Årets bästa kokbok 2018 är Blå kokboken 2 av Anna Benson och årets dryckesbok är Alkoholfritt till maten av Richard Man. Dessa och flera andra kokböcker representerar nu Sverige som nominerade till Gourmand Awards.
– Jag vet inte vad som är roligast, alla bidrag är viktiga och har chans till internationella titlar i och med detta. Det finns så många böcker att vara stolt över från Sverige, säger Pelle Agorelius som driver Saxhyttegubben och Husmansbord i Grythyttan tillsammans med sin hustru Ewa.
Årets svenska vinnare i kokbokstävlingen Gourmand Awards är alltså nu utsedda. Den 18 december firas och hyllas flera av vinnarna på det franska residenset i Stockholm. Pelle Agorelius (Sveriges representant för Gourmand Awards) kommer att föra viktiga samtal tillsammans med Frankrikes ambassadör i Sverige David Cvach och flera andra ambassadörer i samband med lunchen, temat är kokböcker och klimatförändringar.
Hedersgäst är Anders Oskal från Sápmi och staden Kautokeino i Norge. Anders Oskal är generalsekreterare i International Centre for Reindeer Husbandry och han representerar den regerande världsmästarboken EALLU, en bok av urbefolkningsungdomar från hela Arktis utgiven i Norge av International Reindeer Centre i samarbete med Arktiska Rådet.
Årets bästa kokbok i Sverige 2018 är Blå kokboken 2 (Benzer). Den är författaren Anna Bensons uppföljare till succéerna Blå kokboken 1, Rosa kokboken 2 och Rosa kokboken 1. Vinnarboken säljs till förmån för Prostatacancerförbundet och innehåller unika recept och berättelser där 12 kända män delar med sig av sina liv och sina paradrecept. Anna Benson porträtterar männen i varsamma samtal om livet och om deras möten med cancer. I Blå kokboken 2 möter vi Daniel Paris, Glenn Hysén, Jesper Blomqvist, Lasse Åberg, Loa Falkman, Robin Bengtsson, Staffan Olsson, Steffo Törnquist, Thomas Bodström, Thomas Wassberg, Tobias Karlsson och Uno Svenningsson.
Sveriges bästa dryckesbok 2018 är Alkoholfritt till maten av Richard Man utgiven av Bonnier Fakta.
Boken är hans författardebut och Richard Man har bland annat varit involverad i Fotografiskas barsatsning med fokus på alkoholfria drinkar och hållbar konsumtion.
– Frågor om hälsa, ansvarskännande och klimatförändringar genomsyrar listorna över Sveriges bästa kokböcker, dryckesböcker och matmedia 2018. Sveriges utgivning av kvalitetsböcker inom olika ämnen speglar på så vis väldigt väl de globala trender och rörelser vi ser. Innovationsgraden är också bibehållet hög, så det svenska kokboksundret fortsätter att imponera på vår internationella jury, säger Edouard Cointreau, grundare och president samt ordförande i Gourmand Awards internationella jury.
Gourmand Awards har sedan 1995 prisat världens bästa kokböcker, dryckesböcker och matmedia. Den globala tävlingen genomförs årligen och Sverige har haft stora framgångar i Gourmand Awards de senaste åren. Tävlingen, som ofta kallats för The Oscars of Cookbooks, inleds med att nationella vinnare utses i olika kategorier som därefter tävlar internationellt i dessa.
Pelle Agorelius från Grythyttan är Gourmand Awards representant i Sverige och följer noga utvecklingen både hemma och utomlands.
– Samarbetet med Frankrike och Gourmand Awards betyder mycket för Sverige, böckerna främjar kunskap och insikt såväl som njutning och kulturell respekt. Dessa svenska vinnare tävlar nu var och en om bäst i världen-titlarna i respektive kategori. Jag hoppas på en stor svensk delegation vid gala och prisutdelning i Macau nästa sommar, säger Pelle Agorelius.
