Det så kallade copyrightdirektivet som EU röstade ja till i somras avser att skydda upphovsrätten men riskerar att begränsa yttrandefriheten på nätet. Så här tycker Sveriges riksdagspartier om förslaget.
I juni 2018 röstade EU-parlamentet igenom ett förslag som innebär en utökad kontroll av upphovsrättsskyddat material på internet genom filter som ska identifiera upphovsrättsskyddat innehåll och hindra detta från att delas. Copyrightdirektivet innebär också en länkskatt som ska betalas av bloggare och andra länksajter och plattformar då de länkar till nyheter från mediehusen.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
I september sker nästa omröstning och än finns det möjlighet att stoppa förslaget. Vi frågade de svenska riksdagspartierna hur de kommer jobba för att inte censur och länkskatt i artikel 11 och 13 går igenom i Europaparlamentet vid den nya omröstningen.
I princip alla uttrycker i sina svar på vår enkät en stark kritik mot förslaget. Alla partier (utom Socialdemokraterna som inte redogör för hur de står i frågan) är tydliga med att de inte stödjer förslaget. Moderaterna och Centerpartiet har de mest detaljerade svaren för hur de tänker jobba för att direktivet inte ska gå igenom i sin nuvarande form.
Partiernas inställning till EU-direktivet om digital upphovsrätt
Centerpartiet
Centerpartiets Europaparlamentariker Fredrick Federley har i Europaparlamentet röstat nej till att godkänna hela parlamentets förslag till upphovsrätt på den digitala inre marknaden, inklusive de omtvistade artiklarna 11 och 13. Det är viktigt att upphovsmakare får rättvist betalt, men såsom förslaget har sett ut har det på allvar hotat yttrandefriheten på internet. I omröstningen i september kommer Fredrick att rösta för skrivningar som garanterar yttrandefrihet och som inte hindrar möjligheter för innovation på nätet. Fredrick är beredd att rösta nej till hela förslaget om formuleringarna i artiklarna 11 och 13 inte är tillräckligt bra. Nationellt har Eskil Erlandsson, Centerpartiets ledamot i EU-nämnden, skriftligt frågat regeringen om hur de arbetat för att säkerställa att artiklarna inte inskränker yttrandefriheten på nätet.
Kristdemokraterna
Vi kommer inte att stödja ett sådant förslag. Vi kommer tillsammans med andra ledamöter lägga ändringsförslag som är avvägda och skyddar både rättighetsinnehavarnas intressen och värnar internets frihet. I plenum kommer vi att stödja våra egna förslag och rösta mot alla förslag som inskränker på något av dessa intressen.
Liberalerna
Liberalernas ledamöter röstade emot de förslagen och de har drivit frågan i den liberala gruppen i EU-parlamentet. Vi kommer att fortsätta arbeta med detta när frågan kommer tillbaka i början av hösten.
Miljöpartiet
Miljöpartiet motsätter sig länkskatt och obligatoriska uppladdningsfilter. Samtliga gröna ledamöter i Europaparlamentet röstade således nej till det aktuella förslaget.
Moderaterna
Moderaterna var och är skarpt kritiska till artikel 11 och 13 i det så kallade copyrightdirektivet, som rör censur och länkskatt. Moderaterna kommer inför omröstningen i september arbeta aktivt för att se till att parlamentets förslag rörande copyrightdirektivet inte innehåller denna typ av skrivningar. Det gör vi genom att se till att vår partigrupp (EPP) i Europaparlamentet är på samma linje.
Moderaterna var drivande i arbetet med att säkerställa att den linje som det ansvariga utskottet, med ansvar för rättsliga frågor, tog inte gick direkt till förhandlingar med medlemsstaterna i rådet, utan att Europaparlamentets position bestäms genom nämnda omröstning i september. Till den omröstningen går det att föreslå ändringar i lagförslaget.
Moderaterna kommer att göra vad vi kan för att säkerställa att en uppdaterad upphovsrätt är förenlig med den digitala miljön och blir en språngbräda för europeisk innovation och positionerar Europa i främsta ledet för digital utveckling.
Socialdemokraterna
Vi avvaktar nu hur det nya förslaget kommer att se ut.
Vänsterpartiet
Vi i Vänsterpartiet står upp för ett fritt internet och vår företrädare i EU-parlamentet arbetar för att direktivet inte ska begränsa internet. I omröstningen kommer Vänsterpartiet att rösta nej till förslaget.
Sverigedemokraterna har inte besvarat Boktuggs enkät.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!