Ny seriebok om Förintelsen vill väcka empati hos läsaren

Jessica Bab Bonde, författare och litterär agent. Foto: Sofia Runarsdotter

Jessica Bab Bonde och Peter Bergting står bakom serieboken Vi kommer snart hem igen som släpps i januari 2018 på Natur & Kultur.

Den 27 januari infaller Förintelsens minnesdag och några dagar innan dess släpps en ny seriebok som samlar sex personliga vittnesmål om Förintelsen. Texten i Vi kommer snart hem igen (Natur & Kultur) är skriven av Jessica Bab Bonde och bilderna är skapade av Peter Bergting.

– Detta är min debut, men Vi kommer snart hem igen har kommit till tack vare min förläggare Marie Augustsson som fick idén och frågade mig om jag trodde att det kunde göras i Sverige och om jag vill göra den. Jag svarade ja på båda. Jag har aldrig närt en författardröm, berättar Jessica Bab Bonde som till vardags arbetar som litterär agent på Hedlund Agency.

Jessica säger till Boktugg att det var serieformen som var det avgörande. Genom den hoppas de på att nå ut och fram till en bred grupp läsare. Huvudmålgruppen är 11-åringar vars världsbild ofta fortfarande är öppen och ”oförstörd”.

– Vi hoppas att väcka empatin hos läsaren och genom den väcka lusten att slå vakt om demokratin och vårt fria samhälle. Helt enkelt visa vad som kan hända om vi inte är mycket försiktiga med vår rätt att vara de vi är och väljer att vara och värnar respekten för den andre högt, säger Jessica.

Samarbetet med Peter Bergting tycker Jessica har gått mycket bra.

– Jag har den djupaste respekt för den konstnär han är. Det är tack vare honom som materialet blivit unikt.

Hur har ni tänkt för att förmedla det här svåra ämnet till barn?
– Det är naturligtvis en balansakt, men jag tror att det kommer att vara avgörande framöver att väcka empatin hos oss alla, barn som vuxna. Att helt enkelt få läsaren att känna att det där, den jag läser om nu, det kunde faktiskt ha varit jag. Och därmed förstå att jag kan påverka och bidra till att samhället fungerar på så sätt att vi inte riskerar att det drabbar oss eller våra barn idag.

Jessica säger att Vi kommer snart hem igen har varit en tung bok att arbeta med, men också lustfylld eftersom det är en ynnest att få vara med och förmedla dessa vittnesmål vidare till nya generationer.

– Vi lever i en skrämmande tid, säger Jessica Bab Bonde. En tid där jag upplever att respekten för den andre och respekten för vad lite slarv med de demokratiska värderingarna kan innebära, är låg. Alla sätt att påminna oss om att vår frihet att vara de vi vill vara är det viktigaste vi har, är viktiga. Att ge utrymme för de röster som kan berätta om sina egna erfarenheter av att vara offer i ett samhälle som kastat de demokratiska värderingarna över bord, är det viktigaste vi kan göra. Eller, nej, det viktigaste är att lyssna på dem. Och lära oss av historien. Det kan vi bara göra om vi kan den. Boken är ett sätt att se till att vi kan vår historia och genom vår kunskap kan förändra vår framtid.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,