På Trelleborgs stadsbibliotek finns inga e-böcker eller tv-spel att låna. Istället erbjuder man sina låntagare brädspel till semestern eller att fiska upp en pocketbok ur bokhojen på stan.
I sydligaste Sverige ligger Trelleborg. Där, på stadens huvudbibliotek, arbetar Erik Hall på barn- och ungdomsavdelningen. Han har varit yrkesverksam bibliotekarie i elva år och före Trelleborg arbetade han på Malmö stadsbibliotek och ute i Oxie. Sin nuvarande tjänst fördelar han mellan huvudbiblioteket och en filial i Gislöv där han är två dagar i veckan.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
– Jag skulle säga att vi är den stora kulturaktören i stan, säger Erik. Eftersom vi har bredden från bebis till pensionär är vi en av de allra mest publikfriande och i vårt utbud finns teater, föreläsningar, musik och så drop-in för praktiska frågor om det digitala. Verksamheten rymmer så mycket mer än bara utlåning av böcker även om vår tyngd ligger på litteraturen.
I Trelleborg lånar biblioteksbesökarna mycket feel-goodböcker. Det är som om folk blivit mätta på deckare vid det här laget menar Erik.
– Generellt kan man säga att det som har en lokal förankring alltid smäller högt, säger Erik. Och så är det mycket Ferrante nu. Sedan har vi de traditionella medierna som film och musik att låna men inga tv-spel. Bland familjer är det populärt att låna hem brädspel från biblioteket. Till semestrar och helger passar många på. De är dyra i inköp så det funkar bra att ha i utlåningsverksamhet.
Hur har ni det med e-böcker i Trelleborg?
– Vi har faktiskt inga, säger Erik. Det är för att vi inte har pengar. Vi hade så klart velat ha det men det är för dyrt. På grund av olika omständigheter räckte inte pengapotten och när vi inte kunde ha ett fullgott utbud la vi ner det 2016. Men vi pratar om det och hoppas kunna få igång det igen.
På barn- och ungdomsavdelningen blandar Erik diskpass med att hålla i sagostunder men ansvarar också för bokhojen. Bokhojen är en lådcykel som kom till på bibliotekets eget initiativ efter att de anställda blivit inspirerade av ett liknande projekt i Finland. Några gånger i veckan tar Erik hojen och cyklar runt till förskolor och läser sagor för barnen. Nu i sommar agerar bokhojen också mobilt bibliotek på stan och stannar fullastad med framför allt pocketböcker på olika platser runt om i Trelleborg. Där kan låntagarna både lämna igen och låna böcker eller fixa lånekort.
– Det är en himla kul grej, säger Erik. De hade bokcyklar i Helsingfors för några år sedan och det var därifrån vi fick idén. Detta är första sommaren som vi testar men hittills har det bara blivit några gånger eftersom vädret inte varit så bra.
Besöksstatistiken för Trelleborgs stadsbibliotek har sjunkit sista året. En bidragande orsak till det tror Erik är att busstationen som tidigare låg granne med biblioteket har lagts ner.
– Det är en generell trend att människor också lånar mindre, säger Erik. Men jag tror det beror på att man använder biblioteket på ett annat sätt idag än tidigare. Det blir svårare och svårare att motivera folk till allt som kräver en aktiv handling när man kan sköta så mycket hemifrån. Dessutom tror jag att abonemangstjänster som Storytel och Nextory spelar in. Det råder en allmän tidsbrist och biblioteket är en sådan sak som får stå tillbaka.
Erik menar att det är ströanvändarna som biblioteket tappar. Kärngruppen av besökare som regelbundet kommer tillbaka är troget kvar. För dem är biblioteket en viktig plats.
Varför blev du själv bibliotikarie?
– Jag hade läst en massa kurser vid universitetet men till slut ställde jag mig frågan “Vad ska jag göra med allt det här?”, berättar Erik. Att läsa till bibliotikarie var som att knyta ihop säcken. Samt att jag så klart har ett stort litteraturintresse i grunden.
Information Trelleborgs stadsbibliotek
Adress: Astrid Lindgrens Allé, Trelleborg
Antal anställda: ca 20 st
Antal utlån 2015 på huvudbiblioteket: 146094 st
Antal besök 2016 på huvudbiblioteket: 131106 st
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!