Tryckeriet Scandbook hade en tuff sommar i Falun med värme och skyfall som orsakade stillestånd i produktionen. Men trots det ökade man omsättningen jämfört med 2017.
– Vi har haft tekniska problem med digitaltrycket på grund av den extremt varma sommaren, elavbrott och som salt i såren även översvämningar orsakade av skyfall. Tyvärr har detta orsakat många och långa stillestånd under sommaren, säger Alf Linder, Scandbooks platschef i Falun.
Störningarna innebar förseningar med uteblivna order som följd. Scandbook försökte så mycket man kunde kompensera detta med kostsam övertid på helger, flytta jobb mellan enheterna men beläggningen har varit hög både i Falun och Klaipeda.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
– Den underbara personalen i Falun ställt upp 110 procent för ta oss ur denna situation. Flera kunder har såklart blivit drabbade av förseningar men trots allt också visat förståelse. Vi tvingades till slut bygga om printsystemet med mer kylning och har efter detta ej haft ett enda stopp vilket är glädjande, säger Alf Linder.
De åtgärder som Scandbook nu vidtagit har också förberett tryckeriet i Falun för liknande situationer i framtiden.
– Vi får nog förvänta oss ett mer extremt väder. För närvarande slår vi produktionsrekord varje vecka och stabiliseringen gör oss förhoppningsfulla, säger Alf Linder.
I den delårsrapport för tredje kvartalet som Scandbook lämnat så ser siffrorna positiva ut. Nettoomsättningen uppgick till 83,7 mkr (74,4 mkr) och EBITDA-resultatet till 6,9 mkr (6,0 mkr). När man tittar på hela året så här långt (jan-sept) så har Scandbook ökat omsättningen till 226,7 mkr (215,3 mkr) och resultatet på EBITDA-nivå är 21,7 mkr (16,7 mkr) och även rörelseresultatet (EBIT) är positivt med 6,1 mkr (2,2 mkr).
Under sommaren försvann även en konkurrent då finska Bookwell gick i konkurs. Enligt uppgifter till Boktugg omsatte Bookwell cirka 52 miljoner kr 2017 och gjorde samtidigt en förlust på ca 28 miljoner kr. Trots ansträngningar lyckades man inte vända siffrorna under 2018. Men i samband med räddningsaktionen försökte Bookwell skapa en stor orderstock för att ordna refinansiering av bolaget. Det bidrog till prisfall i Norden som även Scandbook kände av.
– Det skapade en prisnivå på marknaden som var helt orealistisk, men skapade förväntningar hos en del förlag att detta var en ny prisnivå. Verkligheten är tvärtom pappersprishöjningar 2018 på cirka 12 procent och 2019 ser ut att ge ett liknande resultat. Inga tryckerier kan svälja dessa extrakostnader. Även el, löner och andra kostnader ökar, säger Alf Linder.
– Jag kan inte påstå att vi fått så många nya kunder men kanske mer jobb från befintliga som använt både Scandbook och Bookwell.
Scandbook har nu en position med ett digitaltryckeri i Sverige (Falun) som specialiserar sig på upplagor mellan 300 och 5 000 ex, lite beroende på produkt och papper kompletterat med ett rulloffset tryckeri i Litauen (Klaipeda) skapar en mycket stark kombination för framtiden, menar Alf.
Märker ni av trenden med lägre förstaupplagor på förlagen?
– I Falun har medelupplagan såklart sjunkit då vi ej trycker de större upplagorna men jag tycker att förlagen nu verkar inse att det kan vara bättre att trycka en mindre upplaga trots ett högre styckepris. Själva trycket är ju ofta en mindre kostnad än övriga kostnader hänfört till lagringskostnader, distribution, destruktion och det bundna kapitalet om man gör en livscykelkostnad på varje bok. Det är ju den verkliga kostnaden. Inte bara tryckkostnaden, säger Alf Linder.
Han berättar att Scandbook nu satsar på att automatisera order och offertflöden från sina större kunder men kommer även att starta en portal för offert, order, droppa digitalt material och andra funktioner.
– Generellt kan vi nog säga att upplagorna sjunker och att produkterna blir mer standardiserade i sitt grundutförande med format men att mer effekter läggs på omslagen, säger Alf Linder.
Digitaliseringen av bokbranschen fortsätter men den tryckta boken är långt ifrån dödförklarad.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!