Författare boktipsar på rim i Katedralskolans julkalender

Katedralskolans bibliotek lockar till läsning genom författarnas egna boktips. Foto: Marie Metso

Skolbiblioteket på Katedralskolan i Lund har bjudit in 24 författare att skriva bokrim under december. Bibliotekarie Marie Metso berättar mer.

Många adventskalendrar blir det. Skolbiblioteket på Katedralskolan, en gymnasieskola i Lund, har en egen variant: en boktipsjulkalender som förekommer både på bibliotekets Facebooksida och i fysisk form. De har bjudit in 24 författare som tipsar om varsin bok i form av ett bokrim (tänk: julklappsrim) per dag fram till julafton.

Vi ställer några frågor till Marie Metso, skolbibliotekarie på Katedralskolan och initiativtagare till årets julkalender.

Brukar Katedralskolans bibliotek ha någon form av julkalender?
– Boktipsjulkalendern på Katedralskolans bibliotek i Lund har funnits sedan år 2012, men då i en lite annan form där det har varit skolbibliotekarierna själva som har skrivit 24 stycken boktips på bibliotekets Facebook-sida. Initiativtagarna bakom den ursprungliga boktipsjulkalendern är skolbibliotekarierna Pontus Degrell (som jag just nu vikarierar för då han är föräldraledig) och Maria Lindberg (som inte längre jobbar på just detta skolbibliotek).

Marie Metso på Katedralskolans skolbibliotek. Foto: Tobias Olsson

Hur fick du idén att låta författare boktipsa på rim?
– Jag fick idén till att låta författare skriva bokrim om böcker som de älskar genom att titta på hur de ordinarie skolbibliotekarierna gjort under föregående år, och i samband med detta kom jag på att det ju hade varit roligt att involvera de som skriver böckerna som vi lånar ut.

Hur har du valt ut och fått tag på 24 författare?
– Eftersom jag utöver skolbibliotekarie också är novellförfattare och poet så utgick jag ifrån mitt nätverk från när jag gick Författarskolan, samt nätverket Vagina Dentata som består av kvinnliga skräckskapare. Jag kontaktade även författare som jag tänkte skulle kunna tycka om idén och fick ett stort gensvar, så pass att jag redan nu har påbörjat en lista med författare som vill bokrimma under nästa års boktipsjulkalender.

Hade författarna några riktlinjer att förhålla sig till?
– De enda riktlinjer som jag gav var att bokrimmet skulle vara på cirka fyra rader, men detta var inte någon särskilt hård regel. Därför har vi allt ifrån kortare till lite längre rim och även ett bokrim på engelska av Kristina Hård, samt en bokhaiku av Christine Lundgren.

Julstämning i skolbiblioteket på Katedralskolan i Lund. Foto: Marie Metso

Har ni på förhand sett till att ni har alla böcker som det tipsas om?
– I takt med att bokrimmen har kommit in så har jag letat upp böckerna. De flesta har vi redan haft i bibliotekets samlingar, och vissa har vi lånat in från närliggande gymnasiebibliotek. Resten har köpts in till biblioteket.

Än så länge, hur har rimkalendern tagits emot av elever och andra?
– Vi har fått mycket positiv respons både från elever och lärare på skolan, men även av andra som har upptäckt boktipsjulkalendern på vår Facebook-sida. Den första boken som författaren Linnea Dahlgren bokrimmade om lånades ut efter bara 20 minuter, och vi har haft elever som kommit in och frågat efter när nästa lucka kommer att dyka upp då vi även har en fysisk boktipsjulkalender inne på biblioteket.

Ett riktigt trevligt initiativ, tycker vi på Boktugg!

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.