Det är väldigt många svenska böcker som är nominerade?
– Ja, Sverige har fått upp många bidrag. Förlag och utgivare över hela världen använder de stora listorna på cookbookfair.com och undersöker böckerna när vi gått ut med vinnare och finalister. Även om det bara startar handel med rättigheter på någon bok per kategori så leder det ofta till mer än en marknad ytterligare. Det gör tävlingen till en slags affärskatalysator för hela branschen, globalt, säger Pelle Agorelius.
Prisutdelning och galamiddagar för Gourmand Awards världsomspännande tävling går av stapeln den 3 juli i Macau, Kina. Där tävlar de svenska vinnarna mot kokböcker från mer än 200 länder om de prestigefyllda Best in the World-titlarna.
Här är alla Vinnare i Sverige – resultat Gourmand Awards 2018
Kokböcker:
A03 Chef: Pauls kök, Paul Svensson (Norstedts)
Pauls kök : en grönare matfilosofi
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-09-21
- ISBN: 9789113087573
A04 Woman Chef: Grytor, Lena Söderström (Semic)
Grytor : från lättlagat till lyx
- Förlag: Bokförlaget Semic
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-09-17
- ISBN: 9789155265618
A05 Professional: Kockliv, Leif Mannerström, Jesper Aspegren (Arena)
Leif Mannerströms kockliv
- Förlag: Bokförlaget Arena
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-09-25
- ISBN: 9789178435227
A06 Special Awards
(Special Awards är slutgiltiga. De konkurrerar inte sinsemellan. De har berättigats Best in the World-titeln.)
Fool #7 Politics, Lotta Jörgensen, Per-Anders Jörgensen (Fool Agency)
A07 TV Celebrity Chef English: Happy Food, Niklas Ekstedt, Henrik Ennart (Bookmark)
Happy food 2.0: Om hur måltiden och lyckan hör ihop
- Förlag: Bookmark Förlag
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-10-08
- ISBN: 9789188745040
A08 TV Europe – Sweden: Vår tid är nu 1955-1965, Rosenlind, Fritzdorf, Avehall, Alexén, (Grenadine)
A10 Innovative: Climate Change, Irene Sahlin, Per Samuelsson (Taste of Sound)
A11 Entertaining: Kryddresan, Martina Jönsson (Hushållningssällskapet Halland)
A12 First Book: Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga, My Feldt (Bonnier Fakta)
Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga : bakning och känslor genom naturen
- Förlag: Bonnier Fakta
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-05-08
- ISBN: 9789174246841
A13 Blogger: Zeinas kitchen, Zeina Mourtada (Bonnier Fakta)
A14 Self Published: Kokbok, Niklas Lindblad, Kristoffer Lindblad
A15 Cooking School: Den gröna hemkunskapen, Inga-Britta Sundqvist (Norstedts)
Den gröna hemkunskapen : grundkokbok med över 350 vegetariska recept
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-08-08
- ISBN: 9789113085326
B01 Best Publisher of the Year: Bonnier Fakta
B02 Best Book of the Year: Blå kokboken 2, Anna Benson (Benzer)
Blå kokboken II
- Förlag: A Benson
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-09-20
- ISBN: 9789186455552
B04 Magazine Print: Livsmedel i Fokus, Ingela Stenson, Agneta Renmark
B06 Photo: Vitally Important Cookbook, Bruno Ehrs (Holm & Holm Books)
B07 Illustrations: Spenat i stan, Rökaeus, Söderén, illustrations by Kristin Lidström (Norstedts)
Spenat i stan : odling och självhushåll för lägenhetsbor
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-03-02
- ISBN: 9789113081472
B08 Design: Andra Långkok, Jens Linder, design by Nina Ulmaja (Bonnier Fakta)
Andra Långkok
- Förlag: Bonnier Fakta
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-09-18
- ISBN: 9789174247473
B10 Series: Köpenhamn Foodie Guide, Christoffer Friman, NOK
Köpenhamn för foodisar
- Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Format: Häftad
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-09-03
- ISBN: 9789127155664
B11 Corporate: Nyckeln till hälsa – med visdom från den kinesiska, Göransson, Nykvist (Hermansdals Gård AB)
B12 Translation: 5 ingredienser, Jamie Oliver (Bonnier Fakta)
5 ingredienser : snabb och enkel mat
- Förlag: Bonnier Fakta
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-10-31
- ISBN: 9789174247749
B16 Best Sellers: Rutiga kokboken (Norstedts)
Rutiga kokboken : grundkokbok med över 1500 recept för stora och små hushåll
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-09-07
- ISBN: 9789113085630
C01 Local: PALT en svensk klassiker, Karl Fredrik Mattsson (Norstedts)
Palt : en svensk klassiker i osedvanligt många varianter
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-10-12
- ISBN: 9789113087146
C03 French: Min franska matresa, Erik Hammar (Bonnier Fakta)
Min franska matresa : vinnare av Sveriges mästerkock 2018
- Förlag: Bonnier Fakta
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-04-05
- ISBN: 9789174248005
C04 Italian: PASTA på italienska, Sara Berg, Miriam Preis (NOK)
[Book: ISBN hittades ej]
C05 Mediterranean: Balkan, Jovan Radomir (Votum)
Balkan: mat, människor och minnen
- Förlag: Votum & Gullers Förlag
- Format: Klotband
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-08-10
- ISBN: 9789188435538
C06 Scandinavian: Boken om Lagom, Göran Ewerdahl (Norstedts)
Boken om lagom
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-01-10
- ISBN: 9789113082233
C07 Eastern European: Balkan, Jovan Radomir (Votum)
Balkan: mat, människor och minnen
- Förlag: Votum & Gullers Förlag
- Format: Klotband
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-08-10
- ISBN: 9789188435538
C09 Chinese: Facing Heaven Sichuan, Erik Videgård (NOK)
[Book: ISBN hittades ej]
C10 Indian: Vego curry, Nahid Hassan (NOK)
Vego curry : Indiska & bengaliska rätter från grunden
- Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-10-06
- ISBN: 9789127155206
C15 Street Food: Street taste,Erik Brännström (Arena)
Street Taste
- Förlag: Bokförlaget Arena
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-10-01
- ISBN: 9789178435135
C22 Arctic: PALT en svensk klassiker, Karl Fredrik Mattsson (Norstedts)
Palt : en svensk klassiker i osedvanligt många varianter
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-10-12
- ISBN: 9789113087146
D01 Sustainable: Eat Good, Johan Rockström, Gunhild Stordalen (Max Ström)
Eat Good : recept som förändrar världen
- Förlag: Max Ström
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-08-13
- ISBN: 9789171264374
D02 Health and Nutrition, for the public – Sweden: Vitally important cookbook, Mai Lis Hellenius (Holm & Holm Books)
D03 Children: Barnens stora kokbok, Clara Lidström, Annakarin Nyberg (Rabén & Sjögren)
Barnens stora kokbok : steg för steg
- Förlag: Rabén & Sjögren
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-05-24
- ISBN: 9789129706611
D04 Food Writing: Från krusbärskräm till kimchi-mitt matiga liv, Jens Linder (Storytel)
D06 Food Tourism: Bohuslänska gårdsbutiker & Kaféer 2, Ann-Charlotte Fägerlind (Isaberg Förlag)
Bohuslänska gårdsbutiker & kaféer 2
- Förlag: Isaberg förlag AB
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-05-01
- ISBN: 9789176949795
D10 Diet: Hälsorevolutionen, Maria Borelius (Harper Collins)
