Julkalender 2018 – lucka 4: Den svenska skrönans mästare

Boktuggs Julkalender 2018 - lucka 4. Bakgrundsbild: Pixabay.

Fritiof Nilsson Piraten föddes den 4 december 1895. Han läste till en jur kand innan han skrev debutromanen Bombi Bitt och jag och övergav advokatyrket.
Nils Fritiof Adam Nilsson kallades redan som ung för Piraten. Han föddes just idag, den 4 december, år 1895, i Vollsjö socken och dog den 31 januari 1972 i Malmö. När man läser biografier om honom berättas att han gick på Katedralskolan i Lund men blev ombedd att sluta, därefter på läroverket i Ystad där han blev relegerad men slutligen tog studenten som privatist i Kristianstad.

Piraten läste sedan i Lund och fick en jur kand 1918 och arbetade som advokat i både Stockholm och Tranås under 1920-talet. Men han hade en ådra som historieberättare, vilket han visade redan under Lundatiden. Men det var först på 1930-talet som han började skriva.

Omslaget till Bombi Bitt och jag 1932.

Debuten Bombi Bitt och jag kom ut 1932 (på Albert Bonniers Förlag) och blev en succé, vilket ledde till att Piraten lämnade advokatyrket och skrev ytterligare en bok, Bock i Örtagård, som även den blev en succé. Piraten var stor i Sverige och de nordiska länderna men böckerna har även översatts till engelska, tyska, franska, holländska och tjeckiska. Han har till och med fått ett litterärt sällskap uppkallat efter sig, Piratensällskapet (instiftat 1982 för att främja forskningen om Fritiof Nilsson Piratens person och gärning samt verka för nya utgåvor av hans litterära arbeten).

Man har räknat fram att Piraten skrev 190 tryckta historier och en hexameterdikt. Av dessa är fyra längre historier som kan räknas som romaner (förutom de två nämnda även Bokhandlaren som slutade bada, 1937 och Bombi Bitt och Nick Carter, 1946) medan den övriga litterära produktionen utgörs av noveller eller kåserier, samt några brev och aforismer. Mest produktiv var han åren 1932-1935.

De tre förstnämnda romanerna har filmatiserats liksom ett antal noveller. Vi läser också att Piraten under 1940- och 1950-talen framträdde i radio som uppläsare och att flera av hans framträdanden finns utgivna på kassett. Idag hade han med andra ord säkert funnits i egen inläsning på Storytel och andra streamingtjänster.

”Piraten är, med sin förmåga att väva med humor och svart garn på sannolikhetens varp, en av den svenska litteraturens mest storartade stilister”, skriver exempelvis Piratensällskapet på Projekt Runeberg.

På hans gravsten på kyrkogården i Ravlunda står att läsa:
”Här under är
askan av en man
som hade vanan
att skjuta allt
till morgondagen.
Dock bättrades
han på sitt
yttersta och
dog verkligen
den 31 jan 1972.”

Dagens titlar:

Idag utkommer drygt 20 titlar på svenska. Här är tre som vi drog ur högen:



Rakt i krysset, Kosse!

Rakt i krysset, Kosse!

  • Förlag: Olika Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-12-04
  • ISBN: 9789188613370

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,