Barnradions bokpris går i år till Ylvania: Sagan om ljusbäraren, skriven av debutanten Ylva Hällen och illustrerad av Marcus Gunnar Pettersson.
Barnradions bokpris har delats ut sju gånger och gick tidigare under namnet Barnens romanpris. Programmet sänds på Sveriges Radio i Barnradion, P4, i sex delar. Under programmets gång diskuterar programledaren Manuel Cubas tillsammans med barnjuryn fem av årets bästa böcker för åldern 9–12. Den här gången bestod juryn av barn från klass 5 och 6 i Alviksskolan utanför Stockholm.
I år går priset till debutanten Ylva Hällens bok Ylvania: Sagan om ljusbäraren (Bonnier Carlsen), med illustrationer av Marcus Gunnar Pettersson.
– Jag är chockad på riktigt och känner mig så stolt och hedrad, jag är ju debutant. Och att det är barn som har valt gör det övermäktigt. Det är det finaste priset jag har fått, säger Ylva Hällen i ett pressmeddelande.
Ylvania: Sagan om ljusbäraren är en fantasyroman där fyra barn med magiska krafter kämpar mot ondskan med vänskapen som sitt starkaste redskap.
Juryns motivering lyder: ”Med vänskapens kraft och betydelse fångar Ylvania dig på ett speciellt sätt. Du fastnar i Ylva Hällens magiska fantasivärld där det viktigaste är att finnas där för varandra, utan vänskapen går inte ondskan att besegra. Ylvania är den typ av bok som stannar kvar hos dig efter sista sidan och får dig att känna magi!”
Prissumman på 25 000 kronor kommer Ylva Hällen att använda för att skriva på uppföljaren till sin debut.
De andra nominerade böckerna var:
Billie. Du är bäst av Sara Kadefors
Det magiska hjärtat av Kristina Ohlsson
Det vita huset av Petter Lidbeck
Springkällan av Johan Eriksson
Tidigare vinnare av Barnradions bokpris:
2010 – Adzerk – den vita hingsten av Lin Hallberg
2011 – Den gröna cirkeln av Stefan Casta
2012 – Flyga högt av Katarina von Bredow
2013 – Glasbarnen av Kristina Ohlsson
2014 – 5768 visningar på Youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson
2015 – Den blomstertid nu kommer av Marie-Chantal Long
2016 – Bennys hemliga rapporter av Johan Bergström, Per Lange och Henrik Ahnborg
Foto: Stina Ericsson/Sveriges Radio