Mycket folk och god stämning – lördagens bokmässa i orangeriet vid Haverdals Camping gick bättre än arrangörerna vågat hoppas på.
Det blev besöksrekord och många fina lovord för bokmässan i Haverdal under lördagen som gick. Mellan 350 och 400 personer i en blandning av lokalt boende, sommargäster och tillresta kom till orangeriet vid ortens camping och träffade de fjorton gästande författarna, samtalade och köpte böcker. En handfull personer tog också tillfället i akt att låta lektören Synöve B Dufva läsa deras texter på plats under eftermiddagstimmarna.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
– Det gick så fantastiskt bra, alla var supernöjda och det var tjockt med människor, säger Therese Loreskär – författare och delarrangör av bokmässan. Detta bevisar verkligen att det finns plats för det lilla bokevenemanget i Sverige i dag.
Bokmässan inleddes med ett bokprat som hölls av bokhandlarprofilen Ulrika Larsson från Halmstad. Under föredraget berättade hon på ett levande sätt om samtliga deltagande författares böcker inför en publik fylld till bristningsgränsen. Ändå var det runt 40 personer som helt enkelt inte fick plats – ett kärt bekymmer för arrangörerna som redan nu filar på hur de ska kunna utveckla mässan till nästa år.
– Jag, Haverdals Camping och Ulrika har redan börjat planera hur vi ska göra för att få mer plats, säger Therese. Vi fick väldigt mycket beröm från besökarna – många uppskattar möjligheten att möta författare som de läser för att kunna ställa frågor och samtala. Författarna sålde mycket böcker och folk gick omkring med tunga kassar. Jag frågade så många jag kunde om hur de fått reda på bokmässan och de flesta svarade på Facebook. Det är kul att det funkar så väl att nå ut där.
En av författarna på plats var Christoffer Carlsson. Han tycker egentligen att den lilla bokmässan är ett självklart vinnande koncept på en plats där litteraturintresserade personer i semestertid har både tiden och lusten att förkovra sig i böcker och läsning.
– Det som jag tycker är viktigt för Haverdals Bokmässa är förankringen i det lokala, säger Christoffer. Halländsk litteratur lyfts fram i en kontext av människor som inte är från Halland. På ett sätt blir det som en stor bokmässa i miniatyr. Men samtidigt skulle jag säga att det lilla avgränsade området ger större möjligheter att samtala. Det var mycket folk och köer inne orangeriet men när jag smet ut och tog en paus kom människor fram och småpratade. Det blir på ett annat vis än på en stor mässa där jag är mycket mer mån om min rast, säger han och skrattar.
Christoffer har sina rötter i området kring Simlångsdalen och Marbäck utanför Halmstad. När fokus ligger på det lokala blir platsen i sig en viktig beröringspunkt i mötena mellan människor menar han. På Haverdals Bokmässa hamnar litteraturen också på samma våglängd som campingens övriga sommarprogram och det ger en extra dimension till eventet.
– Det är fint att litteraturen blir integrerad med campingens övriga verksamhet, säger Christoffer. Den får vara en aktivitet av många och blir varken mer eller mindre värd än något annat. Mässan är gratis för alla och väldigt tillgänglig. Den sortens grej funkar kanske bara i små evenemang. När något växer kommer genast de ekonomiska aspekterna in och då går något annat förlorat.
Han framhåller också den annorlunda presentationen av författarna med Ulrika Larsson som mycket positiv:
– Hon pratade om oss alla och den grejen fungerade fantastiskt bra, säger Christoffer. Jag har inte varit med om något sådant förut men det var ett roligt grepp och jättelyxigt för oss författare. Men det kräver någon med Ulrikas karaktär och kunskap. Hon är älskad av alla och är som en ambassadör för böcker i Halland.
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!