Biblioteksbesökarna har en positiv upplevelse av sina bibliotek

Karin Linder, generalsekreterare på Svensk Biblioteksförening.

De svenska biblioteken levererar och biblioteken drar inte bara mycket folk – en hög andel av dem är också mycket nöjda med sitt besök. Det visar en helt ny studie som Svensk biblioteksförening genomförde tidigt i våras.

En ny attitydstudie visar att 54 procent av befolkningen besöker ett folkbibliotek minst en gång om året och att 82 procent av dem är positivt inställda till sitt bibliotek. Undersökningen är pinfärsk och gjordes av Svensk biblioteksförening i samarbete med analysföretaget Novus den 22-28 mars 2018.

Syftena med undersökningen från Svensk biblioteksförenings sida var i grova drag fyra stycken: att skapa en tydligare bild av besökarnas inställning och förväntningar på bibliotekens service och verksamhet, ta reda på hur besökarnas bild av biblioteken påverkas av traditioner, mångfald och digitalisering, undersöka eventuell vilja till förändringar samt se över eventuellt behov av tjänster och utbud som tydliggör biblioteken och därigenom nå nya målgrupper.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Resultatet av undersökningen visar att biblioteken både har många besökare och är en efterfrågad samhällsfunktion, säger generalsekreterare för Svensk biblioteksförening Karin Linder i ett pressmeddelande där hon också understryker den potential det medför för svenska biblioteks verksamhet:

– Det ger fantastiska möjligheter. Vi kan också konstatera att biblioteken måste öka människors kunskap om delar av sin verksamhet. Idag är det alltför få som känner till att folkbiblioteken gör stora insatser för att öka den digitala delaktigheten och integrationen. Där kan biblioteken, men framför allt beslutsfattare bli betydligt bättre på att se bibliotekens potential.

Här är några slutsatser ur undersökningen:

28 procent av dem som svarade besöker biblioteket minst varje månad, 54 procent minst ett par gånger per år. Sex av tio har nära till det bibliotek som de vanligen besöker (0-3 kilometer), en av fem har längre än åtta kilometers resväg.

När det gäller inställningen till bibliotek generellt har 53 procent svarat ”mycket positiv”, 29 procent ”ganska positiv”, endast två procent har svarat ”ganska eller mycket negativ”.

Hur väl känner du till följande av bibliotekets digitala tjänster?
41 procent svarar ”Känner till mycket bra” eller ”känner till ganska bra” om e-bok/ljudbok via biblioteket. 34 procent har svarat ”Känner till mycket bra” eller ”känner till ganska bra” om att söka i databaser, medan endast nio procent har svarat ”Känner till mycket bra eller ”känner till ganska bra” att man kan göra inköpsförslag via digital tjänst.

Den fysiska boken är alltjämt dominerande när det gäller vilket format som svenska folket konsumerar. 79 procent anger att de läser fysiska böcker, 28 procent lyssnar på ljudbok och 14 procent läser e-bok.

Vilka ord/påståenden tycker du passar bäst in på din syn på biblioteken?
”Lugn och ro”, ”tillgänglighet för alla” samt ”läsning” passar bäst in i synen på biblioteken. 58, 56, respektive 50 procent instämde i dessa ord/påståenden.

Biblioteken gör mer än lånar ut böcker, vilket många också har koll på. 88 procent har hört talas om att biblioteken erbjuder samhällsinformation, 87 procent har hört talas om programverksamhet för barn (sagostund m.m.) och 84 procent den uppsökande verksamheten. Lägre kännedom finns om verksamhet för att öka den digitala delaktigheten (61 procent) samt läxhjälp (45 procent).

Hur väl instämmer du i följande påstående vad gäller biblioteken?
73 procent instämmer helt i påståendet att ”bibliotekens personal och deras kompetens är viktig”. 72 procent instämmer helt i påståendet att ”biblioteken är viktiga för att främja barns och ungas läsning”. 74 procent instämmer helt i påståendet att ”biblioteken är en mötesplats dit alla är välkomna”. 27 procent instämmer helt i påståendet att ”biblioteken är viktiga för att öka kunskapen om digitalisering och digitala verktyg”.

Hela undersökningsresultatet presenteras på Svensk biblioteksförenings webb den 17 maj i samband med biblioteksdagarna som arrangeras av Svensk biblioteksförening. Du kan läsa hela rapporten här.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.


Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.