Bokhandlaren Johan Zillén är inte rädd att tycka till om böcker. Han passar i sitt Sommartugg på att försvara pappersboken nu när alla tjatar om ljudböckernas framfart. Och givetvis blir det ett par boktips.
Till pappersbokens försvar
Text: Johan Zillén
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Vi befinner oss mitt i en ljudboksrevolution!
De säger att en tredjedel av läsandet nu sker digitalt, mestadels via streamat ljudbokslyssnande då e-boken aldrig riktigt verkar slå igenom här på hemmaplan.
Som fysisk bokhandlare talar jag självklart i egen sak här, men jag föredrar verkligen den klassiska gamla trädmördande pappersboken.
Jag har försökt att hoppa på ljudbokståget, men det är inget för mig.
Jag förstår att mängder av människor tycker det är praktiskt, och att många som tidigare kanske inte läste böcker alls nu kastar sig hejdlöst in i mängder av romaner, deckare och annat kul.
Själv tappar jag bara bort mig i handlingen när jag försöker lyssna. Varje avbrott, vare sig det är hojtande barn, irriterande telefonförsäljare eller trafikinformation i bilradion, sabbar både fokus och upplevelse för mig.
Sen tar det så evinnerligt lång tid att lyssna på en bok! 500 sidor text kan ju ligga på 14–15 cd-skivor och ta upp till 18 timmar innan man får veta att det var butlern som gjorde det.
Det kan jag läsa med ögonen på långt under halva tiden.
Jag har förstått att man kan öka hastigheten på uppläsningen i vissa tjänster, men utsikten att höra Mimmi Pigg läsa upp Håkan Nessers nya lockar inte så där jättemycket …
Och på tal om rösten.
Tänk om den är helt fel? Jag och förlaget har kanske helt olika åsikter om hur Joona Lina ska låta?
Sen, och jag vet att jag nu kanske får bannor av kultureliten, brukar jag lyssna på musik när jag läser.
Sätta stämningen för en rysare med lite gammal gothrock.
Lite klassisk Bowie till en hjärtskärande roman. Lite somrig pop till en feelgood.
Jag är väl inte ensam om detta?
Även om jag inte brakar på med maxvolym så krockar ändå soundtracket med uppläsaren.
Det finns en handfull undantag där ljudboksformatet och jag kommit överens.
Författare som David Sedaris till exempel. Hans underbara Let’s explore Diabetes with Owls fick mig att garva högt (och dra på mig rätt många konfysa blickar) på stranden i Sarasota häromåret.
Perfekt för ljudboksformatet tycker jag. Små, finurliga essäer.
Eddie Izzards självbiografi Tro mig – en memoar om kärlek, död och jazzkycklingar, där världens roligaste man själv läst in ljudboken, kan också varmt rekommenderas till intresserade öron.
Men nej, jag håller mig nog huvudsakligen till det klassiska formatet.
Det är ändå något speciellt med hur en bok känns, luktar, gör sig som konversationsstartare hemma i bokhyllan, kan ges i present och lånas ut till vänner och bekanta.
Förr skickade förlagen ut stora tjocka pappersbuntar med manus, eller så ramlade okorrade förhandspoddar ner i brevlådan.
Nuförtin´ skickas det ut pdf:er och word-dokument i mailen istället.
Och visst, det kommer inte hindra mig från att läsa det jag är intresserad av.
Dimper det ner ett nytt Backmanmanus i inkorgen lär jag ju knappast vänta bara för att jag måste läsa det på min iPad. Men jag vill inte ta ut den i min soliga trädgård, än mindre till Falsterbo strand.
Står valet mellan digitalt manus eller fysiskt förhandsex vinner alltid det senare.
Kalla mig teknikfientlig (är jag inte) eller gammal gubbe (hör jag ändå av barnen hemma) om ni vill, men så länge som pappersboken finns kvar som alternativ kommer den vara mitt förstahandsval.
Sen vore det väl tjänstefel av mig som bokhandlare om jag inte lämnade er med några sommarläsningstips. Två nya inbundna och två pocket begränsar jag mig till.
Stina Jacksons debut Silvervägen (Albert Bonniers Förlag) är kanske den bästa svenska spänningsroman jag läst sedan Johan Theorins Skumtimmen eller Åsa Larssons tidiga romaner.
Styrkan, av Don Winslow (Harper Crime). Korrupta New York-snutar i en oavbrutet spännande polisroman som bara skriker ”Gör TV-serie av mig!!”.
Karin Alfredssons Skrik tyst så inte grannarna hör (Bokfabriken). En gripande och skakande roman om systerskap och mäns våld mot kvinnor. #metoo
Dodgers av Bill Beverly (Southside Publishing). Välförtjänt Golden Dagger-vinnare för bästa kriminalroman 2016. En spännande, våldsam och underhållande roadmovie.
// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd
Om gästbloggaren:
Johan Zillén, 45-årig deporterad Stockholmare, har drivit Akademibokhandeln/Killbergs Bokhandel på Center Syd sedan 2002. Han bor bland fru, diverse barn, skog och många bokhyllor utanför Lund i Skåne. Ni kan läsa mer av hans tankar om bokbranschen, samt boktips och recensioner på Bokboxen, eller följ Sveriges roligaste bokhandel på Facebook: Akademibokhandeln Center Syd.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.