Bråk om fasta bokpriser i Norge – gäller det verkligen alla återförsäljare?

Fasta bokpriser finns fortfarande i många länder, bland andra Norge. Foto: Pixabay.

En norsk mikro-nätbokhandel har hamnat i blåsväder efter att ha sålt böcker för ett lägre pris än vad fastprisavtalet tillåter. Själv hävdar bokhandlaren att avtalet inte gäller honom.

Fasta bokpriser, det vill säga ett och samma pris för alla kanaler som säljer böcker, både fysisk butik och nätbokhandel, är alltid en het fråga. En del menar att fasta priser kan bidra till att stabilisera en vacklande fysisk bokhandel, medan andra anser att konkurrens och en fri marknad alltid är det bästa alternativet.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

I Sverige avskaffades de fasta bokpriserna på 1970-talet till följd av en ny konkurrenslag (även om debatten med jämna mellanrum blossar upp igen, ofta med grund i att mota ”bokhandelsdöden”) men i flera andra länder gäller fasta priser (se en lista nedan). I vissa fall råder gamla lagar och i andra fall har man infört fast pris på senare år, en handfull på 2000-talet. I vissa länder är fasta priser lagstadgat, medan det i andra länder är särskilda branschavtal som reglerar bokpriserna.

I vårt grannland Norge gäller ett avtal mellan Bokhandlerforeningen och Forleggerforeningen om fast pris för nya böcker fram till 1 maj året efter utgivning. Under denna period är endast en rabatt på 12,5 procent tillåtet på nya titlar. Klart som korvspad, eller? Kanske inte. Danska Bogmarkedet länkar till en artikel i norska Klassekampen som tar upp ett aktuellt fall.

Jan Arhaug, en norsk egenutgivare som driver en egen nätbutik i mindre skala, har fått problem då han hade en bok till försäljning till ett lägre pris än vad fastprisavtalet tillåter. Med all rätt, menar han själv, då han anser att hans lilla nätbutik inte är förpliktigad att följa avtalet eftersom han inte är medlem i branschorganisationen för bokhandlare.

Det var när Arhaug kom över en pall med nyare böcker på andrahandsmarknaden som han bestämde sig för att sälja dem vidare till ett lägre pris. En av titlarna han var en populär biografi om tv-profilen och musikern Leif Einar ”Lothepus” Lothe, skriven av Finn Tokvam och utgiven av det stora förlaget Samlaget. När det kom till förlagets kännedom att boken fanns till försäljning till ett kraftigt rabatterat pris hos Arhaug blev det liv i luckan – boken var nämligen fortfarande bunden av fastprisperioden. Förlaget kontaktade genast Arhaug och fick honom att ta bort boken från sin nätbutik. Enligt honom själv hann han inte sälja ett enda exemplar.

Klassekampen ställde frågan till Arhaug om det inte är så att han genom att sätta ett lägre pris på boken undergräver författarens och förlagets rätt att få rimligt betalt.

– Nej, förlaget hade redan fått betalt för böckerna. Jag köpte dem i andra hand från en säljare som redan hade gjort rätt för sig. Jag reducerar varken författarens eller Samlagets intäkter genom att sälja vidare de böcker jag har fått tag i, hävdar Arhaug.

Bokhandlerforeningen fasthåller dock vid att böcker ska säljas till fast pris i alla kanaler under den överenskomna perioden, oavsett om återförsäljaren är medlem i föreningen eller inte. Och eftersom utgivande förlag i det här fallet är medlem i Forleggerforeningen så gäller avtalet åtminstone dem.

– Det är förlagens ansvar att se till att böckerna de ger ut säljs till fast pris hos alla återförsäljare. Bokavtalet är tydligt vad gäller detta, säger Trine Stensen, direktör för Bokhandlerforeningen, till Klassekampen.

Arhaug själv anmälde ärendet till Finanstilsynet, som har meddelat att de inte är rätt instans att ge svar på frågan om han omfattas av avtalet eller ej. De har hänvisat honom till Konkurransetilsynet, som meddelar Klassekampen att de inte har möjlighet att kommentera ärendet ännu. Vem som får rätt återstår med andra ord att se.

Länder med fasta bokpriser

Frankrike
Tyskland
Österrike
Nederländerna
Italien
Spanien
Portugal
Grekland
Ungern
Norge
Luxemburg
Argentina
Sydkorea
Japan
Mexiko
Slovenien
Kroatien
Belgien

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,