Bokläsandet i telefonen ökar bland kanadensarna. Samtidigt vinner ljudböckerna slaget om många läsare, visar en ny undersökning.
Att använda telefonen som bibliotek och bok blir allt vanligare – åtminstone i Kanada. En ny undersökning om kanadensarnas läsvanor gjord av BookNet Canada, visar att 20 % av de vuxna läst böcker i telefonen under det senaste året. Det är 6% fler än i samma mätning året innan. För övriga digitala medier ligger det ganska stilla och siffrorna är samma som för ett år sedan: 20% läser i datorn och 38% på surfplattan.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Även i Kanada gör ljudböckerna succé och i ålderskategorin 18-44 år toppar audioböckerna framför att läsa en fysisk bok eller e-bok. Därefter dalar ljudbokslyssnandet i takt med att åldern ökar och medier där man läser med ögonen vinner.
BookNet Canada grundades 2002 och är en ideell organisation som utvecklar teknik, standarder och utbildning åt en kanadensiska bokindustrin. De utför årligen undersökningen och denna gång var 750 personer tillfrågade. Av dem svarade 82% vilket motsvarar ungefär 615 stycken. Allt som allt kunde konstateras att 22 % av kanadensarna utnyttjar sin lediga tid till att förkovra sig i litteraturen som fanns med bland de fem mest populära valen (där deltagarna fick välja två aktiviteter). Men det fanns fyra andra aktiviteter som kom högre upp: surfa på internet (33%), vara med familjen (32%), titta på tv (31 %) och se en film (23 %).
82 procent av de som svarat på enkäten hade läst minst en bok det senaste året. Den siffran har sjunkit något de senaste åren. 2014 var det 88 procent och förra året 83 procent. Nedgången från 2016 är dock inte statistiskt säkerställd.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Till sist så är det värt att notera att de allra flesta som deltog i undersökningen får nys om nya böcker att läsa genom den hederliga mun till mun metoden. Hälften av läsarna hör talas om böcker genom samtal med andra – en skön motvikt som skapar balans mellan det digitala och analoga, ny teknologi och det gamla beprövade.
Källa: www.booknetcanada.ca