Boktips: Tio nya bra böcker om hälsosam mat – ät dig frisk

God mat som får dig att må finfint - här är böckerna som hjälper dig.

Går det att äta sig frisk, eller åtminstone till bättre hälsa? Jo, det tror vi. Men för att hålla skutan på rätt köl och inte glömma bort den goda maten i vardagsstressen kan det behövas påminnelser och hjälp på vägen. Här är tio böcker om nyttig mat, som får dig att må bra. 

Visst finns det bra och dålig mat, men vilken mat som egentligen gör vad med våra kroppar förblir omstritt och debatterat. Det bästa vi kan göra är att skaffa oss så mycket kunskap vi bara kan om födan som står på bordet, och sedan välja klokt och med måtta. Kanske kan vi äta det mesta, om vi bara äter det ibland, och kanske mår vi bättre som människor om vi bara plockar till oss lite mer av salladen vid varje måltid.

För dig som är intresserad av att äta smart har vi satt samman en lista på tio böcker som gör lunchen enklare för dig. Det är tio böcker med tio inriktingar, och de har alla något positivt med sig för din hälsa. Lycka till – och välj smart!

Boktips: Tio nya bra böcker om hälsosam mat – ät dig frisk

1. Välj hälsa! : mina samlade råd för ett friskare liv – hela berättelsen om antiinflammatorisk kost, god tarmflora och hur du ändrar din livsstil

I mer än trettio år har professor Stig Bengmark utforskat tarmbakteriernas betydelse för hälsan. Nu är hans revolution äntligen här.I denna bok har den antiinflammatoriska kostens pionjär sammanställt sina tolv budord. Här finns råd och recept för ett längre och friskare liv.Stig Bengmarks budskap är tydligt: Du kan påverka din hälsa mycket mer än du tror.Verktygen finns i Välj hälsa!

2. Den läkande maten : recept mot autoimmuna sjukdomar, inflammationer och allergier av Cecilia Nisbet Nilsson

Lider du av autoimmun sjukdom, allergi, dålig mage eller kroniska inflammationer? Då är Den läkande maten perfekt för dig.

God tarmhälsa är en förutsättning för att må bra. Över 1 miljon svenskar har någon autoimmun sjukdom och var femte svensk är allergisk. Metoden i den här boken AIP, autoimmunt protokoll är en variant av paleo (stenålderskost) som tack vare goda resultat gör succé över hela världen.

Under 30-90 dagar plockas livsmedel som irriterar eller skadar tarmen bort. Bland annat spannmål (gluten), socker, mejeriprodukter, nötter, ägg, frön och potatisväxter. Istället ligger fokus på näringstät antiinflammatorisk kost optimerad med vitaminer, mineraler och antioxidanter.

I Den läkande maten får du en komplett guide till AIP med ett 70-tal recept för vardag och fest, veckomeny, listor på livsmedel du ska utesluta och inkludera, guide till återintroduktion samt tips på hållbar livsstil.

Kostrådgivaren och medicinjournalisten Cecilia Nisbet Nilsson blev själv fri från sjukdom med hjälp av AIP. Hon driver idag hälsoföretaget Swedish Paleo (www.swedishpaleo.se) med Sveriges största samling av AIP-recept. Detta är Cecilias andra bok och en vidareutveckling av Autoimmun kokbok (2016) som hon skrev tillsammans med Karl Hultén.

Förord av Jonas Bergqvist, leg. sjukgymnast, funktionsmedicinsk terapeut och författare.

3. HFörbättra din tarmflora : vetenskap, tips och recept av Dr Michael Mosley

Den påverkar vårt humör, vår vikt och vårt immunförsvar. Tarmfloran styr vår hälsa mer än vi någonsin har kunnat ana. I den här boken avslöjar Michael Mosley den senaste forskningen om de fantastiska bakterierna som bor i våra magar och kommunicerar med såväl kroppen som hjärnan. Han förklarar hur de påverkar alltifrån våra känslor till risken att drabbas av övervikt och autoimmuna sjukdomar. Vi får veta hur tarmfloran gör oss till de vi är, och hur vi bör äta och leva för att ta hand om våra vänner i magen på bästa sätt. Det här är högaktuellt i en tid när vi stoppar i oss mycket antibiotika och processad snabbmat som utarmar våra tarmfloror. Michael Mosley är omtalad för att göra experiment på sig själv och även i den här boken har han testat ett antal dieter för att se vad de har för inverkan på vikten, blodsockret och tarmbiotan, det vill säga de goda magbakterierna. Boken är inspirerande och peppande med massor av intressanta fakta och fallstudier. Men framförallt är det en praktisk guide med måltidsupplägg och ljuvliga recept med mycket kryddor, frukt och grönt för alla som vill optimera sin tarmflora för att bli lyckligare, hälsosammare och friskare.

