SmåBUS barnboksfestival blir verklighet 2018

Joke Guns, projektledare för SmåBUS. Foto: Ann de Bode

Hjärtat av Småland förvandlas till internationell mötesplats och inspirationskälla för världens barnboksskapare. Barnboksfestivalen SmåBUS ser dagens ljus 19–21 september 2018.

Astrid Lindgrens trakter blir hemvisten för SmåBUS festival som fokuserar helt på barn- och ungdomslitteratur den 19–21 september 2018. Senast Boktugg talade med arrangörerna låg festivalen fortfarande på idéstadiet men nu blir den alltså verklighet. Premiäråret vill de ägna åt att rikta fokus mot det positiva med litteraturen och gör det med temat berättarkraft och läsglädje.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Joke Guns, belgisk barnboksförfattare bosatt i Småland, är projektledare för SmåBUS och tillsammans med sina medarrangörer arbetar hon intensivt för att skapa en bred festival på internationell nivå. Önskan är att med mångfald lyfta fram Småland som en kreativt inspirerande plats där litteraturälskande människor från hela världen kan mötas.

Redan nu har det noggranna förarbetet gett ringar på vattnet och de första anmälningarna som kommit in är från författare och illustratörer med sin hemvist i Sverige, Holland, Turkiet och Belgien.

– Det är viktigt att tala om glädjen med läsning så att den inte glöms bort bland problem och svårigheter i världen, säger Joke. Jag har märkt att vi många gånger lyfter fram det problematiska i samtal om litteratur, men med temat berättarkraft och läsglädje vill vi i Astrid Lindgrens anda koncentrera oss på berättarglädjen i arbetet med böcker.

Det ena kommer dock inte utesluta det andra – Joke poängterar vikten av att varje barn kan identifiera sig med något i litteraturen från sin individuella livsupplevelse. Men även de föreläsningar med utgångspunkt i tyngre ämnen ska ha inslag av det lustfyllda med litteratur.

– SmåBUS vill hitta tillbaka till ett fokus på läsglädje, säger Joke. Det är också viktigt för oss som arbetar som barnboksförfattare och illustratörer. Många gånger arbetar vi själva hemma och man blir lätt rädd för vad förlagen ska säga, om nästa bok kommer att ges ut och hur det ska gå. När koncentrationen ligger på att få bra recensioner försvinner lusten till litteraturen.

Källäng - Jokes skrivar-residency i Björköby, Småland. Foto: Joke Guns
Källäng – Jokes skrivarresidens i Björköby, Småland.
Foto: Joke Guns

Med hjälp av sitt nätverk som förgrenar sig över hela världen arbetar Joke för att skapa ett programutbud som ska vara så rikt att det blir värt att resa till Småland även långväga under festivaldagarna. Betydelsen av de kontakter hon har sedan tidigare är i detta arbete a och o, och med stöd från region Jönköpings län, Vetlanda kommun, Sparbanksstiftelsen och samarbetspartners i Belgien tar festivalen form:

– Nätverk och kontakter betyder allt när man planerar något sådant här, säger Joke. Som projektledare lägger jag ner massor med arbete på att alla ska kunna hitta något tillräckligt bra under festivalen för att vilja komma hit och uppleva det Småland har att erbjuda som litterär inspirationskälla. För det är en helt fantastisk plats.

Jokes blick ligger inte bara vid horisonterna utanför Sveriges gränser, den är lika mycket fäst på den svenska barnboksmarknaden och framför allt på skolorna i regionen. Deltagande illustratörer och författare kommer under festivalens tisdag och fredag att stå till förfogande för att åka ut till skolor och föreläsa. De skolor som vill ha möjlighet att ta del av de litterära gästerna kan få ekonomisk hjälp för ändamålet och söka pengar från Skapande skola efter att de anmält sitt intresse till SmåBUS.

– Vi mejlar en lista av författare och illustratörer som vill göra ett skolbesök till de anmälda skolorna, säger Joke. Skolorna väljer en eller flera och skickar en ansökan till Kulturrådet/Skapande skola i december eller januari. Denna festival är för alla som är intresserade av att arbeta med barn- och ungdomslitteratur och skolbesöken är därför mycket viktiga. Vi hoppas på många anmälningar även därifrån.

Information: Programmet under SmåBUS 2018 kommer att bestå av föreläsningar och workshops men även innehålla bland annat en utställning på Astrid Lindgrens Näs där illustratörer från världen över i bild tolkar Alla vi barn i Bullerbyn. Förutom Näs och skolbesök är merparten av programmet förlagt till Ädelfors Folkhögskola i Hollsbybrunn. För mer information besök SmåBUS hemsida.

Foto: Ann de Bode

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.