Dagens Ekofin-möte med EU-ländernas finansministrar slutade med en trist repris. Tjeckien blockerade ännu en gång den sänkta momsen på eböcker och andra digitala publikationer.
– Det här är en av de mest frustrerande frågor som jag har jobbat med under 3,5 år som finansminister. Vi var överens om det här i fjol. Jag är djupt oroad över att det här tar så lång tid. För att garantera högkvalitativ journalistik måste vi göra det möjligt för digitala plattformar att ha en lägre moms. Jag vädjar till er nu: försök hitta en kompromiss väldigt snabbt, sa den svenska finansministern Magdalena Andersson vid dagens möte, enligt TT.
Bakgrunden är att Tjeckien vill testa omvänd skattskyldighet för att bekämpa momsbedrägerier. Det har Frankrike inte velat gå med på och i väntan på ett franskt ja så säger Tjeckien istället nej till sänkt eboksmoms.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
– Klart att vi är jättebesvikna. Det är orimligt att 27 länder som vill sänka momsen ska behöva rätta sig efter ett enda medlemsland som röstar nej som en påtryckning i en helt annan fråga, säger Kristina Ahlinder, vd Svenska Förläggareföreningen i en kommentar.
Förläggareföreningen har som Boktugg tidigare berättat jobbat i många år för att påverka svenska politiker i momsfrågan och i samarbete med europeiska kollegor för att få EU att sänka momsen på eböcker och digitala publikationer.
Det har varit framgångsrikt. Nu är 27 av 28 länder (Storbritannien fortfarande inräknade även om de är på väg att lämna) positiva. Tyvärr räcker det inte och vi får tills vidare dras med straffbeskattning av böcker i digitalt format som får 25 procents moms istället för 6 procent.
– Jag vet inte hur vi ska kunna gå vidare, sa ordförandelandet Bulgariens finansminister Vladislav Goranov, enligt TT.
Just denna oklarhet gör det än mer frustrerande för de europeiska förlagen. Även om det sker Ekofin-möten varje månad innebär det inte att frågan kommer att tas upp igen inom kort. Snarare lär det dröja tills det skett en förändring i Tjeckiens inställning.
– Mitt intryck är att stora länder som Tyskland och Frankrike samt Sverige, Finland och Holland gjorde allt de kunde för att protestera och få till ett beslut, säger Kristina Ahlinder.
Hennes kollega på Federation of European Publishers, FEP är lika besviken.
– Just nu kan jag bara säga att vi är väldigt besvikna och frustrerade. Det är väldigt svårt att förutspå vad som kommer att hända framöver eftersom det fortfarande finns motstånd mot GRCM-förslaget [den fråga som Tjeckien vill ha igenom för att rösta för sänkt digitalmoms, red anm]. De verkar fortfarande villiga att gå emot alla andra för att uppnå sitt mål, säger Enrico Turrin på FEP.
Förslaget om digitala publikationer däremot har inte justerats alls sedan juni 2017 eftersom det råder enighet om dess innehåll och Tjeckiens motstånd inte har med det förslaget att göra.
Tills vidare kan alltså Sverige och andra länder bara se på medan bokbranschen går miste om välbehövliga miljoner. Kanske så mycket som hundra miljoner bara i Sverige. Lägg till det dagstidningar och andra digitala medier som exempelvis Boktugg vars läsare åläggs högre moms för digitala publikationer än pappersutgåvor.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.