På tisdagen firade Bokhandlareföreningen sitt 125-årsjubileum i Stockholm. De höll också årsmöte där Mats Ahlström omvaldes som ordförande ytterligare ett år.
Ett 70-tal bokhandlare var representerade liksom inbjudna förläggare och andra personer från bokbranschen när Bokhandlareföreningen firade sina första 125 år.
Leif Olsson höll ett spännande föredrag om historiken bakom grundandet av Bokhandlareföreningen och förklarade hur det kom sig att Förläggareföreningen startades redan 50 år tidigare – av ett gäng bokhandlare. Faktum är att Svenska Förlagföreningen instiftades 1843 av nio bokhandlare, fem boktryckare och en musikhandlare. Det berodde förstås på att bokförlag på den tiden drevs av bokhandlare och tryckerier. Bonniers började som bokhandlare, Norstedts är sprunget ur tryckeriverksamhet.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Vi fick veta hur många bokhandlare som funnits betydligt längre än själva föreningen. Äldst av alla är Gumperts i Göteborg som fick sitt namn 1834 men vars föregångare varit igång ända sedan 1802. Numera står det Akademibokhandeln på skylten.
Leif avslutade också sin presentation med att berätta om några av de stora utmaningar (eller kriser) som bokhandlarna gått igenom de senaste femtio åren: fria bokpriser, bokklubbarna, varuhusen och dagligvaruhandeln, nätbokhandeln. Kanske behöver streamingtjänsterna läggas till den listan?
– Men kom ihåg att bokhandeln har alltid klarat kriserna! sa Leif Olsson som avslutning.
Artisten och författaren Petter höll senare på kvällen ett bejublat framträdande där han berättade om sitt förhållande till språket.
Bokhandlareföreningens styrelse 2018
Vid årsmötet tidigare på kvällen blev Mats Ahlström omvald som ordförande och går nu in på sitt fjärde år på posten. Maria Edsman är ny vd för Akademibokhandeln och ersätter sin företrädare Maria Hamrefors även i Bokhandlareföreningens styrelse. I övrigt blev det inga förändringar i styrelsen som nu ser ut så här (inom parentes mandattid):
Mats Ahlström, ordförande (2019)
Matilda Ahlgren (2020)
Anders Billing (2019)
Maria Edsman (2019)
Reinhold Hedenblad (2020)
Katarina Jeansson (2019)
Christoffer Palmer (2020)
På Boktugg säger vi förstås grattis till de första 125 åren. Det kommer alldeles säkert att finnas fysiska butiker som säljer böcker även i framtiden och när man tittar tillbaka på historiken så är frågan snarare hur framtidens bokhandel kommer att se ut och vilka varor de ska komplettera bokhyllorna med.
Personligen tror jag dock att fasta bokpriser (som vi hade i Sverige mellan 1843 och 1970) inte är något som bokhandeln ska hoppas på som frälsare. Det är bortkastad tid att ens fundera över. Nu gäller det snarare att hitta en väg framåt, precis som vissa bokhandlare gjort i över 200 år.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!