Emma Virke får Elsa Beskow-plaketten 2017

Emma Virke, författare. Foto: Snezana Vucetic Bohm (2016)

Klä på Herr H är en interaktiv barnbok som direkt kommunicerar med läsaren. Nu tilldelas författaren av boken, Emma Virke, Elsa Beskow-plaketten för sin annorlunda idé.

Emma Virke, illustratör, författare, grafisk formgivare och bildkonstnär tilldelas Svensk biblioteksförenings utmärkelse Elsa Beskow-plaketten 2017 för sin bok Klä på Herr H (Lilla Piratförlaget). Det är tredje gången Emma nominerats till plaketten och i år tog hon hem utmärkelsen med följande motivering från juryn:

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


”Med en humoristisk glimt och ett direkt tilltal tecknar Emma Virke en både stilren och lätt galen bilderbok för de yngsta. Herr H ska gå ut men behöver hjälp med vad han ska ha på sig. På varje uppslag ställer han en ny fråga till läsaren som i bilden handgripligen får hjälpa honom hitta svaret. Texten är sparsmakad och berättandet sker till stor del genom det genialt enkla bildspråket med Herr H till vänster och läsarens hand sedd från sitt eget perspektiv till höger. Mötet tar plats i en miljö med gammaldags inredning och dova färger från de senaste decennierna. En fyndig blinkning till en förmodad vuxen som läser för barnet. Känslan av att vara ett med berättelsen och att bli sedd är stark genom ett interaktivt och nydanande grepp där bild och text samtalar direkt med läsaren. Emma Virke visar därmed att hon tar barnet på allvar.”

– Det känns både roligt och ärofyllt, säger Emma. Särskilt eftersom det kommer så himla mycket fina bilderböcker nu. Det är bra med bokutmärkelser som lyfter fram barn- och ungdomslitteratur – de behöver mer uppmärksamhet. Jag och min förläggare Erik Titusson satt på varsin sida om skrivbordet och fnissade när jag berättade om idén till boken. Men när man sen lämnat en bok till tryck är det alltid lite läskigt innan man vet hur den kommer tas emot.

Emma menar att Elsa Beskow-plaketten i sig är ett erkännande och i förlängningen hoppas hon att det ska leda till att fler upptäcker boken om Herr H på biblioteken.

– Bibliotekens verksamhet är jätteviktig. Därför är det extra roligt att få det här priset, säger Emma. På biblioteken kan böckerna leva länge och finns tillgängliga för alla. Bara en sån sak som att det är gratis att reservera barnböcker är fantastiskt!

Klä på Herr H är en interaktiv bok där läsaren får hjälpa till att hitta saker som Herr H tappat bort, som sina glasögon eller lösmustasch. Men istället för att bara räcka över sakerna passar läsaren på att prova glasögonen – och hela uppslaget blir suddigt. Eller skojar med Herr H och sätter mustaschen mitt på hans näsa. Emma beskriver den anonyma Herr H som en gnutta bister, men där skrattet hela tiden ligger nära till hands.

– Man både skrattar åt och med honom – en del av komiken ligger just i hur Herr H reagerar på läsarens tilltag. Hur mycket vågar man busa med en äldre man innan han blir arg, säger Emma och fortsätter: Jag jobbar mycket med collage och tycker det är kul att se hur mina karaktärer förändras när de får olika kläder, hattar och kanske mustascher. Som liten tyckte jag om Charlie Chaplin. Jag klädde även ut mig till honom minns jag. Kanske fick jag lite inspiration till boken redan då. När jag fick idén till Klä på Herr H hade jag precis gjort småbarnsboken Toto tittut där berättarrösten talar direkt till läsaren. Jag kände att jag ville dra det ett snäpp längre och skapa en karaktär som försökte föra en dialog med läsaren.

Utmärkelsen innebär en prissumma om 25 000 kronor. Som barnboksförfattare och illustratör är det ett välkommet tillskott som ger mer tid åt Emma att fördjupa sig i skapandet.

Kommer du fortsätta att göra böcker som direkt kommunicerar med läsaren?
– Det får vi se, säger Emma. Varje bok är speciell och har sitt eget språk som passar för sin idé. Det är roligt att försöka göra annorlunda och interaktiva böcker, så det är mycket möjligt att det blir fler som fungerar så.

Elsa Beskow-plaketten delas ut den 16 november klockan 17–18 i Rotundan på Stockholms stadsbibliotek och alla som vill är välkomna. Juryn för Sveriges biblioteksförening som i år valde Klä på Herr H består av:

Karin Blomquist, ordförande, bibliotekarie Gotland
Mary Ingemansson, Högskolan Kristianstad
Johanna Andersson, Bäckadalsgymnasiet i Jönköping
Robin Linander, Sundbybergs bibliotek
Anna Hällgren, länskonsulent Länsbiblioteket Västernorrland
Ann-Sofie Falck, bibliotekarie Myndigheten för tillgängliga medier

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,