Kulturprofilen får skärpt straff i hovrätten: 2,5 års fängelse

Domen mot den så kallade kulturprofilen har presenterats i hovrätten. Arkivbild: Jonas Ekströmer/TT.

Även Svea hovrätt dömer den så kallade kulturprofilen, med nära koppling till Svenska Akademien, till fängelse. Han döms för ytterligare en våldtäkt och straffet skärps till 2,5 års fängelse.

Domen kommer dock att överklagas av mannen. Advokaten Björn Hurtig bekräftar för SVT Nyheter att kulturprofilen kommer att överklaga hovrättens dom.

– Han är på allvar bestört, förvånad, uppriven och ledsen, säger Hurtig.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Han hoppas att Högsta domstolen ska fatta beslut om att skicka tillbaka målet till hovrätten, på grund av att ny bevisning kan framkomma.

– Vad som har hänt under det här arbetet är att jag har pratat med en massa människor som säger att de har en annan syn på saken, men att de vågar inte träda fram för att det är ett sådant extremt tryck på det här målet. Nu ska jag försöka få de här människorna att träda fram, säger han.

Målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz är däremot nöjd med domen.

”I dag har rättvisa segrat”, skriver målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz i en kommentar till TT.

”Min klient känner stor tacksamhet och är väldigt lättad över hovrättens dom. Hon finner inga tillräckliga ord. Att få upprättelse innebär också att min klient äntligen kan gå vidare i livet”, fortsätter hon.

”Domen är inte bara viktig för min klient. I dag är jag övertygad om att många kvinnor känner upprättelse och rättvisa och en tro på rättsväsendet. Domen är både rättvis och modern.”

Hovrätten anser att målsägandens berättelse gjort ett trovärdigt intryck och får stöd av vittnesuppgifter. I Stockholms tingsrätt dömdes kulturprofilen enbart för en våldtäkt – till två års fängelse.

En enig hovrätt gör nu en annan bedömning och slår fast att det är ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade gjort sig skyldig till våldtäkt även vid det andra tillfället, enligt domen. Hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten vad gäller uppsåtet.

– Det hovrätten säger i domen är att den tilltalade har haft uppsåt genom att den tilltalade avsiktligen har agerat med våld, säger Lars Dirke, domare i hovrätten.

Rätten har när det gäller fängelsestraffets längd tagit hänsyn till mannens relativt höga ålder – han är i 70-årsåldern – och att det gått ovanligt lång tid sedan brottet begicks.

Akademiledamoten Katarina Frostenson har nära kopplingar till mannen – som nekar till brott – och under den sista dagen i hovrätten vittnade hon till hans fördel. Frostenson kallades som ett så kallat karaktärsvittne för att ge rätten en bild av mannens personlighet, något som är ovanligt i svenska domstolar.

– Det är bevisning som tar sikte på förhållande som ligger lite grann vid sidan av händelserna i det här ärendet. Den får bara indirekt betydelse, säger Lars Dirke, om Katarina Frostensons vittnesmål.

Även den fällande våldtäktsdomen i tingsrätten byggde i första hand på den utsatta kvinnans egen berättelse, som en enig rätt ansåg var trovärdig. Hennes uppgifter backades dessutom upp av ett antal vittnen för vilka hon berättat om de övergrepp som hon utsattes för.

Övergreppen uppmärksammades först i en granskning i Dagens Nyheter där 18 kvinnor berättade hur kulturprofilen utsatt dem för ofredanden och våldtäkter. Granskningen kastade in Svenska Akademien i en djup kris som hittills har lett till att flera av dess ledamöter har lämnat sina uppdrag.

Svenska Akademien kommenterar inte domen mot kulturprofilen.

– Vi har ingenting att säga eftersom det här inte är kopplat till Akademien. Men rättvisan måste ha sin gång, vi har respekt för det, säger Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson.

Peter Englund hälsar att han inte har några kommentarer utöver de han gav när tingsrätten fällde sin dom. Då kommenterade han: ”Jag finner det mycket glädjande att rättvisa skipats och att rätten med sin dom markerat hur allvarligt man ser på (kulturprofilens) brottslighet.”

Text: TT

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Fakta om Krisen i Akademien

  • I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella ofredanden och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, en man med nära band till Svenska Akademien. Han nekar till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner. I juni åtalas han dock för två fall av våldtäkt.
  • En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar sina stolar.
  • Horace Engdahl skriver i Expressen att ”Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”. Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.
  • Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Akademien så att det blir möjligt att lämna sin plats på egen begäran.
  • Akademien överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter och Ekobrottsmyndigheten inleder en förundersökning.
  • Den 28 april lämnar Sara Stridsberg Akademien.
  • I maj meddelar Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.
  • Ledamöterna Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman beviljas utträde.
  • Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund kräver att Horace Engdahl lämnar Akademien. I utbyte är de beredda att ”bistå med återuppbyggnaden”.
  • Hovet slår fast att det krävs tolv ledamöter för nyinval.
  • Den 12 juni åtalas kulturprofilen för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.
  • I augusti meddelar Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att de kan tänka sig att ”möjligen” delta i invalen av nya ledamöter.
  • Den 1 oktober döms kulturprofilen till två års fängelse för ett fall av våldtäkt. Han nekar dock till brott och överklagar domen till hovrätten.
  • I september håller Akademien sitt första ordinarie sammanträde för höstsäsongen och antar en ny stadgekommentar.
  • Den 7 november begär Jayne Svenungsson utträde ur Akademien.
  • Den 14 november avslutas förhandlingarna i hovrätten om kulturprofilen.
  • Den 3 december döms mannen till 2,5 års fängelse av Svea hovrätt.
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,