Den dramatiska räddningsaktionen av det unga fotbollslaget ur en vattenfylld grotta i Thailand är en berättelse utöver det vanliga. Redan i oktober kommer den första av hittills tre utannonserade böcker.
Under ett par veckor sommaren 2018 följde hela världen 13 thailändska pojkars öde. Ett fotbollslag med pojkar 11–17 år gamla och deras 25-åriga tränare blev den 23 juni 2018 instängda i Tham Luang-grottan i norra Thailand när grottsystemet fylldes av vatten från kraftiga monsunregn. Räddningsarbetet engagerade många länder och till slut lyckades alla instängda pojkar räddas ur grottan tack vare en massiv insats av fler än tusen personer.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Det är otvivelaktigt en gripande berättelse med ett, i det stora hela, lyckligt slut – en dykare dog i samband med räddningsaktionen, men annars klarade sig alla med livet i behåll. Och det dröjde inte länge efter att dramatiken var över tills att olika bokförlag började nosa efter möjligheter att föreviga händelserna.
Den första boken baserad på grotträddningen att komma ut på marknaden är skriven av den australiensiska Asienkorrespondenten James Massola. The Great Cave Rescue släpps redan i oktober av förlaget Allen & Unwin. Det är en klassisk dokumentärbok om händelsen som bevittnades med egna ögon av Massola som var på plats för att rapportera om räddningsarbetet.
Ännu en Asienkorrespondent från Australien som rapporterade om grotträddningen, Liam Cochrane, kommer skriva en bok som ges ut av HarperCollins Australia. HarperCollins förvärvar även de engelskspråkiga världsrättigheterna till boken som ännu saknar titel men som kommer att finnas i handeln till jul, skriver Books & Publishing.
För de yngre läsarna kommer Simon & Schuster i mars 2019 att ge ut en faktabok om grotträddningen, skriver Entertainment Weekly. Barnboken skrivs av Marc Aronson och titeln blir Rising Water: The Story of the Thai Cave Rescue. Aronson är känd för en liknande bok, om räddningen av de 33 gruvarbetarna i Chile 2010, och har även skrivit flera faktaböcker för barn.
Tre böcker hittills, med andra ord. Kanske blir det ännu fler – än så länge har det inte annonserats en fiktiv skildring av händelserna i bokform.
Vad gäller filmrättigheter går det också hett till just nu. Redan i mitten av juli hade flera filmbolag visat intresse för filmatiseringar av grotträddningen. Eventuella filmatiseringar och dokumentärer försvåras dock av att thailändska myndigheter vill kontrollera hur händelserna kring grotträddningen återges – Thailand Film Office kräver redan som det är att godkänna alla manus till filmer som spelas in i Thailand.
Om det blir en eller flera filmer återstår att se, likaså vilka svenska förlag som kommer att nappa på de ovan nämnda böckerna – det vill säga om inte någon redan har kastat sig över översättningsrättigheterna.
Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!