Boktips: Åtta reseguider för dig som älskar att äta gott på resan – böcker för foodies

Res till favoritplatserna och ät gott under tiden - böcker för foodisar och reseälskare

Kombinera dina två favoritsysselsättningar – res till underbara platser och ät gott under tiden. Här är listan för foodies som vill njuta av världen.

Många av oss älskar att kombinera resandet med upptäckandet av de där lokala och kulinariska ställena som de flesta missar. Och finns det något bättre än att få resa till en helt ny plats och samtidigt få njuta av fantastisk mat? Nej, det är verkligen livet.

Här har vi gjort det enkelt för dig och presenterar böcker för foodies och andra som älskar att resa – reseguider för dig som vill ta smaklökarna på ett extra varv runt jorden. Du får nio renodlade böcker som är helt inriktade på maten och livet som vagabond, och en bok som vi tog med för att vi verkligen älskar den.

Ha en underbar resa!

Åtta reseguider för dig som älskar att äta på resan – böcker för foodies

1. Köpenhamn för foodisar av Erik Eje Almqvist

Jag längtade till vinhandlaren under Knippelsbro där man alltid, oavsett tid på dygnet, stör i lunchen varpå man vinkas in i köket där man får smaka grumliga viner som ännu inte kommit upp på hyllan. Jag längtade till den märkvärdiga kiosken på Sønder Boulevard som säljer cigg, mjölk, tidningar och obskyra suröler som aldrig skulle tillåtas komma i närheten av Systembolagets hyllor.

Och så fantiserade jag om Noma-kockarnas nya krogar, om slaktartanten Hanne som varje morgon tillreder alla pålägg från grunden och skyfflar upp mackor på brickor i fönstret och om den nya skolans smørrebrødsbarer som serverar lambic-öl och oxiderade Sebastian Riffault-viner till hønsesalaten. Det dröjde inte länge innan jag flyttade tillbaka.

Det här är en guide till mina favoritkrogar, till fantastiskt naturvin, till ställena med de finaste råvarorna från Sjællands hängivnaste hippiebönder och skogsmullar. Till barerna med den intressantaste hantverksölen och till de murrigaste jukeboxhaken som har så dålig ventilation att man kan passivröka tobaken som utandades av Vesterbropoeten Dan Turell på 70-talet, och där den som blir hungrig halv två på natten får ett kokt ägg och en klick senap på en servett.«

Erik Eje Almqvist är reporter och redaktör. 2008 var han med och startade Magasinet Filter, där han arbetat under flera år, bland annat som chefredaktör. Han har även varit krogskribent i Metro. 2009 utsågs han till årets journalist av Sveriges tidskrifter. Sedan 2012 har han med undantag för ett kort avbrott bott på den gamla delen av Islands brygge i Köpenhamn.

2. Tokyo för foodisar av Jonas Cramby

Att skriva en krogguide till Tokyo känns nästan som en omöjlighet. Tokyo är nämligen inte bara världens bästa matstad, det är också den största. Det lär finnas över 150 000 restauranger i staden, vilket till och med får New Yorks 10 000 matserveringar att kännas som stadskärnan i en sömnig liten småstadshåla. Tokyo har de bästa råvarorna, de skickligaste kockarna och fest Michelinstjärnor i världen.

Den här boken kommer dock inte att handla om dessa. Japans långa historia av zenbuddhism har gett upphov till en kultur av shokunins, »hantverkare«, som alla helhjärtat och omsorgsfullt ägnar sig åt den smala skärva liv som råkar ligga framför dem. För dessa hantverkare är det dagliga arbetet ett slags mindfulness in action och detta gäller inte bara hyllade sushi- och kaisekikockar utan även personen som häller upp ditt kaffe, blandar din drink, grillar ditt yakinikuspett eller slår in din nyinköpta kockkniv.

Tokyo är helt enkelt en stad där extrem omsorg och detaljkänsla inte bara är förbehållet fne dining, utan det fnns överallt. Staden är smockfull av enkla, roliga, billiga och, framförallt, svindlande bra ställen, och denna bok är min ytterst subjektiva guide till dessa.

