magin är något naturligt, men samtidigt något som skrämmer många och förbjuds av kungamakten och kyrkan. Boken bygger på historiska händelser och personer, samt på den mytomspunna legenden, men sägs vara mer autentisk och samtidigt mer normkritisk.
De Ursprungliga är den första delen i Cecilia Larsson Kostenius bokserie om De fem elementen, där fyra ungdomar från de fyra olika elementens folkslag (jord, eld, luft och vatten) får lära sig att samarbeta trots sina olikheter, i den gemensamma kampen mot det femte elementet, som de kallar virus. Boken bygger på främst nordisk mytologi, men har även influerats av andra religioner och myter från olika delar av världen. Även den är normkritisk.
Cecilia: Min huvudperson Odal är egentligen väldigt lik Merlin. Både till utseendet och personligheten. Och även om Merlin lär vara baserad på en verklig historisk person har både Odal och Merlin en del gemensamt med den arketypiska hjälten som har existerat i berättelser ända sedan mänsklighetens begynnelse. Men samtidigt är de bara helt vanliga killar med ovanliga förmågor.
Rhuddem: I början när Merlin fortfarande är pojke, tvivlar han, liksom Odal, på sina egna krafter och undrar varför han har dem och vad han ska göra med dem. Precis som i De ursprungliga är det en kvartett barn, som måste hantera en farlig värld där fienderna inte är helt tydliga och där religiös tro fördunklar en förståelse av deras verklighet.
Vi beslöt att översätta varandras böcker och arbetet har förflutit under hösten/vintern 2018/19 vid sidan om våra många övriga projekt och till sommaren 2019 förväntas de översatta böckerna finnas ute:
Om tingens natur – historien om Myrddin Emrys (The nature of things : the story of Myrddin Emrys), första delen av Merlinkrönikan av Rhuddem Gwelin, svensk översättning av Cecilia Larsson Kostenius. Läs mer på themerlinchronicles.wordpress.com
The Gathering of Elements, part one of The Five Elements (De ursprungliga) by Cecilia Larsson Kostenius, english translation by Rhuddem Gwelin. Läs mer på ymperia.com/cecilia
Om gästbloggarna:
Rhuddem Gwelin är författare och historiker, och har skrivit flertalet böcker inom genren historisk fiction. Serien The Merlin Chronicles består hittills av fyra delar och handlar om trollkarlen Merlins olika liv och hans kamp för magins överlevnad och frihet från religionsförtryck.
Cecilia Larsson Kostenius är författare och litteraturvetare, och har skrivit fantasyserien De fem elementen för ungdomar och unga vuxna, där hittills två delar av fem har släppts och den tredje är aktuell under våren 2019. Bokseriens huvudfokus är samarbete, att våga vara sig själv och att alla behövs.
Aktuellt: Lördag 26/1 klockan 12-15 gästar de båda författarna Klackenbergs Böcker & Papper i Sundbyberg, då de har med sig sina böcker samt smakprov från de kommande översättningarna.
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!