Åsa Erlandsson fick Stora Journalistpriset 2017 för bok om skolattentatet i Trollhättan

Journalisten och författaren Åsa Erlandsson jublar efter att ha fått Stora Journalistpriset 2017 i kategorin Årets berättare för sin bok Det som aldrig fick ske. Foto: Magnus Bergström

Det blev journalisten och numera författaren Åsa Erlandsson som fick Stora Journalistpriset 2017 i kategorin Årets berättare för sin bok Det som aldrig fick ske.

När man under torsdagskvällen korade årets pristagare var både landets journalister och medieelit på plats i Bonniers Konsthall.

Pristagarna var flera när man delade ut Stora Journalistpriset, men mest uppmärksamhet fick kanske Åsa Erlandsson för sin bok Det som aldrig fick ske. Boken kom ut i september och är en närgången betraktelse av skolattentatet i Trollhättan 2015. Genom att analysera gärningsmannen och hans familj leder vägen fram till utanförskap och hat. Boktugg har tidigare berättat om hur boken hölls hemlig fram till två veckor före utgivning.

I motivering till priset i kategorin Årets berättare skrevs: För att hon genom virtuos berättarteknik kryper in under skinnet – på både mördare och läsare – och därmed får oss att inse vidden av ett av de värsta rasistdåden i svensk historia.

Åsa Erlandsson var enligt förlaget Norstedts dagen efter både rejält lycklig och trött efter firandet. Själv säger Åsa att hon är glad över priset och att det är en sporre för att ta sig an nästa angelägna berättelse.

­– För mig är priset också det ultimata erkännandet för det som jag lagt ner så mycket arbete på att försöka skildra: Sveriges värsta skoldåd, alla som på olika sätt drabbades av det och hur komplext det är, fjärran från snabba penseldrag i svart och vitt och ond och god, säger hon i en intervju på Norstedts hemsida.

Främst är hon glad för att priset nu håller berättelsen om skoldådet vid liv så att det som hände inte glöms bort. Vidare känner hon stor tacksamhet mot människorna som hjälpt henne på vägen, och tacken riktas både mot anhöriga till de som drabbades och till Norstedts som såg hennes första artikel på ämnet och bad henne skriva en bok om det hela.

– Sedan vill jag passa på att tacka alla som gjorde det här möjligt: De anhöriga till de som miste livet eller som höll på att mista livet, skolpersonal, poliser, vårdpersonal, forskare och vanliga människor i stadsdelen Kronogården. Och så vill jag tacka Norstedts som i fjol upptäckte det reportage som jag hade skrivit om skoldådet i Svensk Polis och bad om ett möte. Och som förklarade att jag inte skulle serva någon av deras stjärnförfattare som David Lagercrantz, som jag trodde, utan att de ville att just jag skulle skriva boken. Norstedts proffsgäng har lotsat mig genom hela den här svåra men fantastiska resan, säger hon i intervjun.

Nu var hon inte ensam om att få jubla denna kväll eftersom flera andra journalistiska prestationer belönades med diplom, blommor och en prischeck på 100 000 kronor vardera.

Alla vinnare av Stora Journalistpriset 2017. Magda Gad, Emma Frans, Dan Josefsson, Anna Nordbeck, Johannes Hallbom, Jakob Larsson, Åsa Erlandsson och Tom Alandh. Foto: Magnus Bergström

Övriga vinnare av Stora Journalistpriset 2017 var:

VINNARE I KATEGORIN ÅRETS FÖRNYARE
Magda Gad, Expressen
Rapportring vid fronten
För att hon med skyddsväst men utan filter tar med sin breda publik till fronten och  förnyar krigsjournalistiken i en folkbildande och ständigt pågående dialog.

VINNARE I KATEGORIN ÅRETS RÖST
Emma Frans
För att hon så underhållande tar striden mot faktaresistensen och med vetenskaplig skärpa avslöjar nätets seglivade myter.

VINNARE I KATEGORIN ÅRETS AVSLÖJANDE
Dan Josefsson, Anna Nordbeck, Johannes Hallbom och Jakob Larsson
Dokument inifrån, SVT
Fallet Kevin
Genom nitiskt detektivarbete hittade de ett borttappat alibi, aldrig visade förhör och  avslöjade en19 år gammal polisiär sanning som falsk i ett berättande i världsklass.

VINNARE AV LUKAS BONNIERS STORA JOURNALISTPRIS
Tom Alandh
En personporträttens mästare som i decennium efter decennium med  värme och nyfikenhet skildrar hur det är att leva och dö i Sverige.

Se hela prisutdelningen

https://www.youtube.com/watch?v=ELkwaGSl33s

Stora Journalistpriset är Sveriges kanske mest prestigefyllda pris för journalister. Det instiftades 1966 och delas ut av Bonnier AB för att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken.

Priset delas årligen ut i fem klasser:

  • Årets Avslöjande
  • Årets Berättare
  • Årets Förnyare
  • Årets Röst
  • Lukas Bonniers Stora Journalistpris

I de fyra förstnämnda klasserna väljer juryn först tre nomineringar i varje priskategori. Vilka som blivit nominerade offentliggörs vid en särskild ceremoni några veckor innan prisutdelningen. Juryn tar sedan det slutliga beslutet om vinnare på ett möte samma dag som prisutdelningen sker.

Lukas Bonniers Stora Journalistpris delas ut till en journalist som under lång tid visat prov på skicklighet och framstående journalistisk gärning.

Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor.

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom