Ericssons Bokhandel i Ljusdal kompletterar böcker med datorservice

Eva Nordgren äger och driver Ericssons Bokhandel. Foto: Ericssons Bokhandel

Trots konkurrens från nätet, prisdumpning och lågkonjunktur är kunderna i Ljusdals bokhandel en krets att lita på. Böcker, kontorsmaterial – och datorservice (!) lockar.

I Ljusdal i Hälsingland har Eva Nordgren drivit Ericssons Bokhandel sedan tidigt 90-tal. Hon tog över den från sin far året efter att butiken fyllde hundra år och ett par år senare lät hon den genomgå en grundlig ombyggnad. Bokhandeln startades 1892 av affärsmannen Eric Ericsson som på den tiden dessutom öppnade butiksfilialer i byar runt centralorten.
Idag har Ericssons Bokhandel förutom ett brett boksortiment också pyssel, kontorsmaterial, presenter och datorservice under sitt tak – en utveckling som kommit med tidernas förändringar och en äkta man med näsa för datorer.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

– Våra volymer har inte minskat men vinsten har gjort det, säger Eva. Näthandelns konkurrens gör att vi måste hålla ner priserna men å andra sidan gynnar det vår kundkrets som troget kommer och handlar av oss. Men tidens tand har också varit bra och saker och ting har förenklats. Sökdator exempelvis var något alla butiker skaffade för att utvecklingen gick däråt, fast innan det hade vi ju haft så kallade SRO-kort ända sedan 70-talet. Allt detta för att slippa ha allt i huvudet. Och inköp, lager och försäljning i vår butik datoriserades tidigt, 1999, tack vare min mans dataintresse.

Ljusdal tillhör inte de klassiska bruksorterna där försörjningen är avhängd en stor arbetsgivare. Istället har samhället många små rörelser och butiker vilket gör handeln mindre känslig för hög- och lågkonjunkturer.

– Vi brukar skoja och säga att här är jämngrått, säger Eva. Vi märker inte så mycket av när det är högkonjunktur men samtidigt så blir det ingen kännbar katastrof när det är lågkonjunktur.

Detta avspeglar sig i butikens totala omsättning som legat stabilt runt 6,7 miljoner kronor om året trots svängningar fram och tillbaka både i världen och i den svenska bokbranschen. Lokalt ingår Ljusdals bokhandel i ortens köpmannaförening och de ser till att synas utåt med stora, väl exponerade skyltfönster. Konceptet fungerar bra – kundkretsen återkommer regelbundet och verkar benägen att handla även det som de enkelt kunnat köpa hem från nätet, till exempel böcker på topplistan.

– Ljusdal har knappt 10 000 boende i tätorten, säger Eva. Vi upplever att många av våra kunder fortsätter att handla hos oss men vi är också noga med att ha en butik som är snygg och lättöverskådlig. I sortimentet finns mellan 7 000 och 8 000 titlar och vi får ofta höra att vi är välsorterade.

Ericssons Bokhandel i Ljusdal. Foto: Ericssons Bokhandel

De litteraturintresserade Ljusdalsborna gör inte skillnad på folk och folk. Några gånger om året är bokhandeln med och arrangerar författarbesök tillsammans med kommunen, ABF och biblioteket. Oavsett om det varit kända namn eller lokala förmågor har publiken gång på gång återvänt och visat sin uppskattning.

– Varje gång har vi lyckats fylla på med folk, säger Eva. Man kan säga att vi egentligen jobbar på två sätt, gemensamt med andra i köpmannaföreningen och kommunen för att skapa lokala evenemang. Eller så är det med kampanjer som är mer rikstäckande eftersom vi är en del av Ugglan där jag också sitter i styrelsen.

Det finns ett stort intresse för den lokala litteraturen i området, så stort att Eva menar att det finns utrymme för många fler än som i dagsläget syns. För några år sedan var hon själv en av tre bokhandlare i Hälsingland som gick samman och gjorde en bilderbok om landskapet. Boken släpptes på ett lokalt förlag och gjorde så stor succé att den nästan sålde slut.

– Det blev väldigt populärt, minns Eva. Rent generellt utmärker det sig att vi säljer enstaka exemplar av många böcker. När jag går igenom försäljningsstatistiken märks det att kunderna här handlar brett ur sortimentet och det är jätteroligt att se. Jag vet inte riktigt varför men kan konstatera att vi jobbar på här ute på landsbygden och gör så gott vi kan.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …