För en bättre arbetsmiljö och ökad trivsel inför många arbetsplatser ett bibliotek – en god sak som det forskas för lite på enligt Robert Aslan, nationell samordnare på ABF. Ett av alla företag som skaffat böcker åt sina anställda är Biltemas lager i Halmstad och nyligen belönades det initiativet med 25 000 kr.
Boktugg skrev nyligen om fenomenet kapprumsbibliotek och baksidorna med detta framför allt ur författarens perspektiv och utebliven biblioteksersättning. Men det finns också många positiva effekter av ”privata bibliotek” ur ett läsfrämjande perspektiv, inte minst på arbetsplatser.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Fackklubben på Biltemas lager Retlog i Halmstad belönades nyligen med Handelsanställdas Kulturpris om 25 000 kronor för sitt initiativ med arbetsplatsbibliotek. Utmärkelsen motiveras med att tillgången till böcker och läsning gör arbetsmiljön mer trivsam.
Biltema har fyra lager i Halmstad och vart och ett har fått ett litet bibliotek i anslutning till respektive lagers matsal. Än så länge rymmer de inte så många titlar, ca 30 fysiska böcker och 10 ljudböcker per bibliotek, men Johan Lindahl från Handels fackklubb hoppas att intresset ska vara så stort att utbudet kan växa i framtiden.
– Det är alltid kul när det händer lite och det här var en rolig idé som växte fram, säger han. Böckerna köptes för pengarna från kulturstipendiet från Handels.
Akademibokhandeln hjälpte till att ta fram 50 olika böcker som köptes in. Utöver dessa har ytterligare lika många böcker skänkts till biblioteket. Framöver kommer brädspel att köpas in och eventuellt kommer utbudet att utökas med en del branschtidningar. Det kommer även kompletteras med fler böcker.
Retlogs VD Bjarne Sandberg ser positivt på initiativet och det var aldrig någon tvekan om att idén skulle genomföras när förslaget kom:
– Biltemas ambition är att ha en förstklassig relation med facket, därför var det en självklarhet att vi ordnade med plats och bokhyllor för biblioteken när vi fick frågan från facket, säger han.
Robert Aslan är nationell samordnare på ABF. Tillsammans med LO-förbunden uppmuntrar ABF arbetsplatserna till att föra in litteratur i arbetsmiljön för att göra den mer trivsam men på ett djupare plan också verka för demokrati. Skillnader i litteraturkonsumtionen har en direkt koppling till klass och utbildningsbakgrund som förbunden vill överbrygga, bland annat med hjälp av arbetsplatsbibliotek:
– Allas tillgång till sitt språk är en hörnsten i demokratin, säger Robert. Med tillgång till språket kan vi ta vara på såväl våra egna som varandras rättigheter. Läsning stärker självförtroendet och inlevelseförmågan, ger tillträde till andras berättelser och möjlighet till utveckling av det egna språket.
Själva arbetsplatsbiblioteket kan vara något så enkelt som en boksnurra med böcker. Men på grund av bristfällig dokumentation och forskning kring arbetsplatsbibliotekens förekomst är det ingen som vet hur många arbetsplatser som har inrättat ett.
– Gruppen ”Ett Läslyft för Sverige” har vid många tillfällen påpekat detta för Kulturrådet men ingenting har hänt, säger Robert.
Kopplingen mellan statlig och kommunal biblioteksverksamhet, LO/ABF och arbetsplatsbiblioteken är mycket otydlig som det ser ut idag. Robert menar att det hade varit önskvärt om de kommunala biblioteken tog ett större ansvar för bokutlåning ute på arbetsplatserna. Då hade man kunnat kontrollera och utveckla verksamheten på ett mer gynnsamt sätt.
– Från ABF och LO/LO-förbundens sida uppmanar vi till att man ska försöka hitta samarbete med såväl det kommunala folkbiblioteket som med arbetsgivare, säger Robert och tillägger att ABF och LO årligen delar ut pris till Årets Arbetsplatsbibliotek i såväl belönande som uppmuntrande syfte:
– I år delas det ut tisdagen den 21 mars klockan 13.00 på Runö Folkhögskola och Utvecklingscentrum i Stockholm. Utdelningen sker i samband med seminariet Boken på Arbetsplatsen, som äger rum på samma plats. Den fackliga grundorganisation som vinner utmärkelsen får en vinstsumma om 10 000 kronor att köpa böcker för, samt ett författarbesök.
Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!