Det är en guide till trånga gränder, rökiga yakinikuställen, ångande ramenkrogar, garderobsstora cocktailbarer och stökiga punkizakayor med fantastiska smårätter och oklanderligt städade toaletter. Den hjälper dig hitta till de bästa köks- och matbutikerna, dechiffrera menyer och etikettsregler samt hur man äter förstklassigt till och med på sin lokala närbutik.

Jonas Cramby är matskribent i Café Magazine och Metro. Han har gett ut fem mycket hyllade kokböcker: Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco! och Japansk grillning. Böckerna har getts ut i fera länder över hela världen.

3. Rom för foodisar av Peter Loewe

Ingen annanstans i världen är pastabergen större, glassen godare eller kaffedrickandet en heligare ritual. I Rom för foodisar besöker Peter Loewe sina stamställen, som Trattoria Monti som sedan decennier drivs avsamma familj. Mamma Franca Marziani håller ställningarna i köket, och sönerna Enrico och Daniele serverar allt från rulader på svärdfsk och carpaccio på ankbröst till beroendeframkallande lättfrusen glass med mandelbiskvier och chokladsås.

Utöver alla stamställen har Peter hittat nya restauranger och sökt sig längst ut i Roms yttersta periferier, till de mest karaktäristiska ställena där de romerska mattraditionerna och familjerecepten fortfarandelever kvar och där priserna är låga.

Idag behövs en krogguide till Rom mer än någonsin. Särskilt i centrum, där turistfällorna har blivit många i takt med att Roms besökare har blivit fler. I boken får du tips på över hundra olika trattorior, restauranger, pizzerior, barer, kaféer, gelaterior och matbutiker. Du kan också läsa om det pågående pizzakriget i Rom, varför italienare inte är fetare och vad som kan dölja sig i en äkta

Peter Loewe är journalist och korrespondent för Dagens Nyheter och har bott i Rom i över 30 år. Mat och vin är två av Peters specialintressen och han medverkar regelbundet i bland annat Gourmet och Allt om Vin.

“Italienexperten Peter Loewe är välbekant för Allt om Vins läsare. Nu har han samlat allt sitt vetande om Roms krogliv att använda som guide eller bara härlig, välskrivennjutningsläsning. Rekommenderas starkt!”

Håkan Larsson, Allt om Vin

4. Paris för foodisar av Elin Unnes

Elin Unnes är musik- och trädgårdsjournalist. Hon har varit redaktör på Darling, Vice, Bon och Rodeo, och skriver regelbundet för Dagens Nyheter och Allt om Trädgård. Hon har tidigare skrivit de mycket hyllade böckerna The SecretGardener (2014) och uppföljaren Herbariet (2016). Elin bor i Stockholms gamla Klarakvarter och en gång om året tar hon tåget till Paris för att övervintra på kontinenten.

Jag kan inte tänka mig någon bättre än just Elin Unnes att premiärförfatta i Natur & Kulturs nya serie med matguider till världshörnen för foodisar. Jag är nämligen ett stort fan av hennes sätt att skriva och ta sig an vad det nu må vara, odling eller en bok om läkeväxter. Och allt det andra hon skriver om. Nu är det alltså Paris med fokus på matskatt. Fast på ett nytt sätt.
Mokkasin

5. Min franska matresa – vinnare av Sveriges mästerkock 2018 av Erik Hammar

Kärleken till god mat har funnits i Erik Hammars liv ända sedan han som 18-åring började jobba som nisse på restaurang. Det är mat lagad från grunden som gäller och råvarorna spelar stor roll.

Följ med Erik på en matresa genom Frankrike, från Alsace i norr via Normandie och Bourgogne till Bordeaux och Provence i söder.

Här hittar du franska klassiker, ibland i ny tappning, och Eriks egna favoriter i det franska köket. Vad sägs om röding med ängssyra och sotad purjolök, skummig svampsoppa med portvin och tryffel, helstekt renfilé med jordärtskocka, kantareller, lingon och portvinssky – och varför inte en klassisk tarte tatin till efterrätt, serverad med calvadosgrädde?

