Robert Williams köpte 30 000 begagnade böcker på ett bräde

Robert Williams Foto: Sarah Perfekt

Litteraturen behöver eldsjälar och alldeles särskilt de begagnade böckerna. Det menar Robert Williams som slog till när möjligheten att förverkliga drömmen om ett eget antikvariat uppenbarade sig.

Robert Williams har en skatt så stor att han måste hyra två lagerlokaler för att rymma den. För drygt ett år sedan köpte han upp restlagret efter det som varit Sigtuna Antikvariat och 800 banankartonger fyllda med böcker fick genom affären sina nya ägare. Nu glider inte 30 000 böcker obemärkt in i bokhyllan utan vidare men Roberts förhållande till litteratur bygger på en djup passion som går bortom praktiska trivialiteter.

⁃ I nio-tio års åldern började jag köpa böcker på loppmarknader, berättar Robert. Det var det där med att helt kunna fly in i en annan värld när jag läste som trollband mig och böckerna kunde handla om allt möjligt. Sedan dess har jag sprungit på loppmarknader och letat. Känslan när man kan göra ett fynd för bara några tior är fantastisk.

Fynden kan vara efterlängtade pärlor men lika gärna något Robert snubblar över av en slump. Böckerna har han under åren sparat i det privata biblioteket hemma eller sett till att de fått nya ägare.

⁃ Rikedomen är att ha olästa böcker som man ska läsa, säger Robert. Hittar jag dubletter av en bra bok köper jag den så klart och säljer vidare eller ger bort.

Robert Williams
Robert Williams

På bokbörsen.se säljer Robert sedan några år de böcker han inte ska behålla. Steget att sälja lite grand till att plötsligt ha tusentals böcker att förmedla är dock långt. Men så var det heller inte direkt meningen att han förra våren skulle komma över ett helt antikvariat, snarare bara blev det så efter en sökning på internet.

⁃ Som många andra har jag hållit drömmen om ett eget antikvariat levande, säger Robert. Det var inte planerat att det skulle ske just då. En vanlig vardag, jag tror det var en försommarkväll, satt jag vid datorn och skrev in orden “starta antikvariat” på google. I sökresultatet hittade jag information om att restlagret efter ett antikvariat skulle säljas och det fångade mitt intresse.

På beskrivningen förstod Robert att det fanns mycket historia bland litteraturen och det var det som fick honom att åka hela vägen till Östergötland för att inspektera innehållet närmre. Bland lådorna hittade han en del osäljbart men också precis de böcker som gav honom en tillräckligt stor adrenalinkick för att han skulle köpa upp beståndet.

⁃ Jag tänkte att det på ett sätt var vansinne, säger Robert. Men samtidigt var detta en god början för där fanns mycket bra. Hade jag fått välja vilka böcker jag skulle köpa hade jag så klart gjort det men nu var det allt eller inget. Jag försökte vara rationell men mycket handlade om en euforikänsla.

Trots att Robert varken visste hur han skulle transportera böckerna eller var han skulle ställa dem litade han på intuitionen. När affären var klar och Robert löst hemtransporteringen började fasen med att sortera böckerna – en grovsortering av vad han själv ville behålla, vad han skulle kunna sälja eller ge bort, och vad som hamnade bland soporna.

⁃ Röda Korset och Erikshjälpen har fått en del, säger Robert. Det känns aldrig kul att slänga men några har varit i så dåligt skick att de fått gå till energiåtervinning.

800 bananlådor med böcker på väg från Sigtuna till Småland. Foto: privat
800 bananlådor med böcker på väg från Sigtuna till Småland.
Foto: Privat

Han planerar att i första hand sälja böckerna på bokbörsen.se men om det blir som privatperson eller om han måste starta ett företag vet han inte än. Det handlar om stora volymer och enligt Robert kan man inte sälja hur mycket som helst på bokbörsen som privatperson.

⁃ Utan att gå in för mycket på pengar så betalade jag mindre än en krona boken när jag köpte böckerna, säger Robert. Så om lagerkostnaderna inte blir för höga så skulle nog investeringen betala sig. Jag hyr två lagerlokaler och det ställer till det lite eftersom jag precis har flyttat från Småland till Halland, lägger han till och skrattar.

Bland lådorna har han hittat allt från fascinerande reseskildringar och historia till pocket, deckare och “tantsnusk”. Arbetet runt omkring böckerna är stort och att sälja de böcker som han inte skulle få mer än någon tjuga för tänker han inte göra. Istället satsar han på den litteratur som inbringa lite mer och de som han kallar för kanonböcker behåller han själv.

⁃ Böcker behöver eldsjälar och det är fantastiskt att de som driver antikvariat finns, säger Robert. Det är en kulturgärning att vara en del av ett nätverk och förmedla böcker vidare. Värdet ligger i möjligheten att få tag i dessa böcker.

För sin egen del har Robert funnit sina skatter bland banankartongerna när han grovsorterat innehållet. Det är bland annat verken om historia, nautiska reseskildringar och tyskspråkig litteraturen som gör allt jobbet värt mödan.

– Jag har hittat saker som gör att jag känner mig rik, avslutar han.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,