4. Food pharmacy : en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat av Mia Clase, Lina Nertby Aurell

Att leva ett så friskt liv som möjligt är till stor del kopplat till vad du äter. Bloggen Food Pharmacy, som drivs av Mia Clase och Lina Nertby Aurell, handlar om just detta. Det här är den populära boken Food Pharmacy i mjukbandsformat om hur du äter den mest hälsosamma och antiinflammatoriska maten, och allt serveras med en rejäl portion humor. Det här är en berättelse om inflammation, tarmfloror, onda och goda bakterier, vetenskapliga studier, hypokondri, metaanalyser, gurkmeja och antiinflammatorisk mat – dessutom förklarat på ett mer lättillgängligt sätt än du någonsin kunnat ana. Självklart med recept och fakta om de antiinflammatoriska hjältarna i köket – som du snart inte kommer att kunna vara utan. All fakta är väl underbyggd genom professor Stig Bengmark, f.d. chefskirurg och klinikchef på Lunds universitet, med över 30 års erfarenhet av forskning på magens bakterier och hur maten vi äter påverkar kroppen. Han menar att alla kroniska sjukdomar har en och samma orsak – ett uttröttat immunförsvar orsakat av kronisk inflammation. Därför ville Mia och Lina ta reda på hur man kan leva så antiinflammatoriskt som möjligt. Det kommer du också vilja.

5. Skydda din hjärna : om tarmbakteriernas förmåga att läka och skydda din hjärna av David Perlmutter, Kristin Loberg

Forskningen kring hjärnrelaterade sjukdomar såsom autism, adhd och parkinson har länge varit eftersatt, samtidigt som förekomsten av dessa sjukdomar ökat dramatiskt i samhället. Men det finns hopp: ny forskning tyder nämligen på att hjärnans hälsa är starkt förknippad med vad som pågår i mag-tarmsystemet. I Skydda din hjärna beskriver den välkände hjärnforskaren David Perlmutter hur magbakterierna påverkar ditt välbefinnande och hur den nya forskningen kan hjälpa mot en rad neurologiska tillstånd.

6. Regnbågsmat : för ökad energi och hållbar hälsa av Annika Panotzki

Naturens skafferi innehåller ett spektrum av färg, form och konsistens att inspireras av!
Med den här boken kan du koppla samman kroppens ursprungliga visdom med vår moderna livsstil. Regnbågsmat presenterar ett hållbart sätt att leva, tillaga och äta mat på. En väg som inspirerar till livslust, glädje och välmående!

Här får du energigivande recept för hela dagen. Från frukostar med smoothies, juicer och bowls till mängder av fantastiskt goda maträtter som passar både vardag och fest. Självklart även efterrätter och godsaker som du kan njuta av alla dagar i veckan. Allt i regnbågens färger!

All mat är vegetarisk, laktos- och glutenfri samt utan vitt socker. Detta mer som en självklarhet för optimal energi än som en pekpinne. Välkommen till en tillåtande matfilosofi som passar alla!

7. Probiotiska smoothies : för lugn mage, vital tarmflora och ökat välmående av Eliq Maranik

Att hälsosam matsmätlning är nyckeln till en frisk kropp är känt sedan länge. Mindre känt är att också tarmfloran har stor inverkan på immunförsvar, energinivå, humör, koncentration, näringsupptag, kroppsvikt och livskvalitet.

Hur gör man då för att stimulera de goda tarmbakterierna?

Att införa nya, bättre matvanor behöver varken vara krångligt eller tidskrävande. Den absolut enklaste vägen till en stärkt mikroflora är att mata de goda bakterierna med fermenterad och fiberrik kost.

