Här är alla årets svenska vinnare i kokbokstävlingen Gourmand Awards 2018

Årets kokbok 2018 blev Blå kokboken 2 av Anna Benson som här besöker dansaren Tobias Karlsson i hans kök. Foto: Yessica Thor.

Årets bästa kokbok 2018 är Blå kokboken 2 av Anna Benson och årets dryckesbok är Alkoholfritt till maten av Richard Man. Dessa och flera andra kokböcker representerar nu Sverige som nominerade till Gourmand Awards.

– Jag vet inte vad som är roligast, alla bidrag är viktiga och har chans till internationella titlar i och med detta. Det finns så många böcker att vara stolt över från Sverige, säger Pelle Agorelius som driver Saxhyttegubben och Husmansbord i Grythyttan tillsammans med sin hustru Ewa.

Årets svenska vinnare i kokbokstävlingen Gourmand Awards är alltså nu utsedda. Den 18 december firas och hyllas flera av vinnarna på det franska residenset i Stockholm. Pelle Agorelius (Sveriges representant för Gourmand Awards) kommer att föra viktiga samtal tillsammans med Frankrikes ambassadör i Sverige David Cvach och flera andra ambassadörer i samband med lunchen, temat är kokböcker och klimatförändringar.

Hedersgäst är Anders Oskal från Sápmi och staden Kautokeino i Norge. Anders Oskal är generalsekreterare i International Centre for Reindeer Husbandry och han representerar den regerande världsmästarboken EALLU, en bok av urbefolkningsungdomar från hela Arktis utgiven i Norge av International Reindeer Centre i samarbete med Arktiska Rådet.

Årets bästa kokbok i Sverige 2018 är Blå kokboken 2 (Benzer). Den är författaren Anna Bensons uppföljare till succéerna Blå kokboken 1, Rosa kokboken 2 och Rosa kokboken 1. Vinnarboken säljs till förmån för Prostatacancerförbundet och innehåller unika recept och berättelser där 12 kända män delar med sig av sina liv och sina paradrecept. Anna Benson porträtterar männen i varsamma samtal om livet och om deras möten med cancer. I Blå kokboken 2 möter vi Daniel Paris, Glenn Hysén, Jesper Blomqvist, Lasse Åberg, Loa Falkman, Robin Bengtsson, Staffan Olsson, Steffo Törnquist, Thomas Bodström, Thomas Wassberg, Tobias Karlsson och Uno Svenningsson.

Sveriges bästa dryckesbok 2018 är Alkoholfritt till maten av Richard Man utgiven av Bonnier Fakta.

Boken är hans författardebut och Richard Man har bland annat varit involverad i Fotografiskas barsatsning med fokus på alkoholfria drinkar och hållbar konsumtion.

– Frågor om hälsa, ansvarskännande och klimatförändringar genomsyrar listorna över Sveriges bästa kokböcker, dryckesböcker och matmedia 2018. Sveriges utgivning av kvalitetsböcker inom olika ämnen speglar på så vis väldigt väl de globala trender och rörelser vi ser. Innovationsgraden är också bibehållet hög, så det svenska kokboksundret fortsätter att imponera på vår internationella jury, säger Edouard Cointreau, grundare och president samt ordförande i Gourmand Awards internationella jury.

Gourmand Awards har sedan 1995 prisat världens bästa kokböcker, dryckesböcker och matmedia. Den globala tävlingen genomförs årligen och Sverige har haft stora framgångar i Gourmand Awards de senaste åren. Tävlingen, som ofta kallats för The Oscars of Cookbooks, inleds med att nationella vinnare utses i olika kategorier som därefter tävlar internationellt i dessa.

Pelle Agorelius från Grythyttan är Gourmand Awards representant i Sverige och följer noga utvecklingen både hemma och utomlands.

– Samarbetet med Frankrike och Gourmand Awards betyder mycket för Sverige, böckerna främjar kunskap och insikt såväl som njutning och kulturell respekt. Dessa svenska vinnare tävlar nu var och en om bäst i världen-titlarna i respektive kategori. Jag hoppas på en stor svensk delegation vid gala och prisutdelning i Macau nästa sommar, säger Pelle Agorelius.

Det är väldigt många svenska böcker som är nominerade?
– Ja, Sverige har fått upp många bidrag. Förlag och utgivare över hela världen använder de stora listorna på cookbookfair.com och undersöker böckerna när vi gått ut med vinnare och finalister. Även om det bara startar handel med rättigheter på någon bok per kategori så leder det ofta till mer än en marknad ytterligare. Det gör tävlingen till en slags affärskatalysator för hela branschen, globalt, säger Pelle Agorelius.

Prisutdelning och galamiddagar för Gourmand Awards världsomspännande tävling går av stapeln den 3 juli i Macau, Kina. Där tävlar de svenska vinnarna mot kokböcker från mer än 200 länder om de prestigefyllda Best in the World-titlarna.

Här är alla Vinnare i Sverige – resultat Gourmand Awards 2018

Kokböcker:

A03 Chef: Pauls kök, Paul Svensson (Norstedts)

A04 Woman Chef: Grytor, Lena Söderström (Semic)

A05 Professional: Kockliv, Leif Mannerström, Jesper Aspegren (Arena)

A06 Special Awards
(Special Awards är slutgiltiga. De konkurrerar inte sinsemellan. De har berättigats Best in the World-titeln.)
Fool #7 Politics, Lotta Jörgensen, Per-Anders Jörgensen (Fool Agency)

A07 TV Celebrity Chef English: Happy Food, Niklas Ekstedt, Henrik Ennart (Bookmark)

A08 TV Europe – Sweden: Vår tid är nu 1955-1965, Rosenlind, Fritzdorf, Avehall, Alexén, (Grenadine)

A10 Innovative: Climate Change, Irene Sahlin, Per Samuelsson (Taste of Sound)

A11 Entertaining: Kryddresan, Martina Jönsson (Hushållningssällskapet Halland)

A12 First Book: Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga, My Feldt (Bonnier Fakta)

A13 Blogger: Zeinas kitchen, Zeina Mourtada (Bonnier Fakta)

A14 Self Published: Kokbok, Niklas Lindblad, Kristoffer Lindblad

A15 Cooking School: Den gröna hemkunskapen, Inga-Britta Sundqvist (Norstedts)

B01 Best Publisher of the Year: Bonnier Fakta

B02 Best Book of the Year: Blå kokboken 2, Anna Benson (Benzer)

Blå kokboken II

Blå kokboken II

  • Förlag: A Benson
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-09-20
  • ISBN: 9789186455552

B04 Magazine Print: Livsmedel i Fokus, Ingela Stenson, Agneta Renmark

B06 Photo: Vitally Important Cookbook, Bruno Ehrs (Holm & Holm Books)

B07 Illustrations: Spenat i stan, Rökaeus, Söderén, illustrations by Kristin Lidström (Norstedts)

B08 Design: Andra Långkok, Jens Linder, design by Nina Ulmaja (Bonnier Fakta)

Andra Långkok

Andra Långkok

  • Förlag: Bonnier Fakta
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-09-18
  • ISBN: 9789174247473

B10 Series: Köpenhamn Foodie Guide, Christoffer Friman, NOK

B11 Corporate: Nyckeln till hälsa – med visdom från den kinesiska, Göransson, Nykvist (Hermansdals Gård AB)

B12 Translation: 5 ingredienser, Jamie Oliver (Bonnier Fakta)

B16 Best Sellers: Rutiga kokboken (Norstedts)

C01 Local: PALT en svensk klassiker, Karl Fredrik Mattsson (Norstedts)

C03 French: Min franska matresa, Erik Hammar (Bonnier Fakta)

C04 Italian: PASTA på italienska, Sara Berg, Miriam Preis (NOK)
[Book: ISBN hittades ej]

C05 Mediterranean: Balkan, Jovan Radomir (Votum)

C06 Scandinavian: Boken om Lagom, Göran Ewerdahl (Norstedts)

Boken om lagom

Boken om lagom

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-01-10
  • ISBN: 9789113082233

C07 Eastern European: Balkan, Jovan Radomir (Votum)

C09 Chinese: Facing Heaven Sichuan, Erik Videgård (NOK)
[Book: ISBN hittades ej]

C10 Indian: Vego curry, Nahid Hassan (NOK)

C15 Street Food: Street taste,Erik Brännström (Arena)

C22 Arctic: PALT en svensk klassiker, Karl Fredrik Mattsson (Norstedts)

D01 Sustainable: Eat Good, Johan Rockström, Gunhild Stordalen (Max Ström)

D02 Health and Nutrition, for the public – Sweden: Vitally important cookbook, Mai Lis Hellenius (Holm & Holm Books)

D03 Children: Barnens stora kokbok, Clara Lidström, Annakarin Nyberg (Rabén & Sjögren)

D04 Food Writing: Från krusbärskräm till kimchi-mitt matiga liv, Jens Linder (Storytel)

