Katarina Frostenson lämnar inte Svenska Akademien frivilligt. Nu går Akademien vidare med den utredning om stadgebrott som man tidigare har hotat med.
– Hon anser sig inte skyldig, utan vill ha en oberoende utredning, säger ständige sekreteraren Anders Olsson till TT.
Svenska Akademien skickade tidigare under hösten en resolution till Katarina Frostenson där man vädjade till henne att frivilligt lämna sin stol. Resolutionen lämnades länge obesvarad av Frostenson.
Nu har hon meddelat att hon utsett ett juridiskt ombud som ska representera henne i kontakterna med Svenska Akademien.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
– Det innebär att vi kan fortsätta utredningen om misstankarna om stadgebrott. Det är väldigt skönt att vi har kommit in i en annan fas. Vi står inte och stampar på samma fläck. Vi får ta om vårens process igen, men på ett sätt som gör det möjligt för henne att få en mer rättvis behandling, säger Anders Olsson.
Katarina Frostenson har nära kopplingar till den så kallade kulturprofilen som den 1 oktober dömdes till två års fängelse för våldtäkt i Stockholms tingsrätt. Fallet med kulturprofilen blev början till krisen i Svenska Akademien – i november förra året vittnade 18 kvinnor i en artikel i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av kulturprofilen.
När avslöjandet gjordes tillsatte Akademien en advokatutredning om kulturprofilens kopplingar till ledamöterna. I den ska det bland annat ha framkommit uppgifter om att Frostenson på förhand skulle ha läckt uppgifter om vem som skulle få Nobelpriset i litteratur.
TT: Hade ni inte hoppats att hon skulle gå självmant?
– Det är klart att det hade gått snabbare om hon hade gjort det. Då hade vi kommit vidare, men det är bra att hon bestämmer sig för hur hon vill ha det, det gör det också lättare för oss så att vi får ett tempo i utvecklingen.
TT: Tror du att det finns någon möjlighet att hon skulle kunna stanna kvar i Akademien?
– Jag kan inte alls bedöma det. Det beror helt och hållet på hur hennes ombud ser på utredningen och hur vi möter de svårigheter som kommer upp under den här processen. Det kan komma upp nya frågor om vittnen, vittnesmål och allt möjligt som vi inte har klart för oss i dagsläget, svarar Anders Olsson.
– Men det viktiga är att Katarina själv får komma till tals, det har hon inte gjort tidigare. Det var den stora bristen i våras, att hon inte ville vara med i den utredningen.
Anders Olsson vet inte exakt hur lång tid utredningen kan ta, men gör bedömningen att det kan röra sig om ett par månader. Katarina Frostenson har inte hört av sig personligen till Svenska Akademien utan meddelar sig via sitt juridiska ombud.
Text: Sara Ullberg/TT
Fakta om krisen i Svenska Akademien
I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner. I juni åtalas han dock för två fall av våldtäkt.
En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar sina stolar.
Horace Engdahl skriver i Expressen att ”Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”. Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.
Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna sin plats på egen begäran.
Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. Den 27 april meddelar Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning inletts.
Den 28 april meddelar även Sara Stridsberg att hon lämnar Akademien.
Den 4 maj meddelar Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.
Den 7 maj beviljas Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman utträde.
Den 22 maj kräver Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att Horace Engdahl lämnar Svenska Akademien. I utbyte är de beredda att ”bistå med återuppbyggnaden”.
Den 23 maj uttalar sig hovet, via informationschefen Margareta Thorgren, till SVT och slår fast att det krävs tolv ledamöter för nyinval.
Den 12 juni åtalas den så kallade kulturprofilen för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.
Den 31 augusti meddelar Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att de kan tänka sig att ”möjligen” delta i invalen av nya ledamöter.
Den 6 september håller Akademien sitt första ordinarie sammanträde för höstsäsongen. Man antar då en ny stadgekommentar som ska göra det möjligt att tillämpa de gamla stadgarna från 1786 på ett mer modernt sätt.
Den 24 september beslutar Stockholms tingsrätt att häkta kulturprofilen på sannolika skäl misstänkt för ett fall av våldtäkt.
Den 1 oktober döms den så kallade kulturprofilen till två års fängelse för ett fall av våldtäkt.
Den 5 oktober väljs poeten Jila Mossaed och juristen Eric M Runesson in som nya ledamöter i Akademien.
Den 19 oktober väljs litteraturprofessorn Mats Malm in som ny ledamot i Akademien.
Den 24 oktober meddelar Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson i en TT-intervju att stol 13 troligen kommer att stå tom hela året ut.
(TT)
Fakta om Katarina Frostenson
Född: 1953.
Bakgrund: Debuterade som författare 1978 med diktsamlingen ”I mellan”. Blev snabbt en kritikerfavorit med verk som ”Den andra”, ”Joner”, ”Tankarna”, ”Flodtid” och ”Korallen”. Tilldelades 2007 den kungliga utmärkelsen Litteris et artibus. Prisades med Nordiska rådets litteraturpris 2016 för ”Sånger och formler”.
Frostenson och Akademien: Efterträdde 1992 Artur Lundkvist på stol 18 i Akademien. Då var hon institutionens dittills yngsta kvinnliga ledamot. Deltar sedan i april inte i Akademiens möten.
(TT)
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!