Lind & Co är ett av flera förlag som valt att inte lägga information om sina digitala utgåvor hos Bokinfo. Det kostar för mycket, menar Kristoffer Lind.
– Det är inte rimligt att ta ut en full avgift för varje nytt ISBN när det är samma information som läggs upp flera gånger för de olika formaten. Det är tråkigt att man prisar ut sig när det leder till att databasen inte blir komplett, säger Kristoffer Lind, förlagschef på Lind & Co.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
I en separat artikel skriver vi om att Bokinfo nu väljer att höja sin titelavgift till 350 kronor per ISBN. Det är första höjningen på sex år och få förlag ifrågasätter det – om det inte vore så att varje format kostar 350 kronor. På nya titlar med digitala format som ebok och MP3 download utöver alla fysiska pappers- och ljudboksformat innebär det att en titel kan få titelavgifter på fem gånger 350 kronor redan från start och sedan ytterligare för pocketutgåvor.
Det har gjort att flera förlag åtminstone sparar in kostnaden för de digitala utgåvorna, ebok och MP3 download, och bara lägger upp dessa hos Elib och/eller Publit som sköter distributionen till nätbokhandlare och streamingtjänster. Ett av förlagen är Lind & Co.
– Det finns ingen större poäng med att lägga upp hos Bokinfo och det kostar för mycket. Jag vet inte riktigt när vi slutade göra det, kanske när vår digitala utgivning började explodera, säger Kristoffer Lind.
Hur ser du på att det nu inte finns en samlad databas med alla titlar eftersom vissa ISBN bara finns hos Publit eller Elib?
– Ja, det är förstås lite synd.
Hur utvecklas er digitala försäljning, hur stor andel av bokförsäljningen är digital idag?
– Mycket starkt, den står för 28 procent av vår totala omsättning, säger Kristoffer Lind.
Det finns en sak som förlagen förlorar genom att inte lägga upp sina titlar i Bokinfo. Eftersom det är Bokinfo som sköter försäljningsstatistiken så blir resultatet att titlar som saknas i databasen blir ”okänd titel” och därmed inte syns på topplistorna.
– Jag ska erkänna att jag har varit mycket förvånad över att vi haft så få titlar på ebokstoppen. Det har förbryllat mig att de senaste titlarna av Dag Öhrlund, Marianne Cedervall, Jonas Moström och Clare Mackintosh med flera inte återfunnits på ebokstopplistorna med tanke på att de toppar alla våra återförsäljares listor. Men nu får jag alltså en förklaring, säger Kristoffer Lind.
Det handlar alltså om ett stort antal titlar som nu saknas i Bokinfo. Enbart Lind & Co har över 500 titlar när man lägger ihop ebok och MP3 download. Ordfront är ett annat förlag som inte har eböcker i Bokinfo. Totalt är det tusentals digitala titlar som inte finns upplagda i Bokinfo.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!