Än idag är John Steinbeck en av världens mest kända författare, och hans verk står stadigt i konkurrensen med mer nutida litteratur. Undrar du varför? Ja, det får du kanske veta i dagens lucka, som också innehåller en del oväntade fakta.
Det är inte många dagar till jul. En tid för att fira och umgås med våra nära och kära, men också då vi minns saker ur det förflutna. En litterär gigant drog sitt sista andetag just den här dagen 1968, och då hade han åstadkommit mer än de flesta författare lyckas med under en livstid. Men så var också John Steinbeck en alldeles särskild person. Kvar lämnade han en litteraturskatt som hamnat i klassikerhyllan bok för bok och det är nästan skamligt om man helt förbisett honom i sitt läsande. En bok som Möss och människor hör ju till skolbildningen, nästan, åtminstone var det så förr i tiden.
Under sin livstid fick han skrivit 27 böcker, däribland 16 noveller och ett par fackböcker. Ofta säger man att han hade en sorts humor som kunde lyfta upp den mest hjärtskärande historia, men det var också en humor som han använde för att distansera sig från karaktärerna, om än han också ibland anklagades för att bli alltför barnslig, då i de tidigare verken.
Men ibland använde han samma humor för att göra just svärtan i sina böcker mer intensiv, och lyckades då utmärkt med det, som i nämnda Möss och människor, och kanske var det just på grund av att han var så mångsidig som gjorde att han fick inte bara Nobelpriset 1962, utan också Pulitzerpriset för Vredens druvor 1940. Den sistnämnde har sålt i fler än 14 miljoner exemplar över hela världen.
En anekdot som få känner till är att hans hund åt upp ett av de första utkasten till just klassiska Möss och människor. Det var också en bok som utgick ifrån hans egna erfarenheter på 1920-talet, och från början hette novellen något helt annat, nämligen: Something that happened (Någonting hände).
Och ett annat okänt faktum är att det på 1980-talet gick ett envist rykte om att Vredens druvor översattes till japanska med titeln De arga russinen. Hm, den där hade jag faktiskt inte hört tidigare, men låt oss hoppas att det inte var sant.
Något som däremot är helt sant är att han använde fler än 300 pennor när han skrev Öster om Eden och ibland kunde det gå åt nästan 60 stycken om dagen. Hur många pennor det gick åt när han skrev vad som kallats ett av de klokaste breven någonsin om kärlek förtäljer inte historien, men brevet var ett svar till hans son Thom, som just berättat att han blivit förälskad i en kvinna. I svaret försöker Steinbeck stötta sin son, men också få honom att fundera på vad han kan göra åt saken.
Klart är att Steinbecks böcker fortsätter förtjusa människor, år efter år. Kanske passa på att ge bort någon av hans verk i julklapp?
Dagens boksläpp 20 december
Idag kommer det ut runt 30 nya böcker på svenska. Här är fem som vi drog ur högen:
Fortsättning följer : romanserier 2018
- Förlag: BTJ Förlag
- Format: Häftad
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-12-20
- ISBN: 9789170188268
Katter och kattungar: pysselbok med klistermärken
- Förlag: Tukan Förlag
- Format: Häftad
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-12-20
- ISBN: 9789177835240
Den kungliga kleptokratin
- Förlag: Bokförlaget Korpen
- Format: Danskt band
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-12-20
- ISBN: 9789188383419
Tre spioner i kallt krig : Valter Krivitskij, Gusti Stridberg, Kim Philby
- Förlag: Appell Förlag
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-12-20
- ISBN: 9789198406429
En vandring genom Söderhamns historia
- Förlag: Hälsinglands museum, Helsingiana
- Format: Klotband
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-12-20
- ISBN: 9789198515305