Missa inte Kronobergs redan klassiska bokmässa – möt både lokala och nationella författare

Sara Paborn är en av författarna som deltar i bokmässan i Växjö. Hon kommer bland annat att prata om sin bok Blybröllop / Foto: Samuel Unéus

Den 25 november är det dags för årets upplaga av bokmässan i Växjö. Mässan är ett populärt och välbesökt mål för bokälskare i hela länet.

Under hösten och vintern haglar det tätt av events i det mörka Sverige och nu är det dags för bokmässan i Växjö. Den 25 november kan du besöka den tionde upplagan på stadsbiblioteket i Växjö. Efter att nu ha funnits i så många år har händelsen nu blivit en känd och självklar punkt i den småländska staden. Mässan förknippas starkt med både staden och biblioteket.

– Vi upplever att många vill vara med och synas här, säger Maja Nordblom på stadsbiblioteket. Och för Växjö stad blir det ännu en stark kultursymbol.

Fler än 100 utställare finns på plats och besöksantalet brukar ligga på lite över 2 000. I år kan man också hitta bland andra Majgull Axelsson och Sara Paborn. Den sistnämnda är aktuell med sin bok Blybröllop, som fått mycket fin kritik.

På samma gång passar man på att dela ut Växjö kommuns litteraturpris, som delas ut till Pär Lagerkvists minne. Pristagaren ska verka i hans anda. I år går priset till ingen mindre än Lars Norén, vars dotter Nelly kommer att ta emot det och läsa ett tacktal av pristagaren. I anslutning kommer cellisten Aina Myrstener att spela ett par stycken och Hedvig Lagerkvist framför ett par texter av Lars Norén och Pär Lagerkvist.

– Just utdelningen brukar locka lite extra folk, men de som kommer har mycket att titta på, säger Joakim Granlund från Stadsbiblioteket, som är en av de som jobbat med mässan.

Naturligtvis presenteras också en mängd lokala författare, som kommer att framträda i Röda Rummet. Stadsbiblioteket bevakar ständigt press och nyheter för att fånga upp nya tillskott på arenan, men det är också många som själva tar kontakt med dem för att anmäla sitt intresse.

– Vi väljer lokala författare lite efter hur aktuella de är, säger Maja. Helst vill vi att de ska ha gett ut en bok någon gång under de senaste 2–3 åren, och att de har en anknytning till Kronobergs län på något sätt. Fast sedan är också många föreningar härifrån representerade på mässan.

Och kanske är det för att man lyfter fram både nationellt kända författare och för att man visar upp sina lokala förmågor som man lyckats så väl med att befästa Växjö som en kulturstad. Folk har fått upp ögonen för det breda utbudet och för många är bokmässan en av årets verkliga höjdpunkter för många.

– Besökarna är av olika slag, säger Ella Styf på stadsbiblioteket. Men de är alla intresserade av böcker och verkar ha längtat efter att mässan ska påbörjas igen. Många passar på att köpa signerade böcker som julklappar. Så har det varit varje år.

På mässan syns allt inom kulturen på en mängd områden, oavsett om man pratar om finkultur eller amatörer på gräsrotsnivå. Alla ska med.

– Det känns fantastiskt att Kronobergs bokmässa efter tio år fortfarande är en levande mötesplats för regionens litteraturintresserade, säger bibliotekschef Anna-Karin Axelsson.

Fler tips bland programpunkterna

Per Gustavsson från Ljungby ska tala om sin nya bok Folksagan i Sverige, som knyter an till 200-årsfirandet av Gunnar Olof Hyltén-Cavallius födelse.

Författaren och sjuksköterskan Pelle Olsson belyser kontroversiell men högaktuell medicin i presentationen av sin nyskrivna bok Cannabis som medicin.

Jan Törnqvist förklarar sin kärlek till den småländska kvinnan, medan Kurt Pålsson, bördig från Torsås, berättar om den sista delen i sin självbiografiska romansvit.

Fotografen Ann-Charlotte Fägerlind tar oss med till småländska gårdsbutiker och kaféer, och juristen och diplomaten Tinna Lindberg berättar om sin spänningsroman som utspelar sig dels i Thailand och dels i maktens korridorer på UD.

Till detta kommer mycket mera.

Mer information om eventet hittar du på  bibliotekets sida för arrangemanget. 

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,