Julkalender 2017 – lucka 17: Erik MacQueen

Fotograf: Martina Lindgren

Översättaren Erik MacQueen översatte en av förra årets storsäljare, Springsteens Born to Run. Här ger han några boktips på eller översatta från engelska.

Erik MacQueen gav sig in på översättarbanan eftersom han ville ha ett flexibelt jobb vid sidan av musiken (han är singer/songwriter och har spelat bas i Alberta Cross och Jeniferever). Dessutom är han uppväxt i ett tvåspråkigt hem med en amerikansk pappa, så yrket föll sig ganska naturligt.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Han berättar att det har fungerat ganska bra emellanåt och han har suttit i diverse turnébussar och översatt, även om det blivit betydligt mer översättande och mindre musicerande än han kanske tänkte sig.

– Det är också ett givande sätt att syssla med litteratur även om man inte har några författarambitioner. Mitt största och roligaste (och nog jobbigaste) uppdrag hittills var Bruce Springsteens memoarer Born to Run. Han har varit min stora idol ända sedan jag var fem år gammal och skrålade med till ”Born in the USA”, berättar Erik.

Just nu jobbar Erik med den brittisk-brasilianska debutanten Luiza Saumas roman Flesh and Bone and Water för Modernista.

Har du någon drömförfattare som du skulle vilja översätta?
– Jag tror att Bruce Springsteen blir svårslagen.

I jul har Erik tänkt läsa T.C. Boyles Drop City, en roman som handlar om de mindre romantiska delarna av hippierörelsen i Kalifornien och mer allmänt om människors skörhet och frihetstörst.

Vilka böcker från 2017 vill du tipsa om som julklappar?
– Jag har tyvärr inte hunnit läsa så mycket utöver böckerna jag har jobbat med, och när jag väl läst annat har det blivit nittiotalsböcker av någon anledning. Men Ben Lerners långessä Varför alla hatar poesi i översättning av Alva Dahl (Natur & Kultur) var rolig och tankeväckande, särskilt om man som jag kanske inte direkt hatar poesi i alla fall har lite svårt att komma in i mycket.

– Även om jag inte har läst den än är jag väldigt sugen på Willy Vlautins nya bok Don’t Skip out on Me. Vlautin är sångare och låtskrivare i bandet Richmond Fontaine. Deras låtar är som små noveller och det ska bli väldigt intressant att se vad han kan göra i den här romanen. Jag är även nyfiken på Jennifer Egans Manhattan Beach, har läst flera fina recensioner av den.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


 

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.