Bokförlaget Forum delar ut pris till de författare vars titlar har sålt 100 000, 200 000 och 300 000 exemplar inom två år från utgivningsdatum. Författarna belönas med en guldbok. De skulle gärna se att hela bokbranschen gjorde gemensam sak.
Boktugg har tidigare skrivit om Specsavers Bestseller Awards i London, där de boktitlar som sålt 250 000, 500 000 och 1 miljon exemplar under 2017 belönades med pris på galan. Även om det inte finns någon sådan gala i Sverige så finns det ändå förlag som gör något liknande internt, och ett av dessa förlag är Forum.
Sedan 2015 har Forum delat ut den så kallade Guldboken, där författare belönas med ett pris när deras bok sålt ett visst antal exemplar.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
– Vi skapade Guldboken för att uppmärksamma och fira författare som har lyckats exceptionellt bra. Framgången mäts i försäljningssiffror för alla bokens format, som originalutgåva, reprintutgåvor, ebok, ljudbok i fysiskt format och ljudfil. Inom två år från utgivningsdatum ska författaren ha sålt 100 000 exemplar för guldbok, 200 000 för platina och 300 000 för diamant, säger Jennie Sjögren, redaktionschef på Forum.
Författaren belönas med en specialdesignad guldbok vid firandet, och Forum delar även ut guldböcker till andra som har haft en stor betydelse för bokens framgång.
– Vi delar ut ett fåtal exemplar till viktiga samarbetspartners, det kan vara allt från en enskild bokhandlare som brunnit för boken och sålt extra bra, till agenter och formgivare, säger Jennie.
Forum ger ut ungefär 65 böcker per år och av dem når mellan fem och tio över 100 000-nivån inom två år från utgivningsdagen. Hittills har de delat ut 14 guldböcker, varav en diamant till Camilla Läckberg och två platina till Viveca Sten. Just nu förbereder de sig för att dela ut ytterligare några guldböcker, varav några utländska, och en ny platina kommer delas ut inom kort.
– När vi drog igång detta 2015 konstaterade vi, precis som ni gör i artikeln, att det vore kul med en branschutmärkelse. Vi tyckte att andra förlag gärna fick hoppa på grejen, vilket Älska pockets varumärken Månpocket och Bonnier Pocket nu gör. Men det är också viktigt för oss på Forum att fira och manifestera framgångar tillsammans med författare och teamet kring dem, säger Jennie.
Flera tillställningar har ordnats för att fira författarna som vunnit guldböcker, och det märks tydligt att det är något som uppskattas.
– Vi ställer till med olika slags kalas. När Camilla Läckberg fick sin diamantbok för Lejontämjaren var det en överraskning som planerats länge. När Mikael Lindnord och hunden Arthur tog emot sin guldbok var det en gårdsfest med köttbullar som tilltugg. Nu senast i januari ordnade vi en Guldboksgala i vår egen ljusgård här hos Bonnierförlagen där vi samlade fem författare, deras VIP-gäster och teamen kring böckernas produktion och lansering. Alla älskar att fira! Vi tycker att det är särskilt roligt att få ett tillfälle att samla hela teamet som bidragit till en framgång, det är viktigt att få en stund att glädjas gemensamt innan det är dags att kavla upp ärmarna och jobba vidare med nästa projekt.
Frågan är om vi i framtiden kommer att se en Guldbok-gala öppen för alla förlag i Sverige?
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!