Efter att den internationella juryn gallrat återstod en shortlist på sju finalister i kategorin nyhetssajter och nyhetsbrev för (kok)boksbranschen.
– Snabb, journalistisk och vederhäftig är vad som stärker Boktugg enligt oss. Kokboksbranschen är en gren av bokbranschen och i takt med att bokbranschen digitaliseras på olika sätt blir onlinenyheter och nyhetsbrev på ett naturligt sätt allt viktigare, säger Pelle Agorelius på Grythyttan som är svensk samarbetspartner för det internationella Gourmand Awards.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
På redaktionen blev vi naturligtvis överraskade när vi före jul fick veta att vi vunnit den svenska utmärkelsen för bästa nyhetssajt/nyhetsbrev i det som kallas kokboks-VM, eller Gourmand Awards. De svenska bidragen bedömdes, precis som tidigare år av en jury där grundaren själv, Edouard Cointreau ingår. Juryn nominerade Boktugg till den internationella tävlingen där vi likt andra bidrag från Sverige ställs mot tävlande från andra länder över hela världen.
Gourmand Awards startade 1995 för kokböcker och vinböcker på Frankfurtmässan men har sedan dess vuxit till att omfatta alla typer av matkultursinnehåll. Den är öppen för alla, stora och små, print och digital, betalda eller gratis, med eller utan ISBN, förlags- eller egenutgivna på alla språk. Till 2018 års Gourmand Awards kom det in bidrag från 215 länder och regioner. Finalisterna i matkategorierna kommer från 134 länder och regioner och dryckeskategorierna från 40.
Den kategori som Boktugg nu kvalat in på shortlist till heter B03 – Cookbook Reviews – Newsletters. En kategori som är bred och omfattar boknyheter i allmänhet i några fall, kokboksnyheter och recensioner i andra.
Här är alla finalister – Boktugg och dess konkurrenter:
babette.at (Österrike)
www.librairiegourmande.ca (Kanada)
China Publishers Magazine (Kina)
www.librairiegourmande.fr (Frankrike)
www.alianagastronomia.com (Spanien)
Boktugg (Sverige)
Kitchen Arts & Letters newsletter (USA)
– Vi är oerhört stolta över den här nomineringen. Vi strävar hela tiden efter att ta våra läsare med bakom kulisserna i bokbranschen och visa upp olika typer av böcker och författare. Ibland har det talats om att marknaden för kokböcker var mättad men nu ser vi nya spännande trender i form av presentböcker och även digitalisering i form av bloggar och videos. Vi kommer definitivt att fortsätta bevaka kokboksbranschen, säger Sölve Dahlgren, chefredaktör Boktugg.
Han kan även glädjas åt att Boktugg har slagit besöksrekord flera gånger den senaste veckan. Sajten har nu över 55 000 unika besökare per månad och nyhetsbrevet når ut till över 4 500 personer. Inom kort kommer Boktugg även att lansera sitt första e-magasin Rookie.
Vinnarna presenteras och prisutdelningen sker i Yantai, Kina vid Gourmand Awards den 25-28 maj 2018.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.