Söndagen den 19 augusti hålls det traditionella bokbordet i Stockholm. Det är en välbesökt folkfest som i år kommer i en lite annorlunda tappning.
Sitt 28:e år svidar Bokbord Stockholm, före detta Världens längsta bokbord, om vad gäller både namn och plats. Tidigare arrangerade Stockholms Stadsbibliotek folkfesten som årligen lockat mängder med människor både bakom och framför borden. Men eftersom biblioteket inte längre anser sig ha råd att täcka kostnaderna för arrangemanget går nu Stockholm Konst in som huvudman istället. Det innebär bland annat att arrangemanget flyttar en bit från sin traditionella plats på Drottninggatan till området runt Norra Latin och Norra Bantorget.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
– När Stockholm Stadsbibliotek från början fick uppdraget att genomföra bokbordet arbetade jag på bibliotekets informationsavdelning, berättar Gunilla Berglund som är bokbordskoordinator för Bokbord Stockholm och som har varit med under alla 28 år.
– På den tiden fanns inte så mycket söndagsöppna affärer och Drottninggatan blev ett naturligt val. I år vill man förnya och göra Norra Bantorget till ett mer levande ställe. Där är fint och det är ett område med en stor potential att kunna expandera på.
Nystarten blir ett nytt avstamp för Bokbordet som trots att det i år inte verkar bli lika långt som vanligt har fler anmälda deltagare än förra året:
– Det är framförallt litterära sällskap, enskilda författare, organisationer, antikvariat och tidskrifter som vill vara med, berättar Gunilla. Hittills är ungefär 230 till 240 bord bokade och det kan jämföras med 470 bord 2017. Samtidigt är det mycket nytt folk och ett större antal som har anmält sig i år så fortsätter det här tror jag definitivt att det kan växa med tiden.
Bokbordet får stöd av verksamheterna i lokalerna runt om. Både Clarion Hotel Sign, AB Folkets Hus Stockholm och Norra Latin går in med ekonomisk sponsring. De har också varit drivande i frågan kring att förlägga Bokbord Stockholm just där:
– Claes Karlsson, tidigare general för den pågående Kulturfestivalen och projektledare för Bokbord Stockholm, arbetar tillsammans med Stockholm Konsts chef Mårten Castenfors i olika uppdrag kring kulturen, säger Gunilla. I ett möte tillsammans med verksamheterna runt Norra Latin frågade de sig vad man kunde göra för att lyfta området. Alla tände på idén att genomföra bokbordet här så Claes ringde mig och sa: ”Du är ju bokbordets mamma, så du kan väl vara med?” Och jag tänkte: ”28 år – det låter bra.”
Vanligtvis är bokbordet så välbesökt att det nästan inte går att komma fram, berättar Gunilla. Den trogna publiken är lättade över att Bokbordet inte läggs ner och Gunilla har tagit emot flera mail med glada tillrop från besökare.
– Vi har besökare i alla åldrar och det är många unga människor som kommer, säger Gunilla. Förutom att köpa böcker tror jag att samtalen kring böcker som hinner uppstå här är det som gör att människor uppskattar det så mycket. Tidigare har bokbordet sträckt sig ända till Sergels torg och folk har kommit dit från tunnelbanan. Nu kommer där istället att finnas ett informationstält som för folk upp till det nya området för att så många som möjligt ska hitta hit. Även en seriegata kommer att finnas nära Sergels torg.
Bokbord Stockholm arrangeras söndagen den 19 augusti mellan klockan 11 och 18. Bokförsäljningen kommer att gå från Norra Latins skolgård ner till korsningen Drottninggatan/Bryggargatan och runt omkring kommer flertalet aktiviteter att pågå, bland annat musik, konstvisningar, poesiläsning, ansiktsmålning och författarsamtal. För mer information besök Bokbord Stockholms hemsida.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!