Författare tjänar allt sämre visar ny brittisk undersökning

Författare i Storbritannien får det allt tuffare ekonomiskt – genomsnittslönen har minskat med 42 procent på 13 år. Foto: iStock

I en undersökning genomförd av ALCS framkommer bland annat att den genomsnittliga årslönen för brittiska författare har sjunkit till under 10 500 pund om året (ca 122 000 kronor), en minskning med 15 procent från 2013.

Brittiska Authors Licensing and Collecting Society, ALCS, en organisation som verkar för att författare ska bli rimligt kompenserade för sina verk, genomförde under 2017 för tredje gången en undersökning över författares inkomster. Den tidigare undersökningarna gjordes 2005 och 2013, och flera markanta skillnader kan konstateras, skriver The Bookseller.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


År 2005 låg årslönen före skatt (med 2017 års kurs) på 18 013 pund och 2013 på 12 309 pund. Den senaste undersökningen visar att årslönen har sjunkit till 10 437 pund – ett tapp med 42 procent sedan 2005 och 15 procent sedan 2013.

Vad som i Storbritannien beräknas vara en socialt acceptabel levnadsstandard för en enskild individ är 17 900 pund (runt 200 000 kronor) per år – med andra ord en betydlig högre siffra än vad författarna tjänar. Minimilönen per timme ligger på 7,83 pund (91 kr), medan författarna i genomsnitt tjänar 5,73 pund (66,5 kr) i timmen.

Många författare som deltog i undersökningen ansåg det nödvändigt att dryga ut sina inkomster dels genom olika typer av bidrag, biblioteksersättning, stipendier, prispengar och dylikt, och dels genom att hålla föreläsningar, undervisa eller använda sig av egenutgivning.

Undersökningen visar även en växande ojämlikhet mellan könen: kvinnliga författare tjänar i snitt runt 75 procent av vad manliga författare gör (år 2005 låg siffran på 78 procent).

Totalt deltog 5 523 författare i undersökningen, en blandning av professionella författare som skriver på mer än halvtid och andra författare som skriver på deltid. Hur många ”professionella” författare som besvarade undersökningen är okänt, men enligt ALCS uppgav fler än 13,7 procent att de levde på sitt skrivande (jämfört med 40 procent år 2005 – även här syns med andra ord en betydande minskning).

Nicola Solomon, CEO för författarorganisationen Society of Authors, menar att de sjunkande författarlönerna kan leda till att färre nya författare vågar ge sig in på yrkesbanan, och att bara de med inkomst från annan sysselsättning kommer att kunna skriva. Hon efterfrågar mer rättvisa avtal från förlagen för att förbättra situationen.

– Om författare inte längre har råd att livnära sig på sitt arbete kommer tillförseln av nyskapande litteratur helt enkelt att sina, säger Nicola Solomon till The Bookseller, och tillägger att detta kommer leda till en minskande läsning likväl som det kommer att hota Storbritanniens idag världsledande förlagsbransch.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,