Opal förlag startar nytt imprint – Vox – med fokus på unga

Anja Eriksson och Melina Nordstrand Foto: Vox

Opal förlag startar upp hösten med ett nytt imprint, Vox, som ska bli en kanal för att synliggöra ung litteratur.

Vox by Opals grundidé är att ge litteratur för ungdomar och unga vuxna en kanal för att hitta sin publik. Genom att kunna nischa och profilera sig hoppas upphovskvinnorna till Vox rädda ungdomslitteraturen från att drunkna i bruset av allt annat som pockar på ungas uppmärksamhet. Målgruppen unga vuxna har generellt sett alltid varit svår, menar Melina Nordstrand på Vox. Från att ha blivit servad med böcker från skola och vuxna ska man i den åldern helt plötsligt ha både pengar och viljan för att gå och köpa böckerna själv istället.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

– Många säger att det är vågat att satsa på den här målgruppen, men jag tror att når vi bara den är det en grupp som kommer att konsumera böcker, säger Melina. Det finns så extremt mycket bra litteratur men den faller lätt i skymundan av allt annat. För två år sen gav vi på Opal ut Dags att inte freaka ut av Stephanie Tromly som är en jättebra bok. Det var bara det att vi aldrig lyckades nå ut med den. Nu kommer vi ge serien en andra chans, släppa bok nummer två på Vox och se om vi genom att spetsa marknadsföringen kan få den att komma fram.

Tillsammans med Anja Eriksson är Melina en av de två ansvariga på Voxredaktionen som nu möter utmaningen att fånga den unga publikens intresse. Genom att skippa annonsering via traditionella medier och istället gå för att möta de unga direkt, tänker Melina att marknadsföringen ska lyckas.

– Vi ska befinna oss där ungdomarna är, säger Melina. Bland unga vuxna finns det en grupp som redan läser mycket och som är aktiva i bokforum och på bokbloggar.. Det är den andra gruppen som är svårare att träffa men vi ska möta dem framför allt på internet och i sociala medier.

Den 7:e september är det releasefest för höstens fyra boksläpp. Då kommer allt jag inte sa av Yrsa Walldén, Papperssjälar av Emma Johansson, Det är för sent att vilja hoppa av av Stephanie Tromly och Layers av Ursula Poznanski ut på marknaden.

– Böckerna som kommer i höst representerar den blandning av svenskt och utländskt, debutanter och etablerade författare som vi strävar efter på Vox, säger Melina. Vi vill ha kvalitet och inte kvantitet. Eftersom vi är ett imprint har vi möjligheten att arbeta utan krav på att vi ska ge ut ett visst antal titlar. Redan på releasefesten satsar vi främst på att bjuda in de unga för att göra dem uppmärksamma på att vi drar igång.

De svenska originalen kommer redan i höst ges ut i tre olika format samtidigt; tryckt, e-bok och ljudbok. De utländska avvaktar Vox med i väntan på rätt avtal men i framtiden är målet att alla böcker direkt ska komma i samtliga format.

– Anledningen är att vi tror att på dagens bokmarknad konkurrerar inte de olika formaten mot varandra utan snarare hjälper varandra då synligheten ökar, säger Melina. Set blir en sorts marknadsföring. Och många föredrar idag att både lyssna och läsa, om vartannat.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,