D06 Food Tourism: Bohuslänska gårdsbutiker & Kaféer 2, Ann-Charlotte Fägerlind (Isaberg Förlag)

D10 Diet: Hälsorevolutionen, Maria Borelius (Harper Collins)

D11 Family: Middag hela veckan, Lina Gebäck (Norstedts)

Middag hela veckan : Linas mat

Middag hela veckan : Linas mat

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-10-17
  • ISBN: 9789113089508

D13 Sports: Maten Ditt Bästa Träningsredskap, David Ek (Bonnier Fakta)

D14 Spices: Chiligaraget, Mark Wilcox (NOK)

E01 Easy: Hur lätt som helst, Jessica Frej (Harper Collins)

Hur lätt som helst

Hur lätt som helst

E02 Single Subject: Låt bönor förändra ditt liv kokboken, Birgitta Höglund (Bladh by Bladh)
[Book: ISBN hittades ej]

E03 Desserts – Pastry for the public: Chokladmakarens handbok, Gustaf Mabrouk (Arena)

E05 Fish and Seafood: FISK, Nils Molinder (Arena)

E06 Vegetarian: Vår Gröna Kokbok, Sara Begner (COOP/Norstedts)

Vår gröna kokbok

Vår gröna kokbok

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-04-25
  • ISBN: 9789113080970

E07 Chocolate: Kladdkakor Deluxe, Frida Skattberg (Bonnier Fakta)

Kladdkakor deluxe

Kladdkakor deluxe

  • Förlag: Bonnier Fakta
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-09-26
  • ISBN: 9789174245851

E08 Bread: 101 Fikabröd du måste baka innan du dör, Marie & Leif Törnblom (Grenadine)

E09 Cheese and Milk: Vegomejerier, Emelie Holm (Norstedts)

E13 Vegan: Det veganska köket, Mattias Kristiansson (Vegoriket AB)

E14 Pastry for Professionals: Chokladmakarens handbok, Gustaf Mabrouk (Arena)

E15 Breakfast: Frukost hela dagen, Anna & Rasmus Axelsson (NOK)

E16 Sandwich: MACKOR, Jonas Cramby (NOK)
[Book: ISBN hittades ej]

F07 Charity Europe: Habogänget – Mat med flera mål (Lunds Kommun)

Dryckesböcker:

W1-3 Magazine – Print: Livets Goda

W1-4 Best Book of the Year: Alkoholfritt till maten, Richard Man (Bonnier Fakta)

Alkoholfritt : till maten

Alkoholfritt : till maten

  • Förlag: Bonnier Fakta
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-06-07
  • ISBN: 9789174248548

W1-5 French Wine: Champagne, 49 million bubbles in a bottle, Fredrik Schelin (Lava)

W1-6 European Wine: Cava, Anna Wallner (Grenadine)

W1-7 World Wine: Chateau Vadå, Mats-Eric Nilsson (Ordfront)

W1-11 Translation: Cava, Spain’s Premium Sparkling Wine, Anna Wallner (Grenadine)

W2-1 Non Alcoholic: Smoothie Bibeln, Elie Maranik (Grenadine)

Smoothie bibeln

Smoothie bibeln

  • Förlag: Stevali
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-11-09
  • ISBN: 9789188397324

W2-4 Spirits: Skottlands Bästa Whisky, Ingvar Rönde (Tukan)

W2-5 Cocktails: Jakten på en perfekt Gin & Tonic, Hans Olof Öberg (Louise Bäckelin Förlag)

W2-6 Matching Food & Drink: Den stora smakresan, Richard Bengtsson (Lava)

W2-8 Beer: Brygga Stilypisk Öl, Peter Eronson (Grenadine)

W3-1 Drink History: Whisky, en god historia – Skottland, Orjan Westerlund (Grenadine)

W3-2 Drink Education: Prova Öl, Peter M Eronson, Robert Andersson (Grenadine)

W3-3 Illustrations: Probiotiska Smoothies, Eliq Maranik (Grenadine)

W3-3 Photo: Jakten på en perfekt Gin & Tonic, Hans Olof Öberg (Louise Bäckelin Förlag)

W3-4 Drink Writing: Svenska Drycker, Martin Ragnar (Carlssons)

W3-6 Drink & Health: Alkisbarn: Fotboll, fylla och fajt, Robert Laul (Norstedts)

W4-1 Special Awards
(Special Awards är slutgiltiga. Dom konkurrerar inte sinsemellan. Dom har berättigats Best in the World-titeln.)
Sweden: Form för alla sinnen, Erika Lagerbielke (Carlsson)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.