USA: Många vittnar om sexuella trakasserier i barnboksbranschen

Lemony Snicket (på riktigt Daniel Handler) har en ovanligt sexuell och grov humor som går över gränsen, menar många kvinnor i USA:s barnboksbransch. Foto: JD Lasica/Flickr

YA-författaren Daniel Handler, mer känd som Lemony Snicket, anmäls av flera kvinnor för kränkande kommentarer och sexskämt.

Lemony Snicket har har skrivit den populära bokserien Syskonen Baudelaires olycksaliga liv som även har blivit en serie på Netflix. På svenska finns böckerna utgivna som ljudböcker på Storytel, inlästa av Johan Svensson i översättning av John-Henri Holmberg.

David M. Perry på Pacific Standard rapporterar nu om att ett antal kvinnor som jobbar med barn- och ungdomslitteratur, både författare och bibliotekarier, har vittnat om att författaren Lemony Snicket (eller Daniel Handler som han egentligen heter) har gjort sexuella anspelningar och skämtat om sex på ett kränkande vis, ofta i officiella sammanhang och inför grupper av barn.

Han ska bland annat ha drivit med en barnbokskollega, Kate Messner, om att hon kom från Mellanvästern och sagt: ”Är du oskuld också?!” Senare ska han på ett hotell under ett författarmingel ha skämtat om att ”de här barnboksevenemangen utvecklas alltid till orgier!”. Det här är bara ett par av incidenterna som det rapporteras om. Många av kvinnorna berättar att de har känt sig obekväma och sexualiserade, men inte vågat säga emot på grund av Handlers ställning i branschen.

Det är inte första gången Handler anklagas för att använda sig av nedsättande skämt, skriver Pacific Standard, år 2014 drog han ett rasistiskt skämt om den afroamerikanska författaren Jaqueline Woodson som orsakade en hel del skriverier. Detta bad han om ursäkt för och skänkte en större summa pengar till en ideell organisation som verkar för en bredare representation i barnböcker.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Vi har tidigare skrivit om att flera förlag avslutar sina samarbeten med ungdomsförfattaren James Dashner efter att han anklagats för sexuella trakasserier. New York Times har uttryckt det som att barnboksvärlden har sitt eget ”me too-moment” – efter att barnboksförfattaren Anne Ursu samlade in anonyma vittnesmål från barnboksbranschen i USA som hon publicerade i februari 2018 har fler och fler anmälningar kommit in och fler kvinnor vågar berätta om sina upplevelser.

Ett av de namn som dök upp i Ursus undersökning var Sherman Alexie (utgiven på svenska med Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian). De senaste veckorna har flera kvinnor trätt fram offentligt och berättat om Alexies närmanden, och radiostationen NPR skriver på sin sajt att de har pratat med så många som tio kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade av honom. Enligt NPR säger kvinnorna att Alexie använde sitt litterära kändisskap för att locka in dem i obekväma sexuella situationer. Alexie själv har publicerat ett uttalande där han ber om ursäkt för sina handlingar, men han erkänner samtidigt inte att han har hotat någon vare sig fysiskt eller karriärmässigt, bara att han har “fattat dåliga beslut”.

Trenden är hur som helst tydlig: även inom barnboksvärlden förekommer sexuella trakasserier i stor utsträckning (här har det handlat om USA, men att andra länder skulle vara förskonade är tyvärr svårt att tro) och fler och fler kvinnor vågar träda fram och berätta om sina upplevelser.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.