Arrangörerna hoppas att Kokbokens dag på Måltidens hus i Grythyttan 2017 ska bidra till att kokboken får en egen dag internationellt.
Vare sig det handlar om knäckebröd med smör och ost eller gourmeträtter är mat och dryck något som berör oss alla. Trots detta har den svenska bokmarknaden under en lång tid ansetts mättad på kokböcker. Men i lilla Grythyttan i Hällefors kommun finns kokboksfantaster som tänker annorlunda. Med nya sätt att betrakta kokboken på blåser de nytt liv i marknaden för matböcker och låter dem bli navet i ett nätverk för både kockar, besöksnäring och vanligt folk. Från regionalt och smalt vidgas vyerna till att omfatta hela världen vilket inte är någon framtidsvision utan redan händer här och nu:
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
– Det går bra för de svenska kokböckerna internationellt, säger Pelle Agorelius som driver Husmansbord och Saxhyttegubben i Grythyttan tillsammans med sin fru Ewa. Flera år i rad har Sveriges bästa förläggare, författare och fotografer vunnit förstapriser i de viktigaste kategorierna i Gourmand Awards som brukar kallas kokböckernas Oscarsgala.
Roliga arrangemang menar Pelle är ett steg i detta led. Det fysiska evenemanget är ett enkelt sätt att synliggöra kokboken för allmänheten och skapar en medvetenhet om dess funktion som kommunikatör för mat och dryck både hemma i stugorna och som marknadsförare. Till helgen är han ansvarig för Kokbokens dag på Måltidens hus i Grythyttan. Eventet inleds på fredagen med bland annat ett samtal mellan Pelle och Ulf Elving där fokus kommer att ligga på de titlar och författare som vunnit priser på Gourmand Awards i år. Under lördagen berättar debutanten Henrietta Anefalk om sin kokbok Mums för minigourmeter och matgladisar. Henrietta är kock och utbildad vid restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!
– Det handlar om att möta det stora intresset hos både branschen och allmänheten, säger Pelle. Det ligger i Gourmand Awards intresse att fler gör evenemang där både böcker och författare blir omskrivna och synliga utåt – det gynnar alla. Dessutom främjar sådana här evenemang besöksnäringen. Måltidens hus är ett besöksmål som det går bussresor till.
Pelle ser stora fördelar med att låta kokböckerna bli en positiv drivkraft på flera områden samtidigt. Synergieffekten som uppstår kring kokboken som tema blir en förebild som inte är lika lättpåverkad av den klassiska strukturen som styr på bokmarknaden.
– Det säljs fler och fler kokböcker i butiken på Måltidens hus, säger Pelle. Nätverket som Gourmand Awards har omfattar i princip alla länder på jorden med ett ISBN, höll jag på att säga. Jag hoppas att man med hjälp av Gourmand Awards engagemang ska få kokbokens dag i Grythyttan att växa och bidra till en internationell Kokboksdag. Det finns ett stort allmänt intresse för kokböcker här ute på bondlandet och det ska vi ta tillvara på.