6. En matresa genom Sverige av Tina Nordström

2004 var året då Tina Nordström hade tänkt ta det riktigt lugnt. Inte göra någonting, ta en paus från tv-inspelningarna och bara njuta av ledigheten. Men så kom ett alldeles oemotståndligt erbjudande: Att spela in en serie tv-program som introducerar det svenska köket för en amerikansk publik. Vilket äventyr! Vilken utmaning! 2004 blev alltså istället New Scandinavian Cooking med Tina Nordström och mat lagad av de allra bästa svenska råvaror.
Och Tinas jättegott blev giant good. I Tina Nordström En matresa genom Sverige får vi följa Tinas resa från Ales stenar i söder till Abisko i norr. Vi får plocka ostron utanför Grebbestad, pilka fisk i Torneträsk och besöka Medeltidsveckan på Gotland. I boken bjuds fantastiska bilder och givetvis de läckraste recept baserade på utsökta svenska råvaror.

En matresa genom Sverige

En matresa genom Sverige

  • Förlag: Damm förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2005-09-26
  • ISBN: 9789171301529

7. Daniels matresa : 9 menyer från världens kök av Daniel Lakatosz

Mästerkock, matfantast, menyskapare!

Daniel Lakatosz älskar allt som har med mat att göra. Han kom på andra plats i Sveriges Mästerkock 2016 och nu fortsätter han sin matresa.

I den här vackra kokboken, Daniels matresa 9 menyer från världens kök, delar Daniel Lakatosz med sig av sina egna menyer från Japan, Spanien, Mexico, Thailand, Italien, Sverige, Ungern, Polen, Frankrike.

De 9 menyerna innehåller allt från fördrink och mingelsnittar till dessert. Ett axplock ur menyerna: Japansk råbiff på oxfilé med lotusrotchips och misomajonnäs, Negimaki biffrullar med sparris och teriyakisås, Vegetariska kroppkakor med svampfyllning, rårörda lingon, rostade hasselnötter och brynt smör, Amarettomarinerade jordgubbar med mascarponecréme, mandelflarn och rostade mandel-spån, med flera.

Följ med på Daniels matresa, välj dina favoriter och bjud sen familj och vänner på en middag där ni skapar era egna minnen!

Daniel Lakatosz arbetar som hovmästare på Berns asi-atiska restaurang i Stockholm. När han inte är på Berns tillbringar han tid med sin familj, inspirerar människor med sin mat på sociala medier och hyr ut sig själv som kock vid olika evenemang, både privat och till företag.

Jag älskar mat. Jag älskar att tillaga mat, att få en matidé och skapa den, att tänka på olika smakkombinationer och försöka jobba med olika färger, texturer och upplevelser. – Daniel Lakatosz

Och en bonus-resebok som vi bara älskar (utan mat, dock):

8. Humans of New York: Stories av Brandon Stanton

In the summer of 2010, photographer Brandon Stanton began an ambitious project -to single-handedly create a photographic census of New York City. The photos he took and the accompanying interviews became the blog Humans of New York. In the first three years, his audience steadily grew from a few hundred to over one million. In 2013, his book Humans of New York, based on that blog, was published and immediately catapulted to the top of the NY Times Bestseller List. It has appeared on that list for over twenty-five weeks to date. The appeal of HONY has been so great that in the course of the next year Brandon’s following increased tenfold to, now, over 12 million followers on Facebook. In the summer of 2014, the UN chose him to travel around the world on a goodwill mission that had followers meeting people from Iraq to the Ukraine to Mexico City via the photos he took. Now, Brandon is back with the follow up to Humans of New York that his loyal followers have been waiting for: Humans of New York: Stories. Ever since Brandon began interviewing people on the streets of NY, the dialogue he’s had with them has increasingly become as in-depth, intriguing and moving as the photos themselves.

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.