Med kärlek och humor petar Vagina Dentata machokulturen i sidan och ger kvinnliga skräckkonstnärer en plattform att synas på.
För fyra år sedan möttes Madeleine Bäck och Jenny Lundin och började vid sidan av sina personliga skaparprocesser bolla idéer med varandra. Båda har sedan dess gett ut skräcklitteratur i olika form, och ju längre de själva kommit in i genren desto mer har de märkt av vilket behov det finns av nätverk för kvinnliga horrorskapare.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
— Det jag och Madeleine byggt upp tillsammans var något väldigt befriande och stöttande och det fick oss att fundera över möjligheten att andra också behöver den sortens energigivande kraft, berättar Jenny.
— Så i augusti 2017 skapade vi en Facebookgrupp och gjorde det till en första plattform för Vagina Dentata, säger Madeleine. Ganska snabbt drog vi in ungefär 50 personer till gruppen. Det var både författare, konstnärer, filmskapare, fotografer, spelutvecklare och andra – personer som har gemensamt att de skapar inom horror.
Jenny och Madeleine betonar att nätverket inte handlar om en reaktion som exempelvis #metoo utan snarare är att betrakta som ett komplement, en plats som saknats i en kultur som gärna blir ”grabbig” och förknippas med maskulinitet. Meningen är att medlemmarna ska kunna dryfta saker tillsammans och spåna sina idéer internt, men också att ge världen utanför en ökad medvetenhet om kvinnors skräckkonst.
— Vagina Dentata är ren glädje och pepp, säger Madeleine. Det finns många kvinnor som skapar genialisk skräck men som inte riktigt syns. Dem vill vi lyfta fram här.
— I Vagina Dentata blir det fokus på det man gör, inte det man är, lägger Jenny till. Jag upplever att det finns en frihet i en samkönad miljö, en enklare och mer tillåtande stämning som jag saknar i andra sammanhang.
På Bokmässan i Göteborg i år presenterade Jenny och Madeleine tillsammans med författaren Helena Dahlgren nätverket i Storytels monter. Efter det växte Vagina Dentata direkt och idag är de drygt 80 personer som delar med sig av både medgångar och misslyckanden.
— Vi har en väldigt stor spridning och långt ifrån alla känner varandra, säger Madeleine. Men det är en förvånansvärt öppen och stöttande stämning. Jag tror den stora grejen är att nätverka oss samman och hitta nya plattformar för så många skräckkreatörer som möjligt. Vi hoppas att det ska skapa fler onda barn och med det menar jag att fler skräckskapare ska kunna hitta varandra, men att vi även ska kunna gå live och göra event ihop.
Vad ligger bakom nätverkets namn?
— Vagina Dentata är en myt om en betandad vagina, säger Jenny. Det kan så klart upplevas som ett hot men också som ett skydd för kvinnan. Så i namnet finns en koppling till både skräcken och kvinnan men man får inte glömma att det här är med glimten i ögat.
Att Vagina Dentata vill agera med mycket kärlek och värme gentemot alla verkar viktigt. Nätverket är ingen ilsket laddad plats men samtidigt ska verkligheten ogenerat kunna vädras där. Den 19 november var det internationella mansdagen och Vagina Dentata passade på att hylla de tio mest begåvade männen inom skräck med ett Top 10 men in horror-inlägg på Instagram. Listan var en kul grej men också ett svar på alla de listor över kvinnliga skräckförfattare som finns.
— Vi kom åt en grundfråga kring kvinnor inom skräckskapandet genom att göra det, säger Jenny. För varför skulle inte vi kunna vara med på den vanliga listan?
Nyfiken på Top 10 men in horror? Kika här. Kreerar du inom skräckgenren och vill bli medlem kan du ansöka här: vagina.dentata@gmail.com
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!