Efter Boktuggs avslöjande om att egenutgivare inte var välkomna att pitcha sina böcker i Portugal backar Arbetsförmedlingen. Till Krakowresan i höst kan alla författare söka – om de skrivit minst två böcker.
Kim Kimselius, som var en av de som diskriminerades förra gången, säger till Boktugg:
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
– Underbara nyheter att egenutgivarnas röster blir hörda och att Boktuggs artikel gjort skillnad så att alla författare, oavsett utgivning, nu får en chans på lika villkor. Hoppas vi också blir uttagna till pitcherna. Jag jublar och tror att många författare instämmer i min glädje.
För bara några veckor sedan rapporterade Boktugg om hur egenutgivare diskriminerades när Arbetsförmedlingen bjöd in till författarmöte i Lissabon. I en annons som lagts ut på deras sida för jobbsökare, stod det uttryckligen att de som gett ut boken på eget förlag inte kunde söka till den spännande resan.
Sorgligt, så klart, eftersom det är en stor sak att få åka till ett annat land och där få chansen att pitcha sin bok.
När vi undersökte saken närmre påtalade Arbetsförmedlingens euresrådgivare att reglerna satts upp under 2003 i samråd med Författarförbundet och sedan inte ändrats på femton år. Vid kontakten vi då tog med Författarförbundet, så sa de att alla visst måste få lov att söka, eftersom branschen förändrats mycket de senaste åren.
I uttalandet sa man att:
– Vi har rätt nyligen träffat AF Kultur och de ska återkomma när de har tagit ställning till förslaget att alla som är medlemmar i Författarförbundet ska kunna skriva in sig hos AF Kultur. Jag kan inte förstå att platsannonsen utesluter de som är egenutgivare.
Men nu har förändringen tydligen slagit igenom. I den annons som nu publicerats, om en liknande pitch i Krakow, har man helt tagit bort den formulering som tidigare funnits med om egenutgivare. Nu kan alla ansöka.
Boktugg önskar alla som försöker lycka till!
Sök plats för att pitcha: https://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Lediga-jobb/Platsbanken/annonser/10506222
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!