Hälsorevolutionen : vägen till en antiinflammatorisk livsstil : helheten, maten, forskningen, träningen, skönheten, insikten
- Förlag: HarperCollins Nordic
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-01-02
- ISBN: 9789150930863
D11 Family: Middag hela veckan, Lina Gebäck (Norstedts)
Middag hela veckan : Linas mat
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-10-17
- ISBN: 9789113089508
D13 Sports: Maten Ditt Bästa Träningsredskap, David Ek (Bonnier Fakta)
Maten : ditt bästa träningsredskap
- Förlag: Bonnier Fakta
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-03-13
- ISBN: 9789174247787
D14 Spices: Chiligaraget, Mark Wilcox (NOK)
Chiligaraget : från frö till hotsauce
- Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Format: Flexband
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-03-14
- ISBN: 9789127153271
E01 Easy: Hur lätt som helst, Jessica Frej (Harper Collins)
Hur lätt som helst
- Förlag: HarperCollins Nordic
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-08-28
- ISBN: 9789150932591
E02 Single Subject: Låt bönor förändra ditt liv kokboken, Birgitta Höglund (Bladh by Bladh)
[Book: ISBN hittades ej]
E03 Desserts – Pastry for the public: Chokladmakarens handbok, Gustaf Mabrouk (Arena)
Chokladmakarens handbok
- Förlag: Bokförlaget Arena
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-09-24
- ISBN: 9789178435159
E05 Fish and Seafood: FISK, Nils Molinder (Arena)
Fisk : den ultimata kokboken om fisk och skaldjur
- Förlag: Bokförlaget Arena
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-10-05
- ISBN: 9789178435142
E06 Vegetarian: Vår Gröna Kokbok, Sara Begner (COOP/Norstedts)
Vår gröna kokbok
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-04-25
- ISBN: 9789113080970
E07 Chocolate: Kladdkakor Deluxe, Frida Skattberg (Bonnier Fakta)
Kladdkakor deluxe
- Förlag: Bonnier Fakta
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-09-26
- ISBN: 9789174245851
E08 Bread: 101 Fikabröd du måste baka innan du dör, Marie & Leif Törnblom (Grenadine)
101 Fikabröd du måste baka innan du dör
- Förlag: Stevali
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-04-23
- ISBN: 9789188397287
E09 Cheese and Milk: Vegomejerier, Emelie Holm (Norstedts)
Vegomejerier : gör egen mjölk, smör, ost av nötter, kärnor och gryn
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-03-16
- ISBN: 9789113081274
E13 Vegan: Det veganska köket, Mattias Kristiansson (Vegoriket AB)
Det veganska köket – 1700 växtbaserade recept
- Förlag: Vegovärlden AB
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-10-30
- ISBN: 9789163965197
E14 Pastry for Professionals: Chokladmakarens handbok, Gustaf Mabrouk (Arena)
Chokladmakarens handbok
- Förlag: Bokförlaget Arena
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-09-24
- ISBN: 9789178435159
E15 Breakfast: Frukost hela dagen, Anna & Rasmus Axelsson (NOK)
Frukost hela dagen
- Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-01-20
- ISBN: 9789127153165
E16 Sandwich: MACKOR, Jonas Cramby (NOK)
[Book: ISBN hittades ej]
F07 Charity Europe: Habogänget – Mat med flera mål (Lunds Kommun)
Dryckesböcker:
W1-3 Magazine – Print: Livets Goda
W1-4 Best Book of the Year: Alkoholfritt till maten, Richard Man (Bonnier Fakta)
Alkoholfritt : till maten
- Förlag: Bonnier Fakta
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-06-07
- ISBN: 9789174248548
W1-5 French Wine: Champagne, 49 million bubbles in a bottle, Fredrik Schelin (Lava)
Champagne: 49 million bubbles in a bottle
- Förlag: Lava Förlag
- Format: Inbunden
- Språk: Engelska
- Utgiven: 2018-10-30
- ISBN: 9789188799609
W1-6 European Wine: Cava, Anna Wallner (Grenadine)
Cava : Spain´s premium sparkling wine
- Förlag: Stevali
- Format: Inbunden
- Språk: Engelska
- Utgiven: 2018-06-14
- ISBN: 9781908233127
W1-7 World Wine: Chateau Vadå, Mats-Eric Nilsson (Ordfront)
Chateau vadå : det okända fusket med ditt vin
- Förlag: Ordfront Förlag
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-09-04
- ISBN: 9789177750062
W1-11 Translation: Cava, Spain’s Premium Sparkling Wine, Anna Wallner (Grenadine)
Cava : Spain´s premium sparkling wine
- Förlag: Stevali
- Format: Inbunden
- Språk: Engelska
- Utgiven: 2018-06-14
- ISBN: 9781908233127
W2-1 Non Alcoholic: Smoothie Bibeln, Elie Maranik (Grenadine)
Smoothie bibeln
- Förlag: Stevali
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-11-09
- ISBN: 9789188397324
W2-4 Spirits: Skottlands Bästa Whisky, Ingvar Rönde (Tukan)
Skottlands bästa whisky : De främsta destillerierna och intressantaste whis
- Förlag: Tukan Förlag
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-07-31
- ISBN: 9789177833901
W2-5 Cocktails: Jakten på en perfekt Gin & Tonic, Hans Olof Öberg (Louise Bäckelin Förlag)
Jakten på en perfekt gin & tonic
- Förlag: Louise Bäckelin Förlag
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-10-18
- ISBN: 9789177990277
W2-6 Matching Food & Drink: Den stora smakresan, Richard Bengtsson (Lava)
Den stora smakresan : av Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson
- Förlag: Lava förlag
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-11-06
- ISBN: 9789188799623
W2-8 Beer: Brygga Stilypisk Öl, Peter Eronson (Grenadine)
Brygga stiltypisk öl : Tips och recept på hur du brygger klassisk och vinna
- Förlag: Stevali
- Format: Kartonnage
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-04-27
- ISBN: 9789188397225
W3-1 Drink History: Whisky, en god historia – Skottland, Orjan Westerlund (Grenadine)
Whisky: en god historia - Skottland
- Förlag: Stevali
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-11-05
- ISBN: 9789188639226
W3-2 Drink Education: Prova Öl, Peter M Eronson, Robert Andersson (Grenadine)
Prova öl : Titta, dofta, smaka
- Förlag: Stevali
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-03-13
- ISBN: 9789188397232
W3-3 Illustrations: Probiotiska Smoothies, Eliq Maranik (Grenadine)
Probiotiska smoothies : för lugn mage, vital tarmflora coh ökat välmående
- Förlag: Stevali
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-04-11
- ISBN: 9789188397300
W3-3 Photo: Jakten på en perfekt Gin & Tonic, Hans Olof Öberg (Louise Bäckelin Förlag)
Jakten på en perfekt gin & tonic
- Förlag: Louise Bäckelin Förlag
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-10-18
- ISBN: 9789177990277
W3-4 Drink Writing: Svenska Drycker, Martin Ragnar (Carlssons)
Svenska drycker : Från mineralvatten till mjölkdestillat
- Förlag: Carlsson
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-09-28
- ISBN: 9789173319195
W3-6 Drink & Health: Alkisbarn: Fotboll, fylla och fajt, Robert Laul (Norstedts)
Alkisbarn : fotboll, fylla och fajt
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-03-19
- ISBN: 9789113082615
W4-1 Special Awards
(Special Awards är slutgiltiga. Dom konkurrerar inte sinsemellan. Dom har berättigats Best in the World-titeln.)
Sweden: Form för alla sinnen, Erika Lagerbielke (Carlsson)
Erika Lagerbielke : Form för alla sinnen
- Förlag: Carlsson
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2018-09-28
- ISBN: 9789173319447