Mediacirkusen kring Svenska Akademien överträffar den i samband med Nobelpriset. Det blir alltmer uppenbart att alla ledamöter måste avgå och ställa sina stolar till förfogande.
Det är extremt svårt att skaffa sig en verkligt bra bild av vad som faktiskt har hänt bakom kulisserna i Svenska Akademien. Alla ledamöter har givetvis sin bild av vem som sagt och gjort vad. Eller just i det här fallet handlar det nästan mer om vem som inte agerat på uppgifter om missförhållanden.
Vad som är tydligt är i alla fall att hela organisationen är hopplöst föråldrad. Att styrelsen själv väljer in nya ledamöter är förstås inte unik även om de flesta företag och organisationer har valberedningar och medlemmar som röstar så är det i praktiken ofta så även på andra håll. Men inte alls så extremt och så insynsskyddat som i Svenska Akademien.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
En intressant parallell som TT tar upp är Kungliga Vetenskapsakademien som en gång i tiden genomgick en kris kantad av skandaler. “Kungliga Vetenskapsakademien var delaktig i en av 1950-talets största rättsskandaler i och med den så kallade Sellingaffären. Botanikprofessorn Olof Selling, som då var chef för Naturhistoriska riksmuseet, hamnade i en maktstrid där Akademien gjorde ett försök att få bort Selling genom att förklara honom sinnessjuk – helt utan grund.”
Det tvingade fram förändringar av stadgarna, förnyelse och föryngring av Vetenskapsakademien. Något som hittills inte influerat den litterära Svenska Akademien. Men nu växer protesterna, över 200 författare stod bakom ett upprop och 220 forskare och akademiker bakom ett annat.
– De (Svenska Akademien) har inte behövt ändra på något eller behövt bry sig om förändrad offentlighetsprincip och förändrade regelverk kring jävsförhållanden. De har gjort som de har velat i alla år. Det har säkert varit bra på många sätt men har nu till slut inneburit problem, säger Thomas Kaiserfeld, professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet, till TT.
Att väljas in på livstid är tämligen unikt. De enda andra organisationer som brukar propagera för att någon ska få behålla sin post livet ut är kungar och presidenter. Och då talar vi presidenter i diktaturer, inte i demokratier.
Det behöver inte handla om att styrelseledamöter ska få en fastställd pensionsålder, däremot borde styrelseuppdraget vara tidsbestämt och den tiden kan gärna vara lång för att maximera kontinuitet och minimera beroendeställning. Men borde den vara längre än vad en statsminister får lov att sitta? Och hur lång tid sammanlagt är det rimligt att en och samma ledamot ska få sitta i Akademien? Kanske ska man sitta maximalt 5+5+5 = 15 år? Eller kortare.
Det här är frågor som behöver ses över. Och som jag ser det finns det ingen möjlighet att göra det med den sittande styrelsen kvar. Det finns alldeles för mycket som tidigare sopats under mattan, för många gamla konflikter som är olösta.
En vanlig resignerad uppmaning inom fotbollen när laget misslyckats är: Avgå alla!
Det brukar sällan lösa något men just i detta fall är förmodligen just det en del av lösningen. Svenska Akademien behöver en nystart. Om samtliga ledamöter avgår och istället placeras i ett advisory board eller alumnistyrelse så kanske man kan hitta 18 helt nya ledamöter. Då kan man dessutom redan från början se till att den blir jämställd – nio kvinnor och nio män.
Ja, på pappret är det hyfsat jämställt runt bordet, i alla fall jämfört med förr: 39 procent, eller sju av arton ledamöter, är kvinnor. Men av dessa sju hade två redan lämnat arbetet (Lotta Lotass 2015 och Kerstin Ekman 1989) och nyligen lämnade alltså Sara Danius och Katarina Frostenson samtidigt som Sara Stridsberg ryktats vara på väg. Återstår då bara Jayne Svenungsson och Kristina Lugn i en decimerad styrelse.
Det blir spännande att se om de kvarvarande ledamöterna förmår fatta beslutet att avgå. Om alla de aderton kan enas om att faktiskt genomföra den yttersta förnyelsen och ställa sina stolar till förfogande.
99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.