I boken återvänder Eliq till urgammal kunskap och delar generöst med sig av sina bästa basrecept på fermenterade drycker och sina godaste smaksättningar.

8. Hälsorevolutionen : vägen till en antiinflammatorisk livsstil : helheten, maten, forskningen, träningen, skönheten, insikten av Maria Borelius

Maria Borelius, prisbelönt vetenskapsjournalist, författare och entreprenör, var 52 år när hon började känna sig gammal, trött, sliten och plufsig. Hon hade ryggont och klimakteriebesvär och upplevde en allmän känsla av livet snart var slut. Varför? frågade hon sig. Det blev början på en fyra år lång resa där hon genom en slump upptäckte en helt ny livsstil den antiinflammatoriska. Som en detektiv började hon gräva efter ny kunskap, och hon reste jorden runt för att lägga ett pussel av den information hon fick från ledande forskare, gurus och fitnessspecialister på den vetenskapliga frontlinjen. Det handlade om mat och träning men också om känslor, solnedgångar, långlevnadssekter och urgamla indiska hälsokurer. Ny forskning visar att inflammation får kroppen att åldras i förtid, men också ökar risken för flera av våra stora folksjukdomar. Hälsorevolutionen är den fascinerande berättelsen om en kunskapsresa såväl som en livsresa: om hur en antiinflammatorisk livsstil kan hålla dig ung och frisk men också gör dig mer harmonisk och lycklig. Utan uppblåst mage och ständiga humörsvängningar. Boken är lika spännande som användbar, med en rad enkla kurer, recept och tips som hjälper dig att komma igång med ditt nya, gladare liv.

9. Varning för mat : om hur något så livsviktigt har blivit livsfarligt av Jenny Jewert, Sara Ask, Anna Blomberg, Carl Cederström, Jenny Damberg, Jonas Engman, Claude Fischler, Emma Frans, Emanuel Karlsten, Amina Manzoor, Katrine Marçal, Ulf Karl Olov Nilsson, Pelle Pelters, Daniel Rydén, Ebbe Schön, Po Tidholm

Sockerfritt, fettfritt, glutenfritt, laktosfritt, fritt från animaliskt, fritt från tillsatser, fritt från soja, fritt från kolhydrater, fritt från mat?

Vårt förhållande till mat avslöjar mycket om oss själva och vår tid. I Varning för mat samlas matskribenter, journalister, forskare och experter för att reda ut hur mat gick från att vara något livsnödvändigt till att betraktas som något potentiellt livsfarligt.

Varför äter somliga bara rå mat? Är måltidens gemenskap hotad när alla runt bordet följer sin egen diet? Vad säger dieten om din sociala status? Hur kan föräldrar undvika att sprida sin mat-oro till barnen? Vilken roll spelar medierna, matlarmen och filterbubblorna för vår syn på mat? Kan vi lita på forskningen?

Medverkande skribenter: Jenny Jewert (red.), Amina Manzoor, Carl Cederström, Claude Fischler, Daniel Rydén, Ebbe Schön, Emanuel Karlsten, Emma Frans, Jenny Damberg, Jonas Engman, Katrine Marçal, Pelle Pelters, Po Tidholm, Sara Ask, Ulf Karl, Olov Nilsson.

10. Mat, myt, vetenskap : läkarens recept av Frida Duell

Går man upp i vikt av lightprodukter? Kan man bli beroende av socker? Och är kokosolja verkligen så nyttigt som alla hävdar? Att allt vi stoppar i oss påverkar vår hälsa är ingen nyhet men hur? I en djungel av påståenden om vad vi ska äta och inte kan det vara svårt att skilja på vad som är sant och vad som är falskt. I den här boken guidar läkaren Frida Duell oss genom mängder av påståenden och myter om mat. Vi får veta hur våra tarmbakterier påverkar immunsystemet och vad gluten gör med tarmen. Om det stämmer att stark mat ökar förbränningen och vad som händer med olivoljan när den hettas upp.

Populärvetenskapliga fakta varvas med recept på hälsosamma rätter som vegansk Pad Thai och Rostad blomkålssoppa med grönkålschips, rostade pinjenötter och tryffelolja.

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,