Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2018 tilldelas författaren och litteraturvetaren Johan Svedjedal för hans biografi över Karin Boye.
Johan Svedjedal, författare och professor i litteraturvetenskap med inriktning på litteratursociologi vid Uppsala universitet, tilldelas ett stipendium på 50 000 kronor från Eva Bonniers 70-årsfond. Stipendiet får han för sin biografi om Karin Boye, Den nya dagen gryr. Det är den första stora biografin över Karin Boye sedan 1950-talet, och boken belönades även med Karin Boyes litterära pris 2017.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Svedjedal har skrivit ett stort antal fackböcker som på olika sätt handlar om bokmarknaden och författarens position. Han är även känd för sin biografi över Carl Jonas Love Almqvist, som kom ut i tre delar under 2007–2009. Genom åren har han belönats med flera andra litterära och vetenskapliga priser, till exempel Letterstedtska författarpriset (2012), Disapriset (2013) och Kellgrenpriset (2017). Flera av hans böcker har nominerats till Augustpriset. Förutom att vara verksam som författare är han även kulturskribent i Dagens Nyheter och ledamot i Samfundet De Nio.
Han tilldelas Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium med motiveringen: ”Genom sin banbrytande forskning synliggör Johan Svedjedal en av våra mest lästa och älskade poeter ur ett delvis nytt perspektiv. Han visar oss både den professionella författaren och den radikala och komplexa kvinnan i sin tid. Med Den nya dagen gryr vitaliserar Johan Svedjedal vår syn på Karin Boye och gör författarskapet nytt och spännande också för vår tids läsare.”
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Utdelningen sker vid en ceremoni på Nedre Manilla i Stockholm den 26 april 2018. Förra året var första gången stipendiet delades ut, och då gick det till författaren Nina Björk.
Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfond inrättades som gåva av Eva Bonniers fem barn i samband med Eva Bonniers 70-årsdag i april 2015. Genom utdelande av stipendium vill stiftelsen understödja sakprosa och populärvetenskapligt berättande om i första hand kvinnor och den kvinnliga erfarenheten i dåtid och nutid.