SmåBUS internationella barnboksfestival ska öppna för samarbeten

Joke Guns, barnboksförfattare och projektledare för SmåBUS. Foto: Joke Guns

En barnboksfestival med fokus på inspiration och gemenskap. SmåBUS (19-21 september) vill göra plats för inspirerande samtal, utvecklande möten och nya kontakter illustratörer och författare emellan. 

SmåBUS första internationella barnboksfestival 19-21 september 2018 är av ett alldeles särskilt slag. Den riktar sig mer till skaparna av böcker än läsarna och har sitt fokus på att bli en plats för nyskapande av kontaktnät, inspiration och utbyte av arbetssätt över landsgränserna. Flera verksamma illustratörer och barnboksförfattare från Sverige är anmälda och de kommer få sällskap av kollegor från Schweiz, Finland, Danmark, Turkiet, Belgien och Nederländerna. Utöver dem ansluter bibliotekarier och pedagoger för att ta del av några evenemang medan allmänheten deltar i en mindre del av festivalen.

Joke Guns är belgisk barnboksförfattare som efter några år i Belgien numera bor med sin familj i Sverige. Hon är van vid att arrangera större bokevenemang från livet i Nederländerna och Belgien och är nu projektledare för den internationella barnboksfestivalen i Småland:

– Hela meningen med festivalen formulerades av en holländsk författare när hon sa till mig: ”Det här är den första festivalen som handlar om oss författare och vår inspiration istället för om förlag och pengar”, säger Joke och fortsätter:

– Själva festivalkärnan är att vi ska lära känna varandra och influeras av varandras sätt att jobba.

Detaljerna kring festivalen har planerats noggrant under de senaste två åren och arrangemangen kommer att ske på flera platser i de delar av Småland som ligger kring Astrid Lindgrens hemtrakter. Föreläsningarna hålls på Ädelfors folkhögskola och i Withalasalen i Vetlanda samt på Astrid Lindgrens Näs, där också en utställning med verk av barnboksillustratörer kommer att hänga.

Gammal som ung, fattig som rik – alla är välkomna att njuta av illustrationsutställningen på Astrid Lindgrens Näs.

Ökad förståelse för varandras arbete

Under två workshops ledda av illustratören Veerle Derave och författaren Inge Bergh får de deltagande författarna prova att illustrera samtidigt som illustratörerna får skriva, med syftet att stärka gemenskapen de båda yrkesgrupperna sinsemellan:

– Syftet är att vi ska förstå varandra bättre och vi hoppas att kontakterna mellan deltagarna ska växa på kvällar och gemensamma luncher, säger Joke. Det är tydligt för mig att det som är viktigt i Belgien inte är lika viktigt här och därför behöver vi lära känna varandra och utbyta erfarenheter. I Sverige pratar författarna mycket om vad förlagen vill, om saker och ting är politiskt korrekta och undrar hur man exempelvis gestaltar på ett bra sätt. I Belgien är man mer fri i skapandet, man skriver och så duger det eller inte. Kanske handlar det om att svenska författare följer regler noggrannare i rädsla för att inte bli utgivna av ett förlag och det är lite synd. Därför behöver vi varandra för inspiration.

För allmänheten släpptes biljetter till några av föreläsningarna den 1 september och på sista festivaldagen hålls en bokmässa som är till för alla och gratis att besöka på Ädelfors folkhögskola.

– Där ska författare och illustratörer få möjlighet att visa vad de gör, säger Joke. Utställningen på Astrid Lindgrens Näs kommer att hålla på i två veckor efter festivalen och är öppen för vem som helst som besöker platsen. Utställningen är redan på plats i trädgårdshuset och illustrationerna är helt otroligt vackra.

Behovet av en festival med en annorlunda ingång har varit stort. 51 deltagare som ska bo på Ädelfors folkhögskola är anmälda och många bibliotekarier och pedagoger har dagkort till festivalen. De första anmälningarna trillade från början in från utländska författare, men sedan hakade de svenska på:

– Först undrade jag om jag hade gjort något fel, skrattar Joke. Men till slut kom de svenska också. Jag tror det är för att Astrid Lindgrens trakter är något exotiskt för utländska barnboksförfattare medan platsen inte är riktigt lika stor för svenskar. Vi har fått ihop en mix nu, lite fler författare än illustratörer, men jag tror det blir bra med variation mellan de olika föreläsarna.

Trots att den allra första festivalen ännu inte är genomförd har Joke och hennes medarbetare redan planer för framtiden. 2019 ska författare och illustratörer ha möjlighet att komma till Småland för en residensvistelse och 2020 blir det internationell barnboksfestival igen:

– Vi har tänkt att hålla den vartannat år och vi hoppas inför nästa gång att alla vet hur bra festivalen är och vill komma tillbaka, säger Joke.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.