Åsa Erlandsson tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris om 250 000 kronor för sin bok Det som aldrig fick ske, som presenterar ny information om och problematiserar bilden av skolattentatet i Trollhättan 2015.
Journalisten och författaren Åsa Erlandsson blev i höstas prisad med Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare för sin bok Det som aldrig fick ske: Skolattentatet i Trollhättan (Norstedts). Nu tilldelas hon ännu ett prestigefyllt pris: Natur & Kulturs debattbokspris.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Reportageboken Det som aldrig fick ske handlar om attentatet på Kronans skola i Trollhättan 2015, då den 21-årige Anton Lundin Pettersson mördade tre personer och skadade en allvarligt med ett långt, skarpslipat svärd. Polisen var snabbt på plats och sköt Anton Lundin Pettersson, som avled samma dag. Åsa Erlandsson skrev ett reportage om dådet i Svensk Polis (där hon är redaktör) som ledde till att Norstedts bad henne att skriva en bok.
Boken hölls hemlig in i det sista före utgivning, på grund av att förlaget inte ville att innehållet skulle läcka ut. Den innehåller nämligen nya, unika faktauppgifter som attentat som tidigare inte varit kända. Boken bygger på omfattande research och intervjuer, dels med människor som aldrig tidigare uttalat sig offentligt.
Juryns motivering lyder: ”Åsa Erlandsson tilldelas Natur & och Kulturs debattbokspris 2018 för att hon med Det som aldrig fick ske ger oss berättelsen om hur ensamhet, psykisk ohälsa och socialt utanförskap, i kombination med en normaliserad främlingsfientlighet, formade gärningsmannen bakom skolattentatet i Trollhättan. Erlandssons uthålliga research och intervjuer både fördjupar och problematiserar bilden av attentatet – liksom av hur myndigheter och media hanterade det.”
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Natur & Kulturs debattbokspris är Sveriges största debattbokspris och instiftades 2008. Prissumman på 250 000 kr tilldelas årligen en författare till en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten. Prisutdelningen äger rum onsdagen den 4 juli, kl. 13.00 i Krukmakarens hus i Visby, då det även arrangeras ett seminarium.