Fotografen Brutus Östling vinner priset Årets Pandabok 2019

Brutus Östling tar emot priset för Årets Pandabok av kung Carl XVI Gustaf. Foto Ola Jennersten.

Fotografen och författaren Brutus Östling får utmärkelsen ”Årets Pandabok 2019” för boken Under Afrikas himlar (Bonnier Fakta). Boken belönas för årets bästa naturskildring i ord och bild. Det är fjärde gången han vinner priset.

– Jag hoppas kunna öppna människors intresse för arter som vi sällan uppmärksammar och att fler ska få uppleva den enorma rikedomen i Afrikas djurliv. Min förhoppning är att läsarna precis som jag ska älska savannerna och deras djurliv och vilja bevara dem för framtiden, säger Brutus Östling i ett pressmeddelande.

Årets Pandabok har delats ut av Världsnaturfonden (WWF) varje år sedan 1972 och belönar den bästa naturskildringen i ord och bild under året. I boken Under Afrikas himlar är det den afrikanska vildhunden och andra vilda djur på Östafrikas savanner som är i fokus. Det har blivit många resor till Sydafrika, Kenya och Tanzania under de tre år det tagit fotografen Brutus Östling att göra boken. Under Afrikas himlar handlar om hur djuren på olika sätt anpassats till savannerna och mer extrema livsmiljöer, men också om hur vi ska kunna rädda den unika faunan.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Juryns motivering till priset lyder: ”När den mångfaldigt prisbelönta fågelfotografen Brutus Östling riktar kameran mot Afrikas storvilt skapar han magiska bilder. Här ser vi den afrikanska savannen som vi aldrig sett den förut. Att bläddra i denna bildskatt är en fullskalig njutning. Detta är samtidigt en bok som hjälper oss att förstå naturens intrikata system och som låter oss möta arter som få lyckats porträttera. Under Afrikas himlar tar oss så nära den afrikanska savannen man kan komma utan att själv vara där. En skimrande safari i bokform.”

Brutus Östling (född 1958) slog igenom som fågelfotograf med debutboken Mellan vingspetsarna (med Magnus Ullman) som blev Årets Pandabok 2006. Två år senare var det dags igen, då Örnarnas rike (med Staffan Söderblom) blev Årets Pandabok. År 2016 tilldelades Brutus Östling Årets Pandabok för boken Bevingat.

Prisceremonin ägde rum 10 oktober då kungen delade ut priset i samband med WWFs höstmöte på Ulriksdals slott. Årets Pandabok har delats ut varje år sedan 1972 och belönar den bästa naturskildringen i ord och bild under året. Boken trycks i cirka 10 000-15 000 